Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Elment egy költő - Széki Patka László emlékére

2008. március 18. 21:06
Búcsúzunk. Újra. Elment tőlünk egy igazi tanító, mester. Széki Patka László költő nem élhette meg 60. születésnapját. Tisztelői és barátai március 21-én a Megyeháza Szent István Termében vettek búcsút tőle.

Először nem akartam hinni a telefonálónak, nem, nem akartam, tudomásul venni, hogy Te is örökre elmentél, Illés tüzes szekerén, most mi lesz a cserbenhagyott metaforákkal és a köztünk kóválygó verslábakkal, versrögökkel, Görögországgal, kedvenc szigeteddel, ahol megtaláltad a déli típusú emberekre oly jellemző nyugalmat, testi és lelki szellemi harmóniát, az éjszakákba nyúló pipafüst illatát, az olajfaligetek erotikus kisugárzását, a tenger sós ízét, tudom, hogy számodra ez a korszak jelentette a mindenséget ahol nem köztisztviselőként zargattak a Megyeházán, de oda is, békességet árasztó szobádba is bármikor be lehetett esni, csak úgy, beszélgetni vagy csak hallgatni a csendet, a bűvös sziget neve Amorgosz, amiről így vallottál: „Amorgosz nekem, bennem nem egy sziget a sok közül, hanem túlzás nélkül vallom: a szigetek szigete, mindaddig, amíg csak élek.”, bár csak mindannyiunknak lenne egy szigete, valahol, aki sohasem járt a tengernél, Balatonnál, Székelyföldön az mit sem tud az életről, mondogattuk, a létről, az apró örömökről, az sohasem fogja megérteni az Egészet, és kéretlenül megjelennek a lélekrévészek, kiragadják közölünk az értékhordozókat, bohém alkotókat, krisztusi alázattal viselted a fájdalmat, a betegség testi, földi léptékű nyavalyáit, mert tudtad a lélek az szabad, a Teremtő jelként küld mindannyiunkat, erre az átmeneti létre, és amikor a közelmúltban összefutottunk, akkor sem panaszkodtál, inkább mások sorsa érdekelt, most a mi kötelességünk, hogy csendesen Rád emlékezzünk.

Széki Patka László

28. (önmagukat átmentő görögök töredezett lelkülete)

"A sziget népe-mint többé kevésbé
mindenik görög-enyhén anarchista
ugyanakkor kedélyesen ezoterikus
mindennapi dolgaikat szertartásosan
mégis hanyag eleganciával végzik
ők még nem egészen űzték barlang-
jaikba ravasz és tékozló isteneiket
néha ugyan kőszitkokat zúdítanak
rájuk de hamar megbékélnek hirtelen
haragjukkal lelkük szeszélyes akár a tenger
görögnek akár a hullámoktól a kövek"

1998. szeptember 17.

bekegé

Beke G. László
további cikkek
Hova tűnt a belvárosi Fortuna-szobor? Hova tűnt a belvárosi Fortuna-szobor? Pár napja eltűnt a talapzatról a belváros egyik ikonikus szobra. Utánajártunk, hol lehet most a Fortuna-szobor és láthatják-e még valaha a veszprémiek? tegnap 15:51 Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Hétvégén a Fidesz-KDNP képviselő-jelöltjei és Porga Gyula, polgármester is néhány óra alatt gyűjtötte össze az önkormányzati választáson való elinduláshoz szükséges támogató aláírásokat. Sőt, volt olyan városrész, ahol a szükséges mennyiség háromszorosa is összejött egy délelőtt alatt. Hétfő délelőtt a jobboldali jelöltek a kampány első napjainak tapasztalatairól tartottak sajtótájékoztatót a Városháza előtt. tegnap 16:29 Ma van a Föld napja: felelősséggel tartozunk bolygónk megóvásáért Ma van a Föld napja: felelősséggel tartozunk bolygónk megóvásáért Április 22-e a Föld napja, egy olyan globális esemény, amely felhívja a figyelmet bolygónk védelmére, arra, hogy ennél nincs sürgetőbb az emberiség számára. A Föld napja célja, hogy tudatosítsa az emberi tevékenységek környezetre gyakorolt hatásait, és ösztönözze a fenntartható cselekvéseket. tegnap 12:03 Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? tegnap 1:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.