Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Oroszlán, kígyó, griff – Csesznek vára és urai

2012. november 6. 9:38 // Forrás: Laczkó Dezső Múzeum
Veszprém megye legfestőibb várának történetéről tart előadást Rainer Pál történész muzeológus november 13-án, kedden 16.30-kor a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeumban.

A Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság 2012/2013-as Múzeumi Szabadegyetemének harmadik előadása 2012. november 13-án, kedden 16.30-kor kezdődik a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeumban (8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.). Ez előadás témája: Oroszlán, kígyó, griff – Csesznek vára és urai, előadó: Rainer Pál történész muzeológus.

Az előadás archív ábrázolások és fotók segítségével idézi fel Veszprém megye, és talán a mai Magyarország egyik legfestőibb várának múltját. A cím utalás a várat egykor birtokló legfontosabb családok címerállataira.

A vár építését a több útvonal kereszteződésénél kialakult fontos vámszedőhely indokolta. Építője minden bizonnyal Rédei Jakab, IV. Béla királyunk kardhordója volt az 1260-as években. Tőle rövidesen a nagyhatalmú Csák-nemzetség (címerük az oroszlán) kezére került az erősség, amelyet hatalmuk hanyatlásával királyaink szereztek meg. Fénykorát a (kígyós címeres) Garaiak korában élte (1390‒1482), akik Zsigmond királytól kapták adományba Cseszneket.

Ők a korábbi épületeket teljesen elbontva, azok helyébe építették fel a lényegében romjaiban ma is álló gótikus várat. A Garaiak kihaltával a Szapolyaiak, később Török Bálint és több más nemesi család is birtokolta Cseszneket, amely a török hódoltság korában végvidéki határvár lett. A török többször ostromolta (pl. 1561), rövid időre el is foglalta (1594‒1598). 1637-ben került a (griffes címerű) Esterházy család cseszneki grófi ágának birtokába. Csesznek vára a 18‒19. század fordulójáig lakható állapotban maradt. Ekkor tűzvész, majd az 1810-es móri földrengés rongálta meg.

A vár problémáktól sem mentes feltárása és helyreállítása az 1960-as évek közepén kezdődött, és máig sem fejeződött be. Pámer Nóra, Juan Cabello, Feld István, László Csaba, Rácz Miklós régészek kutatása nyomán mára már egyre többet tudunk építéstörténetéről is.

vehir.hu
további cikkek
Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. tegnap 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. tegnap 9:00 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. 2024. szeptember 27. 17:47 Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Vitéz Markóczy János altábornagy, a Jutasi altisztképző egykori parancsnokának a nevét viseli a jövőben a Jutasi úti laktanya területén a csapatművelődési központ épülete. A pénteki avatóünnepségen az egykori parancsnok életéről is több érdekességet felelevenítettek. 2024. szeptember 28. 14:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.