Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
13°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
13°C

Győzelem elfogadható játékkal

2012. december 29. 15:47
A magyar férfi kézilabda-válogatott vb-felkészülési meccsen 33:27-re nyert Románia ellen Balatonfüreden. Vasárnap (12:10) Szerbia következik Veszprémben.

Az olimpia óta alaposan átalakult nemzeti csapat a világbajnoki felkészülés első, balatonfüredi állomásán Románia legjobbjait fogadta. Mint ismert, Fazekas Nándor a londoni játékok után visszavonult a válogatottságtól, Laluska Balázs és Iváncsik Tamás pedig lemondta azt. A csapatkapitány Ilyés Ferenc szintén kihagyja a spanyolországi seregszemlét, ugyanis a közelmúltban operálták ki a bokájából a korábbi műtéténél behelyezett lemezeket és csavarokat. A vb-n Császár Gábor már ott lehet, a mai találkozót azonban – anyajegy-eltávolítás miatt – csak a pálya széléről tekintette meg.

Harsányi duplájával indult a teltházas mérkőzés, majd 3:1-es magyar vezetés után – kissé váratlanul – fordított a román alakulat. Mikler egymást követően két ziccert is kivédett, így kétgólos hátrány helyett Vadkerti révén egyenlített a házigazda (11. perc: 4:4). A folytatásban mindkét oldalon elmaradtak a kapusbravúrok, a hátsó alakzatok is nehezen álltak össze, 8:8-as állásig így felválta estek a találatok.

A játékrész kétharmadánál mindkét szakvezető megnyitotta a cseréket, a mieinknél Iváncsik Gergő szállt be kiválóan. A rutinos balszélső, majd a túloldalon Harsányi gyorsindítás góljával pillanatok alatt háromra nőtt a magyar előny (21. perc: 11:8). Eliodor Voica időkérése után kettőre zárkózott az ellelnél (12:10), a játékrész hajrája azonban ismét egyértelmű magyar fölényt mutatott. A remek teljesítményt nyújtó Harsányi két büntetőt is bevágott, a 16:11-es félidei állást pedig Iváncsik Gergő alakította ki.


Lékai (jobbra) remekül irányított és hatszor volt eredményes (archív fotó)

A pihenő után Liszaki váltotta Miklert, s érkezett Krivokapic, Szöllősi, illetve Mocsai Tamás is. A játékrész elején Grebenár villant még kétszer, a 33. percben Lékai találata után pedig már hét volt közte (19:12). Tekintélyes előnye birtokában egyre többet hibázott a Mocsai-csapat, amit Dospinescu és Simicu ki is használt, tíz perc elteltével négyre csökkentve a magyar fórt (21:17).

Az átlövő Mocsai és Krivkopaic felváltva próbálta helyettesíteni a keretben egyedüli jobbszélső Harsányit. Előbbi élt is a lehetőséggel, s Lékai is kifejezetten jól teljesített az irányító poszton. A nyolc találatig jutó Simicu eközben rendre túljárt Liszaki eszén, így állandósult a négy-ötgólos különbség. Tízzel a lefújás előtt 28:23 állt az eredményjelzőn, majd Lékai, Mocsai és Krivokapics is megzörgette az öt percig gólképtelen rivális hálóját. A végjátékhoz érkezve így már minden lényeges kérdés eldőlt: a vb-formától érthetően még távol járó nemzeti csapatunk – végig kézben tartva a találkozót – magabiztosan nyert a fiatal román válogatott ellen (33:27).

Folytatás vasárnap (12:10) Szerbia ellen a Veszprém Arénában.

Világbajnoki felkészülési mérkőzés:
Magyarország–Románia 33:27 (16:11)
Balatonfüred, 700 néző. Vezette: Bonifert, Oláh.
Magyarország: Mikler – Harsányi 6 (2), Zubai 2, Nagy L. 1, Vadkerti 1, Nagy K. 5, Lékai 6. Csere: Liszkai (kapus), Iváncsik G. 4, Schuch, Ancsin, Grebenár 2, Szöllősi 1, Krivokapics 2, Mocsai T. 3. Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos.
Románia: Ciobanu – Sadoveac 2, Novanc 1, Ghita 2, Fenici 3, Simicu 8, Dospinescu 4. Csere: Marocico (kapus), Grasu, Rotaru 1, Campan 1, Florea 4 (2), Talas, Ramba, Iancu 1. Szövetségi kapitány: Eliodor Voica.
Kiállítások: 6, illetve 10 perc.
Hétméteresek: 2/2, ill. 2/2.

Kapitányi értékelés

– Fontos volt számunkra, hogy összecsiszoljuk a felkészülést már korábban megkezdő és a kerethez most csatlakozók munkáját. Örülök, hogy a találkozón gyakorolhattuk a nyitott védelem elleni játékot. Összességében elmondható, hogy a dinamikus, fiatal román válogatott ellen elfogadható teljesítményt nyújtottunk, a csapat hozta azt, ami a jelenlegi állapotban elvárható. A játékosokat folyamatosan cseréltem, a holnapi nagy csatára is készültünk már ezzel. Lékai Máté játékát kiemelem. Az első félidőben a kapuban, illetve a jobbszélen is jó teljesítményt nyújtottunk – értékelt Mocsai Lajos a vehir.hu-nak.

Zatkalik Dávid
Melczer Zsolt

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.