Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mi kerül a sírokra?

2012. október 30. 14:30
Hamarosan halottak napja. Ilyenkor a virág és koszorú árusok hirtelen megsokasodnak, és szinte mindenhol találkozni velük. Kicsit körülnéztünk közöttük.

Kedd reggel. A veszprémi piac és vásárcsarnok nyüzsög az emberektől. Mindenszentekkor sokkal több koszorút és virágot láthatunk, mint az év többi szakaszában. Úgy tűnik, megy is nekik az üzlet. Próbálom megkérdezni az árusokat, mi fogy a legjobban, jobb vagy rosszabb-e a helyzet, mint tavaly, de egyik sem ér rá. Alighogy odalépek valakihez, már legalább két türelmetlen vásárló áll mögöttem sorba. Márpedig a vevő az első. Válaszokat itt nem kapok, ezért csak figyelek. Szinte képtelenség olyan pillanatot elkapni, hogy ne vásárolna valaki egy mécsest, virágot vagy koszorút, feltehetően valamelyik elhunyt szerette sírjára.

Körülnézek a belvárosban is. A Kossuth utcai virágüzletben választ kapok néhány kérdésemre. Az eladó elmondja, a koszorú fogy leginkább, abból is elsősorban a különleges szív vagy kereszt alakú. A virágok közül a barnás krizantémokat és a fehér vagy narancsszínű rózsákat vagy a csipkebogyót részesítik a vásárlók előnyben. Megtudhattuk azt is, hogy az idén jelentősen megcsappant a forgalom. A törzsvásárlók visszajárnak, de érezhetően kevesebb ember tér be az üzletbe. Az eladó ezt a belváros rehabilitációjához kapcsolódó építkezéseknek tudta be.

A Szabadság tér közelében egy fal tele van aggatva eladó koszorúkkal. A férfi, aki árulja őket szintén a visszaeső forgalomra panaszkodik. Elmondja, kevesebben vásárolnak tőle az idén, mint az elmúlt években. Vannak olyan rétegek, akik hajlamosabbak a drágább, szebben elkészített koszorút megvenni, ám a nagy átlag inkább a kisebb, szerényebb, de olcsóbb kategóriát választja, tudhattuk meg az árustól.

Horák János
további cikkek
Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. tegnap 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. tegnap 9:00 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. 2024. szeptember 27. 17:47 Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Vitéz Markóczy János altábornagy, a Jutasi altisztképző egykori parancsnokának a nevét viseli a jövőben a Jutasi úti laktanya területén a csapatművelődési központ épülete. A pénteki avatóünnepségen az egykori parancsnok életéről is több érdekességet felelevenítettek. 2024. szeptember 28. 14:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.