Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Ismét vannak motoros mentők az autópályán

2008. április 17. 18:36
Újraindul az autópályák mellett működő motoros mentőszolgálat, így mostantól október végéig a mentőorvos a lehető leggyorsabban juthat el a baleseti helyszínre.
 

Az Országos Mentőszolgálat és az Állami Autópálya Kezelő Zrt. idén már harmadik alkalommal indítja el motoros mentőszolgálatát. Április 15-től egy-egy motoros mentő az M3-as autópályán Gödöllő és az M0-ás autóúton Szigetszentmiklós térségének 50 kilométeres körzetében teljesít majd szolgálatot reggel 8-tól este 20 óráig. A nagyteljesítményű motorokat megkülönböztető jelzéssel, korszerű életmentő felszerelésekkel, gyógyszerekkel, kötszerekkel és infúziókkal is ellátták. Az EKG-készülékkel és defibrillátorral így a rohamkocsik felszereltségének megfelelően biztosítják a sürgősségi beavatkozások tárgyi és szakmai feltételeit.
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->

Motorkerékpáros mentőorvosok először 2005 augusztusában a Balaton déli partján, Balatonlelle körzetében kezdték meg szolgálatukat. Tették mindezt azért, hogy a kétkerekűek segítségével a mentőorvosok nagy forgalomban, akár dugókban is rövid időn belül a helyszínre érkezhessenek, s így valóban sürgősségi ellátásban részesíthessék a balesetek sérültjeit.

A járműveket, azok felszerelését és telephelyét az autópálya-kezelő, míg a mentőorvosok bérét a mentőszolgálat biztosítja. Az esetekhez kiinduló orvosok egyedül ülik meg a vasparipákat, ezért a feladat ellátására csak rendkívül jól motorozó doktorok vállalkozhatnak. Az életmentés efféle módja már bevált Anglia, Hollandia, Németország és Thaiföld országútjain is.

Az Országos Mentőszolgálat célja a motoros mentőegységekkel a helyszínre érkezési idő lerövidítése és a hatékonyabb sürgősségi ellátás volt. Az új szolgálati forma létrehozásában az az uniós követelmény is nagy szerepet játszott, mely szerint az emeltszintű mentőegységnek 15 percen belül a helyszínre kell érkeznie.

Az Országos Mentőszolgálat és az Állami Autópálya Kezelő Zrt. két esztendeje működik együtt a mentésben, ami kiterjed az említett szakaszok 20 km-es körzetére is. A motoros mentők telephelye a gödöllői és a szigetszentmiklósi Autópálya Mérnökség telephelyén található.

Azt azonban fontos tudni, hogy egy baleset esetén kizárólag motoros mentőt hívni nem lehet. Annak eldöntése, hogy milyen szintű mentőegység menjen a helyszínre, az Országos Mentőszolgálat hatáskörébe tartozik.

A jövőbeli tapasztalatok függvényében az Országos Mentőszolgálat további területeken is tervezi a motoros mentőállomások felállítását, hiszen a rövid időn belül megkezdett szakorvosi beavatkozás nagymértékben növelheti a túlélés esélyeit.

Zatkalik-Peresztegi Virág
további cikkek
Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Nagy sikerrel szervezte meg a VKSZ Zrt. húsvétváró rendezvényét a veszprémi vásárcsarnokban nagycsütörtök délelőtt. A forgalmas piactéren állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és kóstolókkal is készültek a szervezők, amire már első alkalommal számos érdeklődő, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki. Képriportunkban megmutatjuk, milyen volt a hangulat. ma 10:40 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.