Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. november 28. Stefánia
Veszprém
7°C
2024. november 28. Stefánia
Veszprém
7°C

Édes csoda

2012. december 22. 23:19
Nincs karácsony Tornyos Balázs mézeskalács faluja nélkül, vallják sokan. Idén a Séf iskola diákjaival együtt készítette el az ünnepi édes csodát. Eláruljuk a receptet is.

Az elsőt 13 éve alkotta meg, amihez egy szakácsújságban talált recept adta meg az ihletet, azóta 2-3 évente készít újat. Most a Séf iskola elsős diákjaival a szakmai gyakorlat részeként alakították ki az apró kis házakat, tavat és várat.


Tornyos Balázs

Nagyon aprólékos munka, az úgynevezett “modelltészta” lisztből, mézből, vajból, kakaóporból áll, nincsenek benne olyan anyagok, ami puhítaná, így lesz tartós az alkotás - mondta el érdeklődésünkre a mesterszakács, hozzátéve, a ragasztáshoz porcukor és citromlé keveréket használtak.


A galéria megtekintéséhez kattintson a képre

Előbb az alap készült el, majd a házikókat illesztették össze, s végül lassan minden a helyére került a gyerekek ötletei alapján. - Az utolsó mozzanatként alaposan megszórtuk porcukorra, ezzel elérve a hamisítatlan ünnepi hangulatot - tette hozzá Tornyos Balázs. 


Mézeskalács
 
Hozzávalók 4 főre:
500 g méz
500 g kristálycukor
300 g margarin
½ tk. őrölt fahéj
½ tk. őrölt szegfűszeg
800 g liszt
50 g kakaópor
2 db tojás
1 dl rum
 
A ragasztóhoz:
400–500 g porcukor
2 db citrom leve
 
A mézet, a cukrot, a margarint lassú tűzön felolvasztjuk, majd langyosra hűtjük. Egy nagy keverőtálban összekeverjük a lisztet, a kakaóport, az őrölt fahéjat, az őrölt szegfűszeget és a cukros-mézes keveréket. Hozzáadjuk a két db tojást, és tésztává gyúrjuk. Lefóliázva legalább 12 óráig hűtőszekrényben pihentetjük. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a sablonokat (vastag kartonpapírból vagy műanyag lapocskákból).
A tésztát lisztezett gyúródeszkán 1 cm vastagra nyújtjuk, majd az előre elkészített sablonok segítségével a kellő formákat kivágjuk. Zsírpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és 200 ºC-on kb. 5–6 percig sütjük.
A kisütött formákat hagyjuk teljesen kihűlni (kiszáradni). A porcukorból és a citromléből készített ragasztóval a darabokat összeillesztjük. Legalább egy napig hagyjuk száradni, majd az egészet hintsük meg porcukorral. Sablonok készítése ajánlott!
Cseh Zoltán

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.