2020. január 25. // Pál névnap

Egy év szünet után beindulhat a Pólus Program / Nyolc város 400 milliárd forint fejlesztési forrásra pályázhat

2008. március 25. 10:06
Több mint két évvel ezelőtthatalmas lendülettel vágtunk bele az úgynevezett Pólus Programba - vagyis azok a városok, melyeket akkor, 2005-2006-ban az ország gazdasági pólusainak választottak. A kiemelt városok akkor nem keveset költöttek saját projektjeik megtervezésére. Sokan azt hihették, a kezdeti lelkesedés alábbhagyott, mert az elmúlt egy évben mindenki méllyen hallgatott a Pólus Programról. Néhány hete aztán létrejött a Pólus Programiroda.

A Pólus Programot annak ideján azért alkották, hogy a gazdaság és tudományfejlesztés pillére legyen, s az uniós forintokat a fejlesztések azon területeire csoportosítsák, amelyek elősegítik a gazdasági igényekhez igazodó egyetemi oktatást és a munkaerőpiaci igényekhez igazodó szakképézést, valamint a beruházásösztönző hatásúak. Maga a program kép pilléren alapszik, mint vállalkozásfejlesztés és gazdaságfejlesztés.

Zombori Zita az iroda ügyvezető igazgatója bejelentette, hogy 2008-ban gőzerővel indul be a Pólus Program és 2013-ig az annak ideján kiválasztott nyolc város (Budapest, győr, Székesfehérvár, Veszprém, Pécs, Szeged, Debrecen és Miskolc) mintegy 400 milliárd forint fejlesztési forrásra pályázhat. A programiroda és a városok közötti kapcsolat egy nemzetközi konferenciával kezdődik március 27-én Lilafüreden. Atanácskozáson jelen lesz Danuta Hüber, az Európai Unió regionális politikáért felelős biztosa is. - Munkatársaimmal sorra felkerestük a városokat és gőzerővel azon dolgozunk, hogy mielőbb kölcsönös bizalomra épülő együttműködést alakítsunk ki - mondta Zombori Zita. A központi programirodát minden városban hálózatfejlesztő referens képviseli, ami elősegíti a napiszintű kapcsolattartást.

A becslések szerint most 400 milliárd forint forráshoz juthatnak a pólusvárosok, s ha fejlesztési elképzelésük kellőképp vonzó,  további 200 milliárd forint magántőke egészíti ki a támogatási összeget. A legeredményesebben a cél érdekében létrejött klaszterek szerepelhetnek a programban. Az induló klaszterek megalakításához, a közös munka megkezdéséhez támogatást biztosít a Pólus Programiroda.

Füssy

Füssy Angéla
2020. január 25. // Pál névnap