Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 9. Gergely
Veszprém
20°C
2024. május 9. Gergely
Veszprém
20°C

Egy darab Amerika

2012. december 4. 19:10
Kész Zoltán június óta vezeti az Amerikai Kuckót az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban. Vele beszélgettünk.


Kész Zoltán (kép forrása: vehir.hu archív)

- Mesélne nekünk Amerikai Kuckóról?

- Az Amerikai Kuckó, vagy American Corner az Amerikai Nagykövetség meghosszabbított keze. Főleg oktatási tanácsadással foglalkozunk. Ha valaki szeretne az Egyesült Államokban továbbtanulni, hozzánk fordulhat. Rengeteg információval rendelkezünk az amerikai egyetemekről, ösztöndíjakról és továbbtanulási lehetőségekről, az amerikai kultúráról. Emellett rendezünk állandó klubokat, van egy több mint 5000 könyvből és nagyjából 400 DVD-ből álló angol nyelvű gyűjteményünk, amely az egyik legnagyobbnak számít a Nyugat-Dunántúlon.

Szolgáltatásaink közé tartozik, hogy elmegyünk különböző iskolákba és egy-egy témáról beszélünk. Az ilyen előadások keretében általában Amerikához kötődő témákról esik szó, mint például az elnökválasztás, vagy a hálaadás. Továbbá lehetőséget adunk egyetemistáknak, hogy nálunk végezzék a gyakorlatukat. Itt a fiatalok beláthatnak a munkafolyamatokba és jobban megismerhetik Amerikát. Az új köznevelési törvény által meghatározott kötelező önkéntes tevékenységet is el lehet végezni nálunk. Azt veszem észre, a középiskolások nagyon élvezik, hogy itt lehetnek, és hatalmas élményt nyújt nekik.


életkép az Amerikai Kuckóból

- Mi a missziója az Amerikai Kuckónak?

- Szeretnénk megmutatni minél több embernek az amerikai kultúrát és életmódot. Átadni azt a szemléletet, azt a nyitottságot, ami az amerikaiakat jellemzi. Elég sokat éltem az Egyesült Államokban, és azt láttam, hogy az emberek mosolyognak egymásra. A tanár nem viszi be a magánéleti problémáit az osztályba, megtartja magának, nem terhel másokat vele. Én is elvárnám azt, hogy ha bemegyek a boltba, ne fancsali képpel fogadjanak. Szeretném valahogy átadni az embereknek ezt az optimista életszemléletet!

- Fentebb említetted az állandó klubokat. Ezekről beszélnél bővebben?

- Többféle klubot is rendezünk. Először is van könyvklub és beszélgetős klub. Ezekre bárki jöhet, aki kedvet érez rá, teljesen ingyenesek. Lehetőség van ismerkedni, beszélgetni, barátkozni. Ezeken az eseményeken angol anyanyelvű emberek is megfordulnak, akikkel szintén lehet társalogni. Ez az angolt tanulóknak hatalmas lehetőség nyújt beszédkészségeik fejlesztésére. Emellett van két előzetes regisztrációt igénylő klubunk. A gyerekklub, ami felső tagozatos, már angolul tanuló diákoknak szól, valamint a filmklub, ahol angol nyelvű filmeket nézünk, beszélgetünk és kvízeket töltünk ki róluk. Hatalmas élmény itt dolgozni, látni, ahogy az emberek kifejezik magukat idegen nyelven, ahogy barátságok szövődnek. Aki itt van, az általában jól érzi magát.


életkép II.

- Milyen angoltudás szükséges hogy valaki eljöhessen egy ilyen rendezvényre?

- Valamilyen szinten tudnia kell angolul, ám ami a legfőbb szempont, hogy merjen megszólalni. Itt senkit sem bántunk, ha kicsit gyengébben beszél, vagy hibákat követ el. Úgy érzem, a nyelvtanulás lényege, hogy meg merjünk szólalni. Ez a kuckó egy kis békés sziget, ahol bárki stressz nélkül használhatja a nyelvet. Sokat dob az egészen, hogy angol anyanyelvűekkel is lehetőség van beszélgetni.

