Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
19°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
19°C

Sajátos elszámolás a palotai kórházban / Papíron napokat feküdtek benn a betegek, valójában egyet sem

2008. október 19. 12:02
Csalással gyanúsították, s a bíróságon felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a várpalotai kórház korábbi és mostani vezetőjét, valamint azokat az orvosokat, akik a csalási ügybe belekeveredtek. Az intézmény 14 millió forinttal károsította meg az OEP-et. Bizonyítást nyert, hogy a kórházban éveken keresztül valótlanul töltötték ki az igazolásokat és csaltak az adminisztráció során. Több száz esetben fordult elő, hogy hivatalosan három napra vették fel a betegeket egy-egy osztályra, akiket még aznap hazaküldtek, az OEP támogatást viszont felvették utánuk.

A történet még 2001-ben kezdődött, amikor a kórház akkori igazgatója dr. B. Gábor szerződést kötött a székesfehérvári plasztikai sebésszel, dr. P. Jánossal a műtő és a sebészeti osztály alkalomszerű bérletéről, hogy ott folyamatosan végezhessen olyan helyreállító beavatkozásokat, melyeket a társadalombiztosítás csak részben finanszíroz. A kórháznak a betegek elhelyezéséért napidíjat kellett fizetnie a sebésznek, míg a beavatkozások térítési díján megosztoztak. Az összegből levonták a műtét tényleges költségét, majd a fennmaradó pénz 60 százalékát a kórház, 40 százalékát az orvos tette zsebre. A betegekről persze jelentettek az OEP-nek, csak épp nem a megfelelő számadatokkal. 2003 őszéig, mintegy két hónap alatt összesen 228 hamis igazolást írt P. János, melyen az szerepelt, hogy betegei 3 napot töltöttek az intézményben, miközben a műtét után hazaküldte őket, vagyis a továbbiakban őket járóbetegként látták el. A turpisság nyomait viszont nem tudták eltüntetni, ugyanis az élelmezési osztályon nyoma sem volt az elméletileg kórházban fekvő betegeknek.

P. János bűntársa volt továbbá dr. T. Ferenc, aki a szakmai felügyeltet látta el, s több mint negyven esetben írt alá hamis zárójelentést.

 

A jogtalanul felvett támogatás személyenként 65 ezer forintot tett ki, s az évek során a számítások szerint a várpalotai kórháznak 14 millió forinttal sikerült megkárosítania az Országos Egészségügyi Pénztárat. B. Gábor igazgató ügyleteit, egyébként az utódja dr. Sz. Marianna is folytatta, így most neki is a vádlottak padjára kellett ülnie. A Veszprémi Városi Bíróságon lefolytatott tárgyalás során kiderült, hogy sok dolgozónak szemet szúrt, ami a kórházban történt, de ha szóvá tették, az intézmény vezetése közölte velük, hogy ezzel inkább ne foglalkozzanak. Egyértelmű tehát hogy a korábbi és a jelenlegi igazgatás is tisztában volt a plasztikai sebész ténykedésének csúsztatásaival, azt viszont senkinek sem jelentették. A Veszprémi Városi Bíróság nagyobb kárt okozó, üzletszerű és folytatólagos csalás, illetve magánokirat-hamisítás miatt P. Jánost és Sz. Mariannát 2 évi, T. Ferencet másfél, míg B. Gábort egy év 2 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Mindannyian fellebbeztek a döntés ellen, így feljebbvitelin, a Veszprém Megyei Bíróság hozza meg a végső ítéletet.

Füssy Angéla
további cikkek
Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Gulyás Gergelynek mutatták be azt a tervet, amivel szeretnék elnyerni Veszprémnek Európa Sportrégiója 2026 címet. ma 15:14 Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Több mint nyolcezer kárbejelentés érkezett a szeptember 13-16. közötti viharok nyomán a biztosítókhoz, amelyek 1,1 milliárd forintot fizettek már ki vagy tartalékolnak kárkifizetésre - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) pénteken. ma 11:06 A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat Pénteken a Jutasi úti műfüves pályán rendezték meg az autómentes napot és a sportágválasztót.  ma 12:28 Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Árvai Anita, a Veganeeta megálmodója és üzemeltetője a közösségi médiában részletesen indokolta, hogy miért hozta meg a nehéz döntést. Gondolatait viszont azzal zárta: „Hogy lesz-e Home, valahol, valamilyen formában? Hát hagyhatlak én titeket étterem nélkül?” ma 11:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.