2022. május 21.
//
Konstantin névnap

Ismét vannak motoros mentők az autópályán

2008. április 17. 18:36
Újraindul az autópályák mellett működő motoros mentőszolgálat, így mostantól október végéig a mentőorvos a lehető leggyorsabban juthat el a baleseti helyszínre.
 

Az Országos Mentőszolgálat és az Állami Autópálya Kezelő Zrt. idén már harmadik alkalommal indítja el motoros mentőszolgálatát. Április 15-től egy-egy motoros mentő az M3-as autópályán Gödöllő és az M0-ás autóúton Szigetszentmiklós térségének 50 kilométeres körzetében teljesít majd szolgálatot reggel 8-tól este 20 óráig. A nagyteljesítményű motorokat megkülönböztető jelzéssel, korszerű életmentő felszerelésekkel, gyógyszerekkel, kötszerekkel és infúziókkal is ellátták. Az EKG-készülékkel és defibrillátorral így a rohamkocsik felszereltségének megfelelően biztosítják a sürgősségi beavatkozások tárgyi és szakmai feltételeit.
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->

Motorkerékpáros mentőorvosok először 2005 augusztusában a Balaton déli partján, Balatonlelle körzetében kezdték meg szolgálatukat. Tették mindezt azért, hogy a kétkerekűek segítségével a mentőorvosok nagy forgalomban, akár dugókban is rövid időn belül a helyszínre érkezhessenek, s így valóban sürgősségi ellátásban részesíthessék a balesetek sérültjeit.

A járműveket, azok felszerelését és telephelyét az autópálya-kezelő, míg a mentőorvosok bérét a mentőszolgálat biztosítja. Az esetekhez kiinduló orvosok egyedül ülik meg a vasparipákat, ezért a feladat ellátására csak rendkívül jól motorozó doktorok vállalkozhatnak. Az életmentés efféle módja már bevált Anglia, Hollandia, Németország és Thaiföld országútjain is.

Az Országos Mentőszolgálat célja a motoros mentőegységekkel a helyszínre érkezési idő lerövidítése és a hatékonyabb sürgősségi ellátás volt. Az új szolgálati forma létrehozásában az az uniós követelmény is nagy szerepet játszott, mely szerint az emeltszintű mentőegységnek 15 percen belül a helyszínre kell érkeznie.

Az Országos Mentőszolgálat és az Állami Autópálya Kezelő Zrt. két esztendeje működik együtt a mentésben, ami kiterjed az említett szakaszok 20 km-es körzetére is. A motoros mentők telephelye a gödöllői és a szigetszentmiklósi Autópálya Mérnökség telephelyén található.

Azt azonban fontos tudni, hogy egy baleset esetén kizárólag motoros mentőt hívni nem lehet. Annak eldöntése, hogy milyen szintű mentőegység menjen a helyszínre, az Országos Mentőszolgálat hatáskörébe tartozik.

A jövőbeli tapasztalatok függvényében az Országos Mentőszolgálat további területeken is tervezi a motoros mentőállomások felállítását, hiszen a rövid időn belül megkezdett szakorvosi beavatkozás nagymértékben növelheti a túlélés esélyeit.

Zatkalik-Peresztegi Virág

További cikkek

Megnövekedett hanghatásra kell számítani a magyar-amerikai gyakorlat miatt
Megnövekedett hanghatásra kell számítani a magyar-amerikai gyakorlat miatt
Megnövekedett hanghatásra kell számítani egy magyar-amerikai közös kiképzés miatt a Márkó, Veszprém, Hajmáskér, Öskü, Várpalota, Tés és Eplény által határolt területen hétfőtől szerdáig - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken.
Megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai
Megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai
Már nem csak álom – Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Porga Gyula polgármester és Szabó Péter, a VLS ügyvezetője pénteken terepbejárás keretében ismertették, hogy megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai. Az első ütem kezdeti szakasza 827 millió forintnyi TAO-forrásból épül.
Harmincöt éves jubileumához érkezett a Rózsa iskola
Harmincöt éves jubileumához érkezett a Rózsa iskola
Az évfordulót gálaműsorral ünnepelte az intézmény csütörtökön.
Súlyosan megsérült egy gyermek a zánkai Erzsébet-táborban
Súlyosan megsérült egy gyermek a zánkai Erzsébet-táborban
Súlyosan megsérült egy gyermek, akire rádőlt egy rögzített focikapu a zánkai Erzsébet-táborban - közölte az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány csütörtökön
A hadisírok a béke nagykövetei
A hadisírok a béke nagykövetei
Egyhetes munkával tették rendbe a Vámosi úti temetőben található német-magyar második világháborús katonai temetőt magyar és német katonák a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség szervezésében. A munkálatok lezárultával csütörtökön ünnepélyesen fejet hajtottak az áldozatok emléke előtt.