Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 23. Lenke
Veszprém
29°C
2024. július 23. Lenke
Veszprém
29°C

Egy darab Amerika

2012. december 4. 19:10
Kész Zoltán június óta vezeti az Amerikai Kuckót az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban. Vele beszélgettünk.


Kész Zoltán (kép forrása: vehir.hu archív)

- Mesélne nekünk Amerikai Kuckóról?

- Az Amerikai Kuckó, vagy American Corner az Amerikai Nagykövetség meghosszabbított keze. Főleg oktatási tanácsadással foglalkozunk. Ha valaki szeretne az Egyesült Államokban továbbtanulni, hozzánk fordulhat. Rengeteg információval rendelkezünk az amerikai egyetemekről, ösztöndíjakról és továbbtanulási lehetőségekről, az amerikai kultúráról. Emellett rendezünk állandó klubokat, van egy több mint 5000 könyvből és nagyjából 400 DVD-ből álló angol nyelvű gyűjteményünk, amely az egyik legnagyobbnak számít a Nyugat-Dunántúlon.

Szolgáltatásaink közé tartozik, hogy elmegyünk különböző iskolákba és egy-egy témáról beszélünk. Az ilyen előadások keretében általában Amerikához kötődő témákról esik szó, mint például az elnökválasztás, vagy a hálaadás. Továbbá lehetőséget adunk egyetemistáknak, hogy nálunk végezzék a gyakorlatukat. Itt a fiatalok beláthatnak a munkafolyamatokba és jobban megismerhetik Amerikát. Az új köznevelési törvény által meghatározott kötelező önkéntes tevékenységet is el lehet végezni nálunk. Azt veszem észre, a középiskolások nagyon élvezik, hogy itt lehetnek, és hatalmas élményt nyújt nekik.


életkép az Amerikai Kuckóból

- Mi a missziója az Amerikai Kuckónak?

- Szeretnénk megmutatni minél több embernek az amerikai kultúrát és életmódot. Átadni azt a szemléletet, azt a nyitottságot, ami az amerikaiakat jellemzi. Elég sokat éltem az Egyesült Államokban, és azt láttam, hogy az emberek mosolyognak egymásra. A tanár nem viszi be a magánéleti problémáit az osztályba, megtartja magának, nem terhel másokat vele. Én is elvárnám azt, hogy ha bemegyek a boltba, ne fancsali képpel fogadjanak. Szeretném valahogy átadni az embereknek ezt az optimista életszemléletet!

- Fentebb említetted az állandó klubokat. Ezekről beszélnél bővebben?

- Többféle klubot is rendezünk. Először is van könyvklub és beszélgetős klub. Ezekre bárki jöhet, aki kedvet érez rá, teljesen ingyenesek. Lehetőség van ismerkedni, beszélgetni, barátkozni. Ezeken az eseményeken angol anyanyelvű emberek is megfordulnak, akikkel szintén lehet társalogni. Ez az angolt tanulóknak hatalmas lehetőség nyújt beszédkészségeik fejlesztésére. Emellett van két előzetes regisztrációt igénylő klubunk. A gyerekklub, ami felső tagozatos, már angolul tanuló diákoknak szól, valamint a filmklub, ahol angol nyelvű filmeket nézünk, beszélgetünk és kvízeket töltünk ki róluk. Hatalmas élmény itt dolgozni, látni, ahogy az emberek kifejezik magukat idegen nyelven, ahogy barátságok szövődnek. Aki itt van, az általában jól érzi magát.


életkép II.

- Milyen angoltudás szükséges hogy valaki eljöhessen egy ilyen rendezvényre?

- Valamilyen szinten tudnia kell angolul, ám ami a legfőbb szempont, hogy merjen megszólalni. Itt senkit sem bántunk, ha kicsit gyengébben beszél, vagy hibákat követ el. Úgy érzem, a nyelvtanulás lényege, hogy meg merjünk szólalni. Ez a kuckó egy kis békés sziget, ahol bárki stressz nélkül használhatja a nyelvet. Sokat dob az egészen, hogy angol anyanyelvűekkel is lehetőség van beszélgetni.

- Az Amerikai Kuckó néha tart előadásokat is. Kiket szoktatok meghívni előadóként?

- Először is szeretném megemlíteni, hogy ezeket az előadásokat nem egyedül, hanem a Pannon Egyetem Angol-Amerikai intézetével együtt szervezzük. Általában a nagykövetségre érkező előadókat, tudósokat, és diplomatákat szoktuk meghívni. De szerepelnek nálunk Magyarországon élő Fulbright ösztöndíjas oktatók is.

- Októberben beszéltél nekünk egy gyűjtésről a kórház számára. Ez hogy halad?

- Az összeget még nem sikerült összehozni, de folyamatosan gyűjtjük a pénzt. Mindenesetre fantasztikus élmény volt látni, ahogy az emberek jótékonykodtak. Sokszor azt láttam, hogy olyanok támogattak minket anyagilag, akiknek maguknak is sokat jelent az összeg, amit adtak. Egy kis városban élünk, a gazdaság recesszióban van, mégis azt tapasztaltuk, hogy az emberek adakoznak. Még egyszer mondom, ez fantasztikus élmény volt.


 

Horák János
további cikkek
Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. ma 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. tegnap 14:30 Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. 2024. július 21. 14:34 Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál A Mendelssohn Kamarazenekar tizedik alkalommal rendezi meg Veszprémben július 29. és augusztus 3. között az Auer Fesztivált a veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére. 2024. július 21. 11:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.