2019. október 22. // Előd névnap

Egy év szünet után beindulhat a Pólus Program / Nyolc város 400 milliárd forint fejlesztési forrásra pályázhat

2008. március 25. 10:06
Több mint két évvel ezelőtthatalmas lendülettel vágtunk bele az úgynevezett Pólus Programba - vagyis azok a városok, melyeket akkor, 2005-2006-ban az ország gazdasági pólusainak választottak. A kiemelt városok akkor nem keveset költöttek saját projektjeik megtervezésére. Sokan azt hihették, a kezdeti lelkesedés alábbhagyott, mert az elmúlt egy évben mindenki méllyen hallgatott a Pólus Programról. Néhány hete aztán létrejött a Pólus Programiroda.

A Pólus Programot annak ideján azért alkották, hogy a gazdaság és tudományfejlesztés pillére legyen, s az uniós forintokat a fejlesztések azon területeire csoportosítsák, amelyek elősegítik a gazdasági igényekhez igazodó egyetemi oktatást és a munkaerőpiaci igényekhez igazodó szakképézést, valamint a beruházásösztönző hatásúak. Maga a program kép pilléren alapszik, mint vállalkozásfejlesztés és gazdaságfejlesztés.

Zombori Zita az iroda ügyvezető igazgatója bejelentette, hogy 2008-ban gőzerővel indul be a Pólus Program és 2013-ig az annak ideján kiválasztott nyolc város (Budapest, győr, Székesfehérvár, Veszprém, Pécs, Szeged, Debrecen és Miskolc) mintegy 400 milliárd forint fejlesztési forrásra pályázhat. A programiroda és a városok közötti kapcsolat egy nemzetközi konferenciával kezdődik március 27-én Lilafüreden. Atanácskozáson jelen lesz Danuta Hüber, az Európai Unió regionális politikáért felelős biztosa is. - Munkatársaimmal sorra felkerestük a városokat és gőzerővel azon dolgozunk, hogy mielőbb kölcsönös bizalomra épülő együttműködést alakítsunk ki - mondta Zombori Zita. A központi programirodát minden városban hálózatfejlesztő referens képviseli, ami elősegíti a napiszintű kapcsolattartást.

A becslések szerint most 400 milliárd forint forráshoz juthatnak a pólusvárosok, s ha fejlesztési elképzelésük kellőképp vonzó,  további 200 milliárd forint magántőke egészíti ki a támogatási összeget. A legeredményesebben a cél érdekében létrejött klaszterek szerepelhetnek a programban. Az induló klaszterek megalakításához, a közös munka megkezdéséhez támogatást biztosít a Pólus Programiroda.

Füssy

Füssy Angéla

További cikkek

Szavazzon a legjobb buszos rajzra!
Szavazzon a legjobb buszos rajzra!
Pár napig a veszprémi utakon is megjelent az új elektromos busz, ennek kapcsán pedig rajzpályázatot hirdetett a V-Busz. A beérkezett pályaművek közül most olvasónkra bízzuk, hogy kiválasszák a legjobbat.
Orbán: a kormány minden polgármesterrel és képviselőtestülettel együttműködik, amely erre kész
Orbán: a kormány minden polgármesterrel és képviselőtestülettel együttműködik, amely erre kész
A kormány álláspontja ismert: minden polgármesterrel és képviselőtestülettel együttműködik, amely maga is kész erre - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés őszi ülésszakát megnyitó, hétfői ülésén.
Hétfőtől eSzemélyihez is hozzárendelhető a vasúti bérlet
Hétfőtől eSzemélyihez is hozzárendelhető a vasúti bérlet
Október 21-től a MÁV vasúti bérletei hozzárendelhetők az új típusú - 2016. január 1-től kibocsátott - személyazonosító igazolványhoz, az eSzemélyihez - közölte a MÁV Zrt. vasárnap az MTI-vel.
Kósa: a családtámogatási rendszer bővülése és újabb gazdaságvédelmi program várható
Kósa: a családtámogatási rendszer bővülése és újabb gazdaságvédelmi program várható
A családtámogatási rendszer bővülése és újabb gazdaságvédelmi program várható az Országgyűlés őszi ülésszakában - jelentette ki a Fidesz alelnöke, egyben önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
Jogosítványhoz kellene kötni az elektromos rollerek használatát
Jogosítványhoz kellene kötni az elektromos rollerek használatát
Jogosítványhoz és biztosításhoz kellene kötni az elektromos rollerek használatát - mondta Szatmári-Margitai Gergely jogi szakértő szombaton az M1 aktuális csatornán.
2019. október 22. // Előd névnap