Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Gáncs Péter: a karácsony az örömhír továbbadásának ünnepe

2012. december 24. 8:39 // Forrás: MTI

A karácsony az evangélium továbbadásának ünnepe, aminek dinamikája van, mert a hívek elindulnak, utánajárnak az örömhírnek, és továbbadják azt - mondta Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke az MTI-nek.

    Az evangélikus elnök-püspök rámutatott: az egyház felelőssége, hogy az örömhírt mindenhova eljuttassa, továbbadja. Magyarországon a társadalom zöme ugyan hallotta már a jó hírt arról, hogy Jézus megváltotta az embert bűneitől, de közülük sokan ezt már elfelejtették, őket ismét meg kell szólítani, mert "az evangélium nem egyszerűen egy leírt könyv, azt hirdetni kell" - fogalmazott.

    Gáncs Péter annak az óhajának adott hangot, hogy jó lenne, ha 2012-ben is lennének olyanok, akik utánajárnak az evangélium hírének, "hogy meggyőződjenek annak valóságáról". Így találhatja meg az ember azt, ami addig hiányzott az életéből - tette hozzá.

  Hasonlata szerint a társadalomban úgy élnek együtt a generációk, ahogy következnek egymás után a gyertyák az adventi koszorún. A négy közül elsőként meggyújtott, karácsony előtt közvetlenül már csonkig égett gyertyák a legidősebb nemzedéket jelképezik, amelyek amellett, hogy "hála Istennek, még mindig világítanak, talán kicsit többet füstölögnek", míg a később meggyújtott gyertyák fokozatosan egyre nagyobbak és a perspektívájuk is hosszabb. A koszorú jelképezi azt, hogyan tudják átadni a lángot, azaz az evangéliumot az egyes generációk az utánuk következőknek - jegyezte meg a püspök.

Úgy fogalmazott: az életet jelképező tüzet, amit Istentől, "felülről" kapott az emberiség, tovább kell adni a következő nemzedékeknek, mert "egymásnak is tudni kell világítani". Az élet és a gyertyák mindig a végére érnek ugyan, de egyik sem hiábavaló - állapította meg.

vehir.hu
további cikkek
Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. ma 11:53 Elindult az Állatvédelmi Témahét – Több mint 300 ezer gyermek csatlakozott a programhoz Elindult az Állatvédelmi Témahét – Több mint 300 ezer gyermek csatlakozott a programhoz Hétfőn kezdetét vette az Állatvédelmi Cselekvési Terv Kidolgozásáért és Végrehajtásáért Felelős Kormánybiztosi Titkárság által szervezett Állatvédelmi Témahét, melyhez több mint 307 ezer gyermek és közel 2400 oktatási és gyermekvédelmi intézmény csatlakozott. ma 10:20 Az Osztrák Szabadságpárt győzött a parlamenti választáson közélet Az Osztrák Szabadságpárt győzött a parlamenti választáson A jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) áll győzelemre a vasárnap Ausztriában tartott parlamenti választáson a szavazóhelyiségeket elhagyók körében készített felmérések (exit poll) tanúsága szerint. A párt főtitkára történelminek nevezte az eredményt. ma 8:40 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. tegnap 19:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.