Néhány egészség-rögeszmés ember, aki évek óta semminek se ment a közelébe, ami egy kicsit is édes, most biztos telesírja a párnáját azon a szentségtörésen, amit a hosszú hétvégén tapasztalhattunk. Veszprém városának arénáját, a sport és az egészséges életmód templomát barnára mocskolta szervezetünket minden harapással egyre jobban romboló csokoládé.
Pedig a csoki egészséges - olvashatjuk a rendezvényen kiállított tablókon, amik az édesség történelme mellett a pozitív élettani hatásáról is beszámolnak. Az édesség, amit az aztékok még keserűen fogyasztottak, segít leküzdeni az általános fáradtságot, pozitívan hat az érrendszerre, sőt, aki terhesen naponta eszik belőle, annak egészségesebb, vidámabb lesz a gyermeke.
(Kóstolás a csokoládé szökőkútnál)
Röviden és tömören: a fanyalgók rágcsálják csak a vitaminos, mindenféle dologtól mentes termékeket. Mi úgy leszünk egészségesek, hogy jól érezzük magunkat!
Csoki szökőkút, szaláminak álcázott csoki, mikulás csoki, kerek csoki, lyukas csoki, keserű csoki édes csoki, hagyományos csoki, szokatlan csoki, és még lehetne sorolni, mi várta a közönséget.
Persze más édességek is megmutatták magukat. Az egyik legérdekesebb a mézes stand volt, ahová pont egy kiselőadás kezdetekor érkeztünk meg. Megtudtuk, hogy a méhecskék által készített nektárt miképp dolgozzák fel, míg az asztalunkra kerül. Egyéb hasznos információval is gazdagodtunk. Például hogy a mézet nem szabad forralni, vagy forró teába tenni, mert negyven fok felett elveszti a fertőtlenítő hatását és már csak legfeljebb ízesítésre jó.
Kicsit felbosszantott a gondolat, hogy egész életemben feleslegesen ittam a forró mézes teát mikor fájt a torkom.
A rendezvény legizgalmasabb része mégis a saját készítésű sütemények, csokoládék és egyéb nyalánkságok összeállítása volt. Úgy döntöttünk, ezt mi is kipróbáljuk. A receptet megosztjuk, hogy aztán mindenki kipróbálhassa, megjegyezhesse, és majd szájról szájra szálljon generációkon keresztül:
Végy egy adag folyékony csokit. Tegyél bele karamell ostyát, kekszgolyókat, marcipánt, citrom-, alma-, és meggydarabkákat! A tetejére hints egy kis reszelt csokit, mert a csokoládénál csak a még több csokoládé jobb. Az egészet keverjük össze és már kész is!
(Aki esetleg azzal vádolna minket, hogy mindent, amit ott találtunk beleszórtunk a csokiba, annak a figyelmébe ajánlanám, hogy a hámozott szotyolát kihagytuk.)
Egészségünkre!
(A képre kattintva a fesztivál mondanivalóját hűen tükröző audiovizuális élményben lehet részünk)