Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C

Intim témák az Internet Hungary konferencián

2008. október 15. 15:38
Miért aggódnak a privátszférájuk miatt a felhasználók? Hiszen az már rég megszűnt! - mondta egyszer egy vezető világcég képviselője. A Google, a Microsoft, az IWIW uralta technikailag ugyan virtuális, de életünket tekintve egyre valóságosabb terében megszűnnek személyiségünk határai, és ehhez mi magunk járulunk hozzá általában tudatlanságból, ritkán tudatosan. Ami biztos: a törvényhozás egyelőre nem képes életszerű, az internethez megfelelően alkalmazkodó szabályozást teremteni.
(Az alábbi gondolatok az Internet Hungary konferencia szerda délutáni, az internetes adatvédelemmel foglalkozó fórumán hangzottak el)

Van a bennünk élő fogyasztónak akarata? Legtöbben fenntartások nélkül regisztrálunk ugyanis mindenféle szolgáltatásba, anélkül, hogy elolvasnánk a részvételi feltételeket. Megosztjuk egymással e-mail címünket, korunkat, munkahelyünket, szabadidős tevékenységeinket, még ennél érzékenyebb adatainkat is: jelszavainkat, hozzáféréseinket például hozzátartozóinkkal. Gyakran előfordul, hogy egy-egy párkapcsolat nem ott ér véget, ahol tíz évvel ezelőtt, hanem adott esetben a másik által "eltérített" IWIW-es profilunk törlésével. Ha ilyen könnyen széles közönség elé tárjuk legszemélyesebb dolgainkat, miért várjuk el, hogy a direkt marketing (dm) cégek és adatainkat tároló nagy rendszerek ennél szigorúbban értelmezzék személyes határainkat?
1989 előtt nem létezett dm, az azt követő években egy darabig pedig minden ajánlatot szívesen fogadott az ember. Amikor egy francia két másodperc alatt mérte fel postaládája tartalmát és válogatta ki a számára értékes ajánlatokat, addig mi egy órán át olvasgattuk a Reader's Digest nem létező sorsolásán nyert összegről szóló értesítőt. A '90-es évek végére hozzászoktunk, aztán bosszankodtunk.


Freidler Gábor, az adatvédelmi biztos főosztályvezetője, Hivatal Péter dm szakértő,
Somogyi Péter Pál, az Origo igazgatósági tagja és Heltai Péter moderátor

Érdemes tehát védeni a fogyasztót? Valahol ott kellene kezdenünk, hogy helyesen különböztessük meg az úgynevezett spamet a direkt marketingtől. Míg egy-egy dm levél valójában nem zavarja a mindennapi levelezésünket, addig a százával ömlő angol nyelvű Viagra és pénisznövelő reklámok igen. Előbbi ellen elviekben tehetünk, hiszen a közelmúltban hozott törvény megfogalmazza, hogy reklámot csak a címzett előzetes hozzájárulása után küldhetnek nekünk, az utóbbi, valóban zavaró esetek ellen azonban tehetetlenek vagyunk. Az előzetes hozzájárulás esetén meg kell adnunk valódi lakcímünket is, ami az internetes ugye a legtöbb esetben irreleváns, ugyanakkor azt nem vizsgálják, hogy helyes címet adunk-e meg. Tehát létezik törvényünk a kéretlen levelek ellen, azonban ha alkalmaznánk, az értelmetlen és nehézkes lenne, a valódi probléma ellen pedig nincsen jogi eszközünk.
Azzal sincsen a legtöbb állampolgár tisztában, hogy maga az állam is eladhatja az adatokat és el is adja. Ezt megtilthatjuk, de kevesen tesszük meg tényleg. Csupán tízezres nagyságrendben jelezték, hogy nem szeretnék, ha adatait harmadik fél számára is továbbadnák, és sokan akkor sem teszik meg, amikor erről tudomást szereznek és alapvetően elutasítják ezt a módszert.
A marketinges pedig ezek után mit tehet? Abból indul ki, hogy a legtöbben szívesen veszik a reklámot, és ennek megfelelően cselekszik. A statisztikák is ezt igazolják: a televízió és írott sajtó után a dm következik a leghatásosabb eszközök sorában.
vehir.hu
további cikkek
Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Gulyás Gergelynek mutatták be azt a tervet, amivel szeretnék elnyerni Veszprémnek Európa Sportrégiója 2026 címet. ma 15:14 Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Több mint nyolcezer kárbejelentés érkezett a szeptember 13-16. közötti viharok nyomán a biztosítókhoz, amelyek 1,1 milliárd forintot fizettek már ki vagy tartalékolnak kárkifizetésre - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) pénteken. ma 11:06 A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat Pénteken a Jutasi úti műfüves pályán rendezték meg az autómentes napot és a sportágválasztót.  ma 12:28 Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Árvai Anita, a Veganeeta megálmodója és üzemeltetője a közösségi médiában részletesen indokolta, hogy miért hozta meg a nehéz döntést. Gondolatait viszont azzal zárta: „Hogy lesz-e Home, valahol, valamilyen formában? Hát hagyhatlak én titeket étterem nélkül?” ma 11:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.