2022. augusztus 17.
//
Jácint névnap

Egy év szünet után beindulhat a Pólus Program / Nyolc város 400 milliárd forint fejlesztési forrásra pályázhat

2008. március 25. 10:06
Több mint két évvel ezelőtthatalmas lendülettel vágtunk bele az úgynevezett Pólus Programba - vagyis azok a városok, melyeket akkor, 2005-2006-ban az ország gazdasági pólusainak választottak. A kiemelt városok akkor nem keveset költöttek saját projektjeik megtervezésére. Sokan azt hihették, a kezdeti lelkesedés alábbhagyott, mert az elmúlt egy évben mindenki méllyen hallgatott a Pólus Programról. Néhány hete aztán létrejött a Pólus Programiroda.

A Pólus Programot annak ideján azért alkották, hogy a gazdaság és tudományfejlesztés pillére legyen, s az uniós forintokat a fejlesztések azon területeire csoportosítsák, amelyek elősegítik a gazdasági igényekhez igazodó egyetemi oktatást és a munkaerőpiaci igényekhez igazodó szakképézést, valamint a beruházásösztönző hatásúak. Maga a program kép pilléren alapszik, mint vállalkozásfejlesztés és gazdaságfejlesztés.

Zombori Zita az iroda ügyvezető igazgatója bejelentette, hogy 2008-ban gőzerővel indul be a Pólus Program és 2013-ig az annak ideján kiválasztott nyolc város (Budapest, győr, Székesfehérvár, Veszprém, Pécs, Szeged, Debrecen és Miskolc) mintegy 400 milliárd forint fejlesztési forrásra pályázhat. A programiroda és a városok közötti kapcsolat egy nemzetközi konferenciával kezdődik március 27-én Lilafüreden. Atanácskozáson jelen lesz Danuta Hüber, az Európai Unió regionális politikáért felelős biztosa is. - Munkatársaimmal sorra felkerestük a városokat és gőzerővel azon dolgozunk, hogy mielőbb kölcsönös bizalomra épülő együttműködést alakítsunk ki - mondta Zombori Zita. A központi programirodát minden városban hálózatfejlesztő referens képviseli, ami elősegíti a napiszintű kapcsolattartást.

A becslések szerint most 400 milliárd forint forráshoz juthatnak a pólusvárosok, s ha fejlesztési elképzelésük kellőképp vonzó,  további 200 milliárd forint magántőke egészíti ki a támogatási összeget. A legeredményesebben a cél érdekében létrejött klaszterek szerepelhetnek a programban. Az induló klaszterek megalakításához, a közös munka megkezdéséhez támogatást biztosít a Pólus Programiroda.

Füssy

Füssy Angéla

További cikkek

Nem lehetne, hogy akkor most egy kicsit tényleg visszaveszünk?
Nem lehetne, hogy akkor most egy kicsit tényleg visszaveszünk?
Miközben az eddig ismert, kényelmes világunk összeomlóban van, ahelyett hogy kicsit észbe kapnánk, még mindig a gázpedált tapossuk. Pedig nagyon ideje lenne a fékre lépni.
Több kérdést is felvet egy külföldi autós veszprémi alakítása
Több kérdést is felvet egy külföldi autós veszprémi alakítása
Hogy került oda? Nem volt egyszerűbb megoldás? Hogy veszett el a realitásérzék? A belvárosi Gizella-udvarban extrém sportolókat megszégyenítő mutatványt próbált végrehajtani egy autós.
Kerülhessenek közelebb a fenntarthatósághoz a hátrányos helyzetű fiatalok is!
Kerülhessenek közelebb a fenntarthatósághoz a hátrányos helyzetű fiatalok is!
Ünnepélyes keretek között újította meg hétfőn a Pannon Egyetem és a Hallgatói Önkormányzat együttműködését a Veszprém Városi Hátrányos Helyzetű Fiatalok Egyesületével, valamint a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikummal.
Önkormányzati támogatások az iskolakezdéshez és az albérletekhez
Önkormányzati támogatások az iskolakezdéshez és az albérletekhez
Az önkormányzat idén is segíti a rászoruló családokat beiskolázási támogatással, valamint továbbra is elérhető az albérlet-támogatás a veszprémi egyetemisták részére, akik más városban kezdték meg tanulmányaikat. Ezekről is beszélt Porga Gyula, polgármester a Veszprém TV aktuális műsorában.
Repülős és ejtőernyős megemlékezés az elhunyt bajtársakért
Repülős és ejtőernyős megemlékezés az elhunyt bajtársakért
Hétfő délelőtt a Táborállás parkban felállított katonai emlékműnél emlékeztek elhunyt bajtársaikra a helyi repülős és ejtőernyős katonák.