Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Térkép e táj

2013. január 3. 13:33
Decemberben frissült a Google térképe, a szolgáltatás minden korábbinál részletesebb képet ad az országról. A Google magyar munkatársai válaszoltak a veszprémi felhasználók számára érdekes kérdéseinkre.

– Veszprém egyik legforgalmasabb csomópontját lámpás kereszteződésből körforgalommá alakították. A Google autója a legkevésbé jellemző állapotában, a munkaterületet kikerülő forgalomelterelés nyomvonalát rögzítette, ez jelent meg a térképen. Az efféle anomáliák nyilván elkerülhetetlenek. Milyen gyakran pontosítja a térképét a Google, milyen gyorsan követi le az alkalmazás a nyomvonal-változásokat?

– A Google az eddigi legrészletesebb és legokosabb digitális térképet készítette el az országról. Ehhez - ahogy más térképkészítők is teszik - autóink hónapokon át járták az országot. Nemcsak az utakat, utcákat, hanem a KRESZ táblákat és minden olyan információt is rögzítettek, ami ahhoz kell, hogy a térkép akár egy turistát is kanyarról-kanyarra oda tudjon navigálni a város legjobb étterméhez még az egyirányú utcák sűrűjében is.


A belvárosi körforgalom

A Google számára fontos, hogy a térképünk mindig a lehető legfrissebb legyen. Ez egy óriási feladat, hiszen a világ és így Veszprém is folyamatosan változik, házak épülnek, utcákat neveznek át, kereszteződéseket módosítanak. Ezért is fontos, hogy az új Google térkép frissítésében a felhasználók is segíthetnek. Ha olyasmire bukkannak, ami pontosítást igényel, a térkép jobb alsó sarkánál található „Hibajelentés”-re kattintva  ezt azonnal jelezhetik a Google-nek. A mérnökök  megvizsgálják a beérkező visszajelzéseket és ahol szükséges, pontosítják a térképet.


A megyei kórház

– A megújult Google Térképen részletesen szerepel a város és környékének vízrajza. Honnan gyűjtötték ezeket az adatokat? Ha jól sejtem nem kétéltű kamerás autókkal.

– A térkép elkészítéséhez a Google több forrást is használ egyszerre. A mérnökök a légi- és műholdképeket vetik össze a vásárolt térképekkel és a saját autóinkkal gyűjtött információkkal. A magyarországi Google térkép újjáépítésén összesen több száz ember dolgozott. A tavak, folyók mellett különös gondot fordítottak az ország nevezetességeire és a sokak által látogatott helyekre is. Ennek eredményeként a Google új Magyarország térképén ma minden korábbinál részletgazdagabban látszanak a turisták célpontjai, például az ország fürdői, a Budai vár, a sétálóutcák, komp- és hajójáratok, parkok alaprajzai. A Balaton környékén felkerültek a térképre a kisebb gyalogutak is. Mostantól például a Pannon Egyetem, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház vagy a veszprémi Színházkert részletes térképei is segíteni fogják az odalátogatókat. Intelligensebb lesz az útvonaltervezés és a navigáció is. A közlekedési jelzések, házszámok és utcanevek, vállalkozások pontosabb megjelenítésével könnyebb lesz megtalálni egy-egy boltot, házat és a helyi látnivalókat is.


A Pannon Egyetem

– Hogyan zajlott ez a frissítés? Nézzük végig a folyamatot röviden az első döntéstől addig, amíg a felhasználókhoz eljutott a fejlesztés!

–  A légi- és műholdképek, a vásárolt térképek és az autóink által gyűjtött információkból a mérnökök tették össze a térképet. A korábbi térképeket rávetítték például a műholdképekre, hogy meggyőződjenek arról, hogy minden valóban ott van-e, ahol a térkép jelöli. A kiemelten fontos helyekről akár külön térképeket is beszereztek. Mindeközben a Google autói hónapokon át járták az országot. Néhány méterenként készítettek fotókat. Ezeken a fotókon sok olyan információ van, amivel gazdagabb lett a térkép: utcanevek, házszámok, boltok nevei, táblák, bicikli- vagy buszsávok. Ezeket mind belegyúrták az új térképbe.


Az új térképhez: utcai fotókból származó információk

– Budapest közgyűlése támogatja a Street View szolgáltatás bevezetését. Egy Veszprémhez hasonló (földrajzi és lélekszámbeli) adottságokkal rendelkező kisvárosnak van esélye a Street View részévé válni? Ha igen, mi alapján választanak a világszerte több ezer hasonló település között?

–  A Street View, vagy magyarul Utcakép fontos része a jövő térképének. Ahol elérhető, lehetővé teszi azt, hogy a számítógép előtt ülve, vagy akár mobilon virtuális sétát tegyen az ember a Google autói által korábban készített panorámafotók segítségével. A képernyőn azt látni, amit egy arra járó látott volna, amikor a fotók készültek. A helyi vállalkozásoknak, nevezetességeknek fontos lehetőség, hogy így is megmutathassák magukat. Például Prága vagy Róma is bejárható a Street View-n. Sőt, olyan egyedi látványosságok is mint például Pompei ókori maradványai vagy a Stone Henge. De számos más előnye is az Utcaképnek. Mozgássérültek például előre meg tudják nézni, hogy pontosan hova mennek, ott hol van számukra fenntartott parkolóhely vagy túl magas járdaszegély. Ha például valaki a horvát tengerpartra tervez nyaralást, otthonról előre megnézheti a szállások környékét. Sokan egy üzleti ebéd vagy egy esti randi előtt  a Street View segítségével tájékozódnak éttermekről, üzletekről. Örömmel hallottuk, hogy Budapest mellett több nagyváros is várja és támogatja az Utcakép bevezetését Magyarországon. Amint minden feltétel adott, örömmel fogjuk elhozni az Utcakép nyújtotta előnyöket az egész országnak. 


A Színházkert

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. ma 11:53 Elindult az Állatvédelmi Témahét – Több mint 300 ezer gyermek csatlakozott a programhoz Elindult az Állatvédelmi Témahét – Több mint 300 ezer gyermek csatlakozott a programhoz Hétfőn kezdetét vette az Állatvédelmi Cselekvési Terv Kidolgozásáért és Végrehajtásáért Felelős Kormánybiztosi Titkárság által szervezett Állatvédelmi Témahét, melyhez több mint 307 ezer gyermek és közel 2400 oktatási és gyermekvédelmi intézmény csatlakozott. ma 10:20 Az Osztrák Szabadságpárt győzött a parlamenti választáson közélet Az Osztrák Szabadságpárt győzött a parlamenti választáson A jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) áll győzelemre a vasárnap Ausztriában tartott parlamenti választáson a szavazóhelyiségeket elhagyók körében készített felmérések (exit poll) tanúsága szerint. A párt főtitkára történelminek nevezte az eredményt. ma 8:40 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. tegnap 19:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.