Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A PM 2,4 százalékos GDP-t vár a tavalyi siralmas 1,3 helyett

2008. április 17. 19:24 // Forrás: MNO/MTI
Áprilisra a PM közel 13 milliárd forintos hiányt vár, és arra számítanak, hogy idén 2,4 százalákkal bővül majd a GDP a tavalyi 1,3 százalékos „teljesítmény” után.
 A Pénzügyminisztérium – önkormányzatok nélkül – 12,98 milliárd forint hiányt vár áprilisra, az első fél évre pedig 803,3 milliárdot – jelentette be Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára csütörtökön budapesti sajtótájékoztatatón. A márciusi végleges pénzforgalmi hiány 325,9 milliárd forint volt, némileg kisebb a prognosztizált 344,5 milliárdnál. Az államháztartáson belül a központi költségvetés hiánya 286,9 milliárd forintot tett ki, a tb-alapok 43,2 milliárd forint deficittel zártak, az elkülönített állami pénzalapoknál 4,2 milliárdos többlet alakult ki. Az államtitkár megemlítette, hogy márciusban az adóbevételek a tervezettnek megfelelően alakultak, ugyanakkor a központi költségvetés és a társadalombiztosítási alapok némileg, az elkülönített állami pénzalapok pedig jóval kevesebbet költöttek a vártnál.

Reménykednek, hogy megindul a GDP

Az első fél évre a Pénzügyminisztérium 803,3 milliárd forint hiányt prognosztizál, ami a GDP 2,9 százaléka. Az éves pénzforgalmi államháztartási előrejelzésen nem változtatott a PM, a hiány továbbra is a GDP 4 százalékával egyenlő, összege 1098 milliárd forint. (A korábbi hiányprognózis 1099,6 milliárd forint volt.) Az államtitkár ugyanakkor megjegyezte, hogy az első negyedévi, a vártnál 60 milliárddal kedvezőbb egyensúlyi helyzet az év végi hiányban nem érződik majd. Ennek egyik oka, hogy a szaktárca kalkulációja szerint az állampapír-piaci hozamok emelkedése miatt az idei kamatkiadások 53 milliárd forinttal meghaladják majd a tervezettet, amiből 30 milliárd forintot már korábban beterveztek, most ezt további 23 milliárddal kellett megtoldani – mondta Keller. Emellett 1,1 százalékos kiegészítő nyugdíjemelésről döntött a kormány a közelmúltban, ami 30 milliárd forintos többletkiadást eredményez – tette hozzá. Ebben az évben a bruttó hazai termék (GDP) a tavalyi 1,3 százalék után idén 2,4 százalékkal nő, ezen belül a beruházók várhatóan 4 százalékkal bővülnek – ismételte meg a tárca makrogazdasági prognózisát az államtitkár. A kormány a BKV-val kötött megállapodása szerint évente több mint 50 milliárd forint támogatást nyújt – felelte egy kérdésre az államtitkár, idén például 32 milliárd forint normatív támogatást és 21 milliárd forint árkiegészítést ad a költségvetés.

A kormány ugyanakkor kész tárgyalni a főváros vezetésével, s amennyiben csütörtök délután a PM megkapja a tárgyaláshoz szükséges anyagokat, akkor szombat reggel tárgyalóasztalhoz tud ülni a PM, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium és az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára a Fővárosi Önkormányzat vezetőivel – jelezte a várható menetrendet Keller.

A versenyszférában bekövetkezett első kéthavi bruttó átlagkereset 12,1 százalékos, illetve a rendszeres kereseteket kifejező 9,6 százalékos növekedési ütem nem ad okot az aggodalomra – felelte egy kérdésre Kovács Álmos. A szakállamtitkár szerint a bérstatisztika „rendkívül zajos”, s a növekedés egyik oka a 2008 januárjában életbe lépett minimálbér- és bérminimum-emelés lehetett. Kovács Álmos úgy látja, hogy az Országos Érdekegyeztetési Tanácsban (OÉT) létrejött 5–7,5 százalékos béremelési ajánlás felső határa körüli béremelkedés valósulhat meg 2008-ban a versenyszférában.
Beke G. László
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.