2021. augusztus 3.
//
Hermina névnap

Egy év szünet után beindulhat a Pólus Program / Nyolc város 400 milliárd forint fejlesztési forrásra pályázhat

2008. március 25. 11:06
Több mint két évvel ezelőtthatalmas lendülettel vágtunk bele az úgynevezett Pólus Programba - vagyis azok a városok, melyeket akkor, 2005-2006-ban az ország gazdasági pólusainak választottak. A kiemelt városok akkor nem keveset költöttek saját projektjeik megtervezésére. Sokan azt hihették, a kezdeti lelkesedés alábbhagyott, mert az elmúlt egy évben mindenki méllyen hallgatott a Pólus Programról. Néhány hete aztán létrejött a Pólus Programiroda.

A Pólus Programot annak ideján azért alkották, hogy a gazdaság és tudományfejlesztés pillére legyen, s az uniós forintokat a fejlesztések azon területeire csoportosítsák, amelyek elősegítik a gazdasági igényekhez igazodó egyetemi oktatást és a munkaerőpiaci igényekhez igazodó szakképézést, valamint a beruházásösztönző hatásúak. Maga a program kép pilléren alapszik, mint vállalkozásfejlesztés és gazdaságfejlesztés.

Zombori Zita az iroda ügyvezető igazgatója bejelentette, hogy 2008-ban gőzerővel indul be a Pólus Program és 2013-ig az annak ideján kiválasztott nyolc város (Budapest, győr, Székesfehérvár, Veszprém, Pécs, Szeged, Debrecen és Miskolc) mintegy 400 milliárd forint fejlesztési forrásra pályázhat. A programiroda és a városok közötti kapcsolat egy nemzetközi konferenciával kezdődik március 27-én Lilafüreden. Atanácskozáson jelen lesz Danuta Hüber, az Európai Unió regionális politikáért felelős biztosa is. - Munkatársaimmal sorra felkerestük a városokat és gőzerővel azon dolgozunk, hogy mielőbb kölcsönös bizalomra épülő együttműködést alakítsunk ki - mondta Zombori Zita. A központi programirodát minden városban hálózatfejlesztő referens képviseli, ami elősegíti a napiszintű kapcsolattartást.

A becslések szerint most 400 milliárd forint forráshoz juthatnak a pólusvárosok, s ha fejlesztési elképzelésük kellőképp vonzó,  további 200 milliárd forint magántőke egészíti ki a támogatási összeget. A legeredményesebben a cél érdekében létrejött klaszterek szerepelhetnek a programban. Az induló klaszterek megalakításához, a közös munka megkezdéséhez támogatást biztosít a Pólus Programiroda.

Füssy

Füssy Angéla

További cikkek

Közügyektől való eltiltás. Mit jelent pontosan?
Közügyektől való eltiltás. Mit jelent pontosan?
A bűnügyi hírek közt gyakran szerepel a közügyektől való eltiltás fogalma. Mit tehet és mit nem, akit eltiltanak a közügyektől? A főügyészség megyei statisztikákkal válaszol.
Mégis elindulhat az előválasztáson Katanics Sándor
Mégis elindulhat az előválasztáson Katanics Sándor
A DK helyi politikusa közösségi oldalán jelentette be, hogy ugyan nem a DK színeiben, de várhatóan el tud indulni az ellenzéki előválasztáson ősszel.
Kerítésbe szorult kutyát mentettek a fűzfői tűzoltók Balatonalmádiban
Kerítésbe szorult kutyát mentettek a fűzfői tűzoltók Balatonalmádiban
Kollégánk szerkesztés közben lett figyelmes a síró kutyára, tárcsázta a 112-t.
Rétvári: megkezdődik a tankönyvek kiszállítása az iskolákba
Rétvári: megkezdődik a tankönyvek kiszállítása az iskolákba
Hétfőn megkezdődik az ingyenes tankönyvek kiszállítása az iskolákba; a kormány a kiadványok ingyenességével 13 milliárd forintnyi kiadást vesz le a magyar családok válláról - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a Pest megyei Üllőn.
A közösségek ünnepe volt a szombati nap a térségben
A közösségek ünnepe volt a szombati nap a térségben
Több környező településen is most szombaton tartották meg a hagyományos falunapokat, amelyeket tavaly a járvány miatt nem lehetett megszervezni. A kulturális programok mellett a helyi értékek megőrzése és bemutatása volt az egyik kulcsmomentum.