Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szilágyi Lackóra emlékeznek

2012. október 20. 23:27
Az öt éve elhunyt Szilágyi Lackóra emlékezik a Veszprém Portré. Az internetes magazin legújabb számát a napokban mutatták be a Vass László-gyűjteményben.

"Tükör volt és szónok, a festészet, a szabadság ködlovagja. Szavakkal, képekkel szólt be praktikus, könyökölős létünknek. Ki akarta pukkasztani a műanyag lufinkat. Közben pedig ő pukkadt ki – egyszerűen felőrölték a hétköznapok."

Így emlékezik Szilágyi Lackóra a Veszprém Portré bevezető gondolataiban Pethő Imre, akinek írását Trócsányi Gergő zenész, színész olvasta fel a nagy számú érdeklődő előtt.

A bemutatón jelen volt Lackó édesanyja is, aki többször könnyeivel küszködve hallgatta a méltatásokat.

– Szilágyi László festőművészre emlékezünk, aki 2007-ben, alig 41 évesen halt meg, s néhány napja, október 17-én ünnepelné születésnapját. A szerkesztők, szerzők arra tesznek kísérletet, hogy segítsék Szilágyit megérteni, elfogadni, ezzel együtt befogadni, s magunk, veszprémiségünk, legendáriumunk részévé tegyék – fogalmazott Brányi Mária. Az alpolgármester hozzátette, akkor is, ha ő tiltakozna ellen, mint ahogy életében is tiltakozott bárminemű definiálás ellen. – Merjünk nyugodtan, kíváncsian fordulni az életműre, hogy képei hiteles olvasói lehessünk – kérte Brányi Mária.

Hegyeshalmi László képzőművész visszaemlékezésében elárulta, 30 évvel ezelőtt ugyan itt találkozott először Szilágyi Lackóval. – Elmondhatom, hogy egész életében barátjának tekintett – jegyezte meg. – Jött egy kölyök, mappával a hóna alatt, hogy szeretné kiállíttatni a képeit – idézte fel a múltat a képzőművész.

– Arra gondoltam, hogy meg se kell néznem, hogy mit hozott, hiszen sugárzott belőle valami. Mindig azt láttam, hogy elementáris tehetség, s számára a szabadság volt a legfontosabb, az, hogy félelem nélkül élhessen – fogalmazott. A Művészetek Házában összesen hat kiállítása volt.

Ez az ötödik Veszprém Portré, a legszebb munkánk, s egyben a legnehezebb is – véleményezte az aktuális számot Pethő Imre. – Kiderült, hatalmas érzelmek, feszültségek és lelkiismereti problémák vannak Lackó körül – tette hozzá. Megjegyezte, a támogatók felajánlása a rezsi költséget fedezte, az újságírók, fotósok, szerkesztők önfeláldozó munkája tette lehetővé, hogy ez a szám létrejöjjön. – A végső célunk az, hogy Lackót visszaemeljük a köztudatba – húzta alá a főszerkesztő.

További gondolatok, visszaemlékezések a vportre.hu oldalon.
 

Cseh Zoltán
további cikkek
Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. tegnap 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. tegnap 9:00 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. 2024. szeptember 27. 17:47 Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Vitéz Markóczy János altábornagy, a Jutasi altisztképző egykori parancsnokának a nevét viseli a jövőben a Jutasi úti laktanya területén a csapatművelődési központ épülete. A pénteki avatóünnepségen az egykori parancsnok életéről is több érdekességet felelevenítettek. 2024. szeptember 28. 14:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.