Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 10. Ármin
Veszprém
14°C
2024. május 10. Ármin
Veszprém
14°C

Megalakult a Nemzeti Ifjúsági Tanács

2012. december 3. 17:26 // Forrás: Várfok Alapítvány
A veszprémi Várfok Alapítvány színeiben Janzsó Ádám is tagja az újonnan alakult Nemzeti ifjúsági Tanács elnökségének.

Az ifjúsági élet képviselői kétnapos alakuló ülés során fogadták el az ernyőszervezet alapszabályát, mellyel mérföldkőhöz érkezett a fiatalok és a politikai élet közötti együttműködés. A tanács megalakulásával a fiataloknak lehetőségük nyílik arra, hogy az újkori magyar demokráciában először adhassanak visszajelzést a döntéshozók felé érdekeikről, igényeikről.

A Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT) Budapesten, az Európai Ifjúsági Központban tartotta alakuló ülését, melyre az ország minden pontjáról érkeztek az ifjúság helyzetét szívükön viselő szervezetek. A tanácskozás során egy cél lebegett a fiatalokkal foglalkozó résztvevők előtt, hogy a hosszas előkészítések, városokat és megyéket átívelő országos konzultációk után végre létrejöhessen a Nemzeti Ifjúsági Tanács.

Ahogy azt Navracsics Tibor is hangsúlyozta a kétnapos tanácskozás pénteki megnyitóján, az országos szintű ernyőszervezet azokat a fiatalokat szólítja meg, akik nem a pártpolitikai, ideológiai dimenziókban képzelik el az érdekeik képviseletét vagy a saját jövőjüket. A közigazgatási és igazságügyi miniszter korábbi nyilatkozata szerint élhető lesz a kapcsolat a politikai élet szereplői és a fiatalok között, akik így a folyamat aktív részeseként jelezhetik igényeiket egy sikeres Magyarország megteremtéséért.

A tanácskozás tagjai fiatalos lendülettel láttak hozzá a munkának, ugyanakkor a későbbi vitákból kézzel foghatóan átérezve felelősségük súlyát. A pénteki nap a köszöntők után a NIT előkészítő bizottsága tartotta meg rövid és lényegre törő tájékoztatóját, melyből kiderült, komoly, sok esetben több éves munka állt egy-egy döntés, alapszabályi paragrafus hátterében. Ezt követően a résztvevő közel száz szervezet munkacsoportokra bontva látott hozzá az előzetesen kiküldött alapszabály mondatról mondatra történő átvizsgálásához. A párhuzamos vitacsoportok a tervezet fejezeteit egymás között felosztva dolgoztak együtt, sok esetben csak minimális mennyiségű szünetet tartva a műhelyek között, melyekbe szabad volt az átjárás. Így minden szervezetnek volt lehetősége arra, hogy saját szakterületén szerzett tapasztalatait
megoszthassa a résztvevőkkel.

A műhelymunkák során nem volt ritka az érdekek és elképzelések ütközése, ugyanakkor az előkészítő bizottság tagjai, valamint a minden egyes csoport munkáját segítő jogászok tanácsadása mellett sikerült konszenzusra jutni. A több órás, kimerítő szakmai viták után az este az elnökjelöltek és az elnökségi tagjelöltek bemutatkozásával folytatódott, melynek során a jelöltek lobbizhattak még a szavazatokért.

A szombat az előző napi műhelymunkák eredményeinek bemutatásával folytatódott, majd a közel száz szervezet részvételével kezdte el munkáját az alakuló közgyűlés, mely több mint négy órás munka, a szavazatok összeszámlálása és az eredmény kihirdetése után egyhangúlag fogadta el a Nemzeti Ifjúsági Tanács alapszabályát. A bejelentést követő tapsvihar kitörése az előrevetített történelmi esemény fontosságát jelentette. Az alakuló közgyűlés ezután szavazás útján döntött az elnök személyéről, az elnökség tagjairól, az alelnökökről, valamint a Felügyelő Bizottság összetételéről is.

A NIT célja a közös gondolkodás előremozdítása az ifjúság, az ifjúsági és az ifjúsággal foglalkozó szervezetek között, a szervezett ifjúság és a fiatalok érdekképviselete hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

A Nemzeti Ifjúsági Tanács elnöke:
Popper Eliza (AFS Magyarország Nemzetközi Csereprogram Alapítvány)
A NIT alelnökei:
Ament Balázs (Mi egy Másért Gyulai Gyermekekért és Ifjúságért Közhasznú Egyesület)
Gulyás Tibor (Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája)
A NIT elnökségi tagjai:
Czérna Beatrix (Munka Világa Közhasznú Egyesület)
Janzsó Ádám (Várfok Alapítvány)
Kaszás András (Európai Kisebbségekért és Demokráciáért Alapítvány),
Kovács Dávid (Tett-Hely Ifjúsági Egyesület)
Felügyelő bizottsági tagok:
Csóka Sarolta (Magyar Cserkészszövetség)
dr. Jásper András (Diákközéletért Alapítvány)
Kósa András Csaba (Ifjúsági Szolgáltatók Országos Szövetsége)
vehir.hu
további cikkek
Időpontfoglalási funkcióval bővül nyáron az EgészségAblak a Időpontfoglalási funkcióval bővül nyáron az EgészségAblak a Időpontfoglalási funkcióval bővül nyáron az EgészségAblak - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön a köztévében. tegnap 12:07 Vihar az ellenzéknél - kié pontosan a Híd a városért? Vihar az ellenzéknél - kié pontosan a Híd a városért? Ha bárki beírja a Google keresőjébe a „híd a városért” kifejezést, akkor kiad egy politikai oldalt komplett választási programmal, a jelöltek bemutatkozásával. Ez persze nem meglepő, hiszen Veszprémben az egyesült ellenzéki pártok – MSZP, DK, Momentum, Párbeszéd-Zöldek – pont egy ilyen nevű civil egyesülettel közösen állítottak listát és kampányolnak. Igen ám, de az említett honlapon egyáltalán nem ezek a pártpolitikusok jelennek meg, hanem egy másik veszprémi civil formáció, az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért csapat tagjai. Cikkünkben utánajártunk, hogy pontosan mi lehet a hátterében a választók összezavarására is alkalmas helyzetnek. tegnap 14:22 A harctéri életmentést gyakorolták A harctéri életmentést gyakorolták A NATO tagállamok és partnerországaik közül harminchárom nemzet mintegy 1600 fővel vett részt a gördülékeny többnemzeti katona-egészségügyi feladatvégrehajtás, illetve az egészségügyi területen való interoperabilitás érdekében rendezett Vigorous Warrior gyakorlaton Bakonykútiban. 2024. május 8. 14:45 A fiatalok is szívesen adnak borravalót, de már nem készpénzben A fiatalok is szívesen adnak borravalót, de már nem készpénzben Továbbra is népszerű a borravaló intézménye Magyarországon, bár a fiatalabbak már jobban meggondolják, mennyivel adjanak többet a szolgáltatásokért - ismerteti felmérése alapján a Hellopay fizetési rendszereket üzemeltető társaság az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében. 2024. május 8. 13:49

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.