Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ifjú fejjel a hadak útján

2012. november 5. 20:14
Egy könyvtáros, egy iskolaigazgató, és egy lakatos. Első látásra semmi közük egymáshoz. Azonban ha meghallgatjuk történeteiket, rájövünk, hogy közös sorson osztoznak.

Az első világháború után megkötött béke értelmében Magyarország csak önkéntesekből álló hadsereget tarthatott, azt is csak korlátozott számban. Félő volt akkoriban, hogy az elcsatolt területek új gazdáinak még jobban megjön az étvágya a magyar földre. Ami megmaradt az országból, azt nehéz lett volna megvédeni egy esetleges támadás idején. 1921-ben ezért az akkori kormány létrehozta a leventeszervezeteket.


Wöller István, dr. Tóth Dezső, és Kováts Sándor

Kováts Sándor, a Dózsa György Általános Iskola volt igazgatója, dr. Tóth Dezső, a Vetési Albert Gimnázium nyugalmazott könyvtárosa, és Wöller István volt lakatos, a Veszprém megyei malmok kutatója mind megélték a leventék nehéz sorsát, és mind könyvet írtak róla. Őket kérdezte Márkusné Vörös Hajnalka a Veszprém Megyei Levéltár munkatársa.

A beszélgetésen elhangzott, fiatal, 12 év körüli gyermekként lettek leventék. Rengeteget mozogtak, hazafias és vallásos nevelést, később aztán katonai előképzettséget is kaptak. Megtudhattuk, még fiatalok voltak, ezért vígan csinálták a kiképzést. Kivonultak a legelőre, végezték a gyakorlatokat, hazafelé menet pedig nótákat énekeltek. A visszaemlékezők elmondták, szigorú szabályok között éltek, de rengeteg dolgot tanultak, és mindig vitték őket segíteni, ha tűzeset volt valahol, havat kellett lapátolni, vagy egyéb ilyen tevékenységet végezni.

1944-45 telén azonban a leventéket is elvitték harcolni a háborúba. A fiataloknak meg kellett jelenniük „elővezetés terhe mellett” egy megadott helyen, hideg élelemmel és váltás ruhával. Ez alól akárhogy is szerették volna, nem lehetett kibújni. A szinte még gyerek leventéknek nem mondták meg hova viszik őket. Wöllner István egy keserves napként emlékezett meg arról, amikor el kellett válnia a családjától. Elmondta, hamarosan hazaengedték a fiatalokat, így a karácsonyt és a szilvesztert a családjukkal tölthették. A boldogság azonban nem tartott sokáig. Ismét összehívták és vagonokba ültették, és útjukra indították őket nyugatra. Bécsben szálltak meg, ahonnét a történet elbeszélőjének sikerült megszöknie és hazautaznia. A harmadik elhurcolásnál azonban nem volt ekkora szerencséje. Vagonokban utazott Ausztrián és Németországon át, egészen Dániáig. Hogy innét hogy jutott haza, már nem árulta el. Közölte, az egész történet le van írva a könyvében.

Dr. Tóth Dezső is elmondta a saját történetét. Miután társaival együtt elvitték Dákáról, a szülőfalujából, felajánlották neki és társainak, hogy csatlakozhatnak a Szent László vagy a Hunyadi hadosztályhoz, máskülönben viszik őket Németországba. Mivel nem akartak az otthonuktól még messzebbre kerülni, a csatlakozás mellett döntöttek. Grazig gyalog kellett menniük, ráadásul a főutakat nem használhatták, hiszen akkor könnyű prédái lettek volna az ellenséges repülőgépeknek. Hamarosan a 18 éven aluliak hazamehettek, már az oroszok által megszállt Magyarországra. A falvakba nem szabadott menni, hiszen a szovjet katonák nem kegyelmeztek volna nekik. Hamarosan azonban sikerült orosz papírokat szerezni, amivel aztán hazajuthattak.


"elővezetés terhe mellett"

Kováts Sándor visszaemlékezései során elmondta, nekik azt mondták, hogy azért kell elmenniük az országból, mert az oroszok hamarosan elfoglalják a Dunántúlt, ezért a tanulmányaikat Németországban kell befejezniük. Őket is bevagonírozták, és indultak nyugat felé. A leventéket München közelében szállították le, és egy óvóhelyre terelték be őket, mivel éppen légiriadó volt. A bombázás alatt kiment a villany és a fiatalok közül néhányan sírtak, néhányan pedig imádkoztak a sötétben. Napokon belül a leventék használt német egyenruhákat kaptak, és abban kellett egy hadireptér építésében részt venniük. A folyamatos bombázások és veszély miatt Kováts Sándor megszökött néhány társával. Mikor hazaért a szétbombázott házának a látványa fogadta. Szerencséjére egy arra járó ismerőse elmondta neki, hogy a családja rendben van, és hogy albérletben élnek. Így tudott végül ő is épségben hazajutni.

A beszélgetés végén megtudhattuk azt is, a nyugdíjazott igazgató azért írta meg a könyvét, mert rájött, hogy a gyermekeket főleg az élő történelem érdekli. Addig nem halhat ki ez a nemzedék, amíg nem mondta el a saját maga történetét a fiataloknak, zárta mondandóját Kováts Sándor.

(Az archív fényképeket a Veszprém Megyei Levéltár bocsátotta rendelkezésünkre)

Horák János
további cikkek
Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. tegnap 19:06 Rekordérdeklődés mellett zajlott az V. Szakmaszombat Veszprémi Szakképzési Centrum Rekordérdeklődés mellett zajlott az V. Szakmaszombat A Veszprémi Szakképzési Centrum (VSZC) által szervezett V. Szakmaszombat idén is hatalmas sikert aratott, hiszen a szeptember 28-án megrendezett eseményen több mint 1500 látogató fordult meg. A pályaválasztási nyílt napnak immár hagyományosan a Veszprémi SZC Jendrassik–Venesz Technikum adott otthont, ahol a térség hét szakképző intézménye mutatta be teljes képzési palettáját. tegnap 13:28 Egy korszak lezárult, a közös munkáért pedig köszönet jár Navracsics Tibor Egy korszak lezárult, a közös munkáért pedig köszönet jár Június 9. után kiderült, hogy idén októbertől több polgármester már nem folytatja a közösségért végzett munkáját. Valamelyik településvezető maga döntött úgy, hogy nem indul újra a tisztségért, mások az önkormányzati választás demokratikus versenyében maradtak alul. A tapolcai régióban most ezek a polgármesterek gyűltek össze utoljára együtt, akiket a térség országgyűlési képviselője, Navracsics Tibor köszöntött. tegnap 16:31 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. tegnap 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.