Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

London novemberben – Oliver! a Petőfi Színházban

2012. november 16. 12:42
November 9-én, pénteken mutatták be Lionel Bart Oliver! című musicaljét a Petőfi Színházban Nagy Viktor rendezésében és Kentaur monumentális díszleteivel.

Valóban nagyszabású, teljességre törekvő előadás született az Oliver! alkotógárdájától. Remek a díszlet (Kentaur), sok ugyan az átmozgatás, de mégis kell, ha el akarjuk hitetni a nézővel, hogy mindig más és más térben járunk. Hatalmas ez a London és szinte elveszünk benne, fekete-fehér, piszkos és szürke, gomolyog a köd, riasztó egy kisfiú számára.


Képgalériánk megtekintéséhez kattintson a fotóra!

Minden kép, dal, jelenetrész mögött átgondolt tartalmak húzódnak meg, a rendezés (Nagy Viktor) és a koreográfia (Gyenes Ildikó) is pontosságra, monumentalitásra, színházi totalitásra törekszik. Jó értelemben vett szórakoztatásra törekvés látszik mind a dalok, mind Twist Oliver Dickenshez képest limonádésított sztorijában. Másrészt amit a képi világ sugall, az egészen más – sötét, fojtogató, kíméletlen világ – többé és gazdagabbá teszi az előadás egészét. Hiszen bár gyerekek szerepelnek benne, mégiscsak felnőtteknek szóló előadás ez végtére is.

A gyerekszereplők jók, összehangoltak, cukik, örül az ember szíve, ha kis csemetéjét a világot jelentő deszkákon látja. A címszereplő Olivernek (Arbas Socias Carlos) és Dörzsöltnek (Dani Mátyás) pedig még jó hangja is van, elismerésre méltóan végigéneklik zenekari kísérettel a dalokat.


Dani Mátyás és Arbas Socias Carlos

Sokat segít a szerepértelmezésben és a hangulat sugározásában a zene is (Lionel Bart), előkészít, ellenpontoz jeleneteket, szereplőket. És tényleg fülbemászóak a dallamok, megkockáztatom, hogy még a dalszövegek is hordoznak mondanivalót, egy „átlagos” musicallel ellentétben.


Szeles József

Jó Bill Sikes (Szeles József) alakja, fenyegető és súlyos figurát formál meg, szavak nélkül is félelmetes tud lenni, ebből az alakításból látszik az alapigazság, hogy a „kevesebb néha több”, kevés eszközzel is lehet valaki hangsúlyos szereplő.


Dobra Mária, Molnár Erik és Módri Györgyi

Molnár Erik-Módri Györgyi-Dobra Mária (Sowerberry koporsókészítő, felesége és lánya) hármasa remekbe szabott kis haláltánc, nagyon tetszett az első felvonásban. Dobra Máriát rég láttam ilyen jónak, jól állt neki Charlotte szerepe, élettel teli, jellemző alakot formázott meg.


Kőrösi Csaba

A színészek mind jók, jellemző alakokat formálnak meg az előadásban, rövid időt töltenek a színpadon, így nagy teljesítmény, hogy képesek egyéni karaktereket hozni. Akiről még szót ejtenék, az az előadás (felnőtt) főszereplője, Fagin. Kőrösi Csaba sokoldalú figurát alakít, egyszerre romlott és jóságos, gonosz, kapzsi vénember és kedves manó, és látszik, hogy élvezi a szerepet, örömmel táncol, énekel, és jó ezt látni. Nem görcsös, nem megterhelő számára a feladat, hanem kihívás, melyet sikerrel és minden látható erőfeszítés nélkül teljesít, és ez a zseniális.

Nagy Viktor és Kentaur képekben fogalmaz, talán ezért tűnik filmszerűnek az előadás, gyors váltásokkal peregnek a kockák, lendül előre a mozi. Nagyon igényes, felejthetetlen előadás az Oliver! és minden néző hazaviheti magával a saját Londonját, a saját Twist Oliver történetét.

Galéria
Veszprémi Petőfi Színház – Oliver!
Szikra Ágnes
Melczer Zsolt
további cikkek
Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. tegnap 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. tegnap 9:00 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. 2024. szeptember 27. 17:47 Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Vitéz Markóczy János altábornagy, a Jutasi altisztképző egykori parancsnokának a nevét viseli a jövőben a Jutasi úti laktanya területén a csapatművelődési központ épülete. A pénteki avatóünnepségen az egykori parancsnok életéről is több érdekességet felelevenítettek. 2024. szeptember 28. 14:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.