Az elsőt 13 éve alkotta meg, amihez egy szakácsújságban talált recept adta meg az ihletet, azóta 2-3 évente készít újat. Most a Séf iskola elsős diákjaival a szakmai gyakorlat részeként alakították ki az apró kis házakat, tavat és várat.
Tornyos Balázs
Nagyon aprólékos munka, az úgynevezett “modelltészta” lisztből, mézből, vajból, kakaóporból áll, nincsenek benne olyan anyagok, ami puhítaná, így lesz tartós az alkotás - mondta el érdeklődésünkre a mesterszakács, hozzátéve, a ragasztáshoz porcukor és citromlé keveréket használtak.
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre
Előbb az alap készült el, majd a házikókat illesztették össze, s végül lassan minden a helyére került a gyerekek ötletei alapján. - Az utolsó mozzanatként alaposan megszórtuk porcukorra, ezzel elérve a hamisítatlan ünnepi hangulatot - tette hozzá Tornyos Balázs.
Mézeskalács Hozzávalók 4 főre: 500 g méz 500 g kristálycukor 300 g margarin ½ tk. őrölt fahéj ½ tk. őrölt szegfűszeg 800 g liszt 50 g kakaópor 2 db tojás 1 dl rum A ragasztóhoz: 400–500 g porcukor 2 db citrom leve A mézet, a cukrot, a margarint lassú tűzön felolvasztjuk, majd langyosra hűtjük. Egy nagy keverőtálban összekeverjük a lisztet, a kakaóport, az őrölt fahéjat, az őrölt szegfűszeget és a cukros-mézes keveréket. Hozzáadjuk a két db tojást, és tésztává gyúrjuk. Lefóliázva legalább 12 óráig hűtőszekrényben pihentetjük. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a sablonokat (vastag kartonpapírból vagy műanyag lapocskákból). A tésztát lisztezett gyúródeszkán 1 cm vastagra nyújtjuk, majd az előre elkészített sablonok segítségével a kellő formákat kivágjuk. Zsírpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és 200 ºC-on kb. 5–6 percig sütjük. A kisütött formákat hagyjuk teljesen kihűlni (kiszáradni). A porcukorból és a citromléből készített ragasztóval a darabokat összeillesztjük. Legalább egy napig hagyjuk száradni, majd az egészet hintsük meg porcukorral. Sablonok készítése ajánlott! |