2022. január 19.
//
Sára névnap

Hat év után lett ismét bajnok a veszprémi pilóta / Eszenyi László: Amíg legyőzöm a 16-20 éveseket, folytatom

2008. október 25. 16:00
Már a gyorsasági magyar bajnokság utolsó előtti futamán bebiztosította bajnoki címét a veszprémi autóversenyző, Eszenyi László. A negyvenéves pilóta egész évben imponálóan teljesített, számos futamgyőzelmet aratva 2002 után másodszor vehette át a legjobbnak járó serleget a tizenhat fős mezőnyben. A diadalnak „komoly” következménye lett, egy korábbi fogadás értelmében ugyanis több mint húsz év után kénytelen volt megválni bajuszától a Szigetvári Racing Team pilótája.

- Hogyan és mikor fertőzte meg a benzingőz?

- 2000-ben kezdtem versenyezni egy Estonia típusú autóval. Előtte sokat jártam autóversenyre, s úgy gondoltam, hogy ez nekem is menne. Az idei évben pedig már egy 2007-es fejlesztésű Dallara Alfa Romeo-val versenyeztem.

 - Miért pont a gyorsasági autóversenyzés ragadta meg?

- Azért mert itt egyedül vagyok, s nem kockáztatom senkinek az életét. Az engem némileg visszafog, hogy ha mások miatt óvatoskodnom kell. S persze maga a formaautózás, ami tetszett nekem. Ez tartottam a kategória csúcsának, s az eredményem igazolta, hogy itt érdemes volt kipróbálnom magamat.

 - Hat év után szerzett ismét bajnoki címet. Mi a legfőbb különbség a 2002-es és a mostani elsőség között?

- Most erősebb volt a mezőny, s nagyobb volt a küzdelem, s persze én is idősebb lettem egy jó pár évvel. A mostani bajnoki címem nagyon sok győzelemmel párosult. S az a verseny, amikor egy futammal a sorozat vége előtt bajnok lettem, az év legkomolyabb versenye volt.

 - Ha jól tudom szemmel látható következménye is lett az idei aranyéremnek…

- Decemberben vásároltuk az új autót, s amikor minden összeállt, akkor már csak két hét volt vissza az első versenyig. A csapatban pedig azt mondták, hogy ha én ebbe a gépbe beülök, akkor megnyerem a bajnokságot. Én viszont ezt túlzásnak ítéltem, miután az autómban még ülés sem volt, s egy métert sem mentem vele. S akkor azt mondtam, hogy ha ez bejön, lenyíratom a bajuszomat - így jött ez a fogadás.

 - Az autósport a köztudatban költséges sportnak minősül. Mennyire keresik Önt a szponzorok?

- A mostani szerepléssel egy kicsit könnyebb helyzetben vagyok. A jelenlegi szponzoraimmal már régebb óta együtt dolgozunk, s ők bíztak bennem, amikor ebbe az autóba ültem. Több évre terveztünk, egy hároméves időszaknak az első évén vagyunk túl. Az elsődleges célunk a dobogó volt idén, s csak a második, harmadik évben terveztük azt, hogy bajnokságot nyerjünk. A szponzoraim nagyon kemény számolnak különböző reklám megtérüléseket, kiszámolják, hogy a különböző országos csatornákon mennyi időt fogok eltölteni egy-egy verseny után.

 - Mik a célok jövőre? Mikor tervezi végleg szögre akasztani a bukósisakját?

- A következő két évben még mindenképpen versenyezni fogom, mert megállapodásaim vannak. A megyei sport-főorvossal nagyon jó a kapcsolatom, ő tartja ellenőrzés alatt az állapotomat. Még olyan kondícióban, erőállapotban vagyok, hogy az elkövetkező két évben tudom tartani a lépést a fiatalokkal, utána pedig majd meglátjuk. Amíg 16-20 éves srácokat magam mögé tudok utasítani, s fel tudom venni velük a versenyt, addig a visszavonuláson nem kell gondolkodnom.

Zatkalik Dávid

További cikkek

Karnyújtásnyira a felsőházi rájátszás
Karnyújtásnyira a felsőházi rájátszás
Utolsó hazai mérkőzését vívja péntek este a futsal élvonal alapszakaszában a Veszprém, amely a vendég Kistarcsa legyőzésével bebiztosíthatja felsőházi tagságát.
A magyarokra csak egy párharc vár a vb-selejtezőben
A magyarokra csak egy párharc vár a vb-selejtezőben
A magyar férfi kézilabda-válogatottra csak egy párharc vár a jövő évi világbajnokság selejtezőjében, mert az első fordulóban nem kell pályára lépnie.
Vladan Matics szerint egyszerűen nem bírta a nyomást a magyar válogatott
Vladan Matics szerint egyszerűen nem bírta a nyomást a magyar válogatott
Vladan Matics, a férfi kézilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya szerint egyszerűen nem bírta a nyomást a magyar csapat az Európa-bajnokságon.
Évet értékelt az MSZP-LMP-Párbeszéd frakció
Évet értékelt az MSZP-LMP-Párbeszéd frakció
A célokkal egyetértenek, konstruktív javaslataikkal és építő jellegű kritikáikkal azok elérését szeretnék segíteni az ellenzéki frakció képviselői – hangzott el Hartmann Ferenc és Gerstmár Ferenc szerdai évértékelő sajtótájékoztatóján.
Együttműködési megállapodást kötött a Táncsics technikuma és a jégkorong-egyesület
Együttműködési megállapodást kötött a Táncsics technikuma és a jégkorong-egyesület
A kétoldalú megállapodással a jó tanuló, jó sportoló értékrendet erősítené a VSZC Táncsics Mihály Technikum és a Veszprémi Jégkorong Sportegyesület Veszprém Fiatal Sportolóiért Közhasznú Alapítvány.