- Az Amerikai Kuckó néha tart előadásokat is. Kiket szoktatok meghívni előadóként?

- Először is szeretném megemlíteni, hogy ezeket az előadásokat nem egyedül, hanem a Pannon Egyetem Angol-Amerikai intézetével együtt szervezzük. Általában a nagykövetségre érkező előadókat, tudósokat, és diplomatákat szoktuk meghívni. De szerepelnek nálunk Magyarországon élő Fulbright ösztöndíjas oktatók is.

- Októberben beszéltél nekünk egy gyűjtésről a kórház számára. Ez hogy halad?

- Az összeget még nem sikerült összehozni, de folyamatosan gyűjtjük a pénzt. Mindenesetre fantasztikus élmény volt látni, ahogy az emberek jótékonykodtak. Sokszor azt láttam, hogy olyanok támogattak minket anyagilag, akiknek maguknak is sokat jelent az összeg, amit adtak. Egy kis városban élünk, a gazdaság recesszióban van, mégis azt tapasztaltuk, hogy az emberek adakoznak. Még egyszer mondom, ez fantasztikus élmény volt.


 

Horák János
további cikkek
A 21. század szerzetesei már nem kódexmásolók A 21. század szerzetesei már nem kódexmásolók „A szerzetesrendek olyan közösségek, akik bezárkóznak a világ elől, mindig morcosak és a nap legnagyobb részében zsolozsmáznak és másolják a kódexeket.” – Legalábbis a máig élő sztereotípiák sokszor ezt mondják róluk. A valóság pedig teljesen más a 21. században. Erről Mihályi Jeromos atya, a Tihanyi Bencés Apátság perjelje mesélt múlt héten az ActiCity-ben a Balaton 2024 konferencián. tegnap 14:45 Müller Mihály: Nem égtem ki az EKF-ben, mindennap örömmel mentem be az irodába Müller Mihály: Nem égtem ki az EKF-ben, mindennap örömmel mentem be az irodába Müller Mihály a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program sajtófőnöke, legalábbis még bő egy hónapig. Akik nem a sajtó világában élik munkás napjaikat, valószínűleg nem tudták, ki az a személy, aki végig egy kézben tartotta az EKF sajtókommunikációját, aki megbízható személyiségével minden kérdést megválaszolt. Kitartó típus, még az El Camino-t is megjárta. Müller Mihály újságíróként kezdte pályafutását, dolgozott a BBC-nél is, és akárhol járt eddigi életében, oda mindig a kíváncsiság vitte… tegnap 22:27 A lehetőség évada lesz a 2024/2025-ös a Veszprémi Petőfi Színházban A lehetőség évada lesz a 2024/2025-ös a Veszprémi Petőfi Színházban Kedd délután hivatalosan is bejelentették a következő, 2024/2025-ös évad előadásait. Ismét izgalmas repertoárral készül a teátrum, de a kialakult igény miatt nagyon sok korábbi előadás is műsoron marad. Nagy-Kálózy Esztert is láthatjuk majd, csak úgy, mint Őze Áron rendezését. 2024. május 7. 22:05 Rendhagyó helyszínen a Gizella Nőikar Ünnepi koncertje Gizella-napok Rendhagyó helyszínen a Gizella Nőikar Ünnepi koncertje Veszprém Megyei Jogú Város kiemelt művészeti együttese, a Veszprém megyei Prima-díjas Gizella Nőikar 2024. évi ünnepi hangversenye a hagyományok szerint a Gizella Napok zárókoncertje is egyben. Az idei évben azonban rendhagyó helyszínen, a Szent Mihály Főszékesegyházban csendül fel a kórushangverseny. 2024. május 7. 10:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.