Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Januári népszokások

2013. január 4. 13:17
Január, mint az év első hónapja több szokást is magáénak tudhat. Ezekből szemezgettünk néhányat.

Az év első hónapja manapság legtöbbünknek azzal telik, hogy hatalmas lelkesedéssel próbálják az újévi fogadalmainkat megvalósítani. Még barátságosabbak vagyunk az emberekhez, és még betartjuk a diétát. Februárra azonban általában elhal a lelkesedés. Ezért a fogadalmak betartását jogosan nevezhetjük modern januári szokásnak. Elődeinknek azonban egy kicsit sokszínűbb volt az év első hónapja.

Január 1 – újév

Ezt a napot nem igazán kell bemutatni. A legtöbb régi szokást még elszórva megtartják ezen a napon. Igaz a házról-házra járó köszöntést felváltotta az SMS és a telefon. Január elsején tilos volt kivinni a szemetet, mosni, és varrni. A tiltásnak viszont csak addig van értelme, amíg valaki azt meg akarja szegni. A szilveszteri buli utáni regenerálódás miatt manapság kevés embernek jut eszébe az, hogy bármilyen házimunkát végezzen.

Január 6 – vízkereszt

Egyes egyházak ekkor ünneplik Jézus születésnapját. A főleg római katolikus és protestáns országunkban azonban ez a nap a megváltó megkeresztelését jelenti. Január 6-án szenteli meg az egyház a vizet. Régen ezt a szentelt vizet hazavitték és meghintették vele a házukat, állataikat, hogy elűzzék a gonosz szellemeket. Ehhez a naphoz kapcsolódik a házszentelés is. Modern szokás, hogy vízkeresztkor szedik le a karácsonyfadíszeket.

Január 18 – Piroska napja

Amelyik lány készen érzi magát a házasságra, annak Piroska napján piros kendőt kell kötnie a nyakába. Ha ezt megteszi, a hiedelem szerint még abban az évben férjhez megy.

Január 21 – Ágnes napja

A várandós asszonyok ezen a napon sós vízben fürödtek, hogy egészséges legyen a megszületendő gyermekük. Kinézve az ablakon lefogadom, sokan vágyunk mi is sós vízre. Lehetőleg homokos tengerparttal és napsütéssel ötvözve.

Január 25 – Pál napja

Ehhez a naphoz egy elég morbid szokás kapcsolódik. Pál napján minden családtag számára készítenek egy pogácsát, amelybe egy-egy libatollat tűznek. Akinek a tolla megperzselődik a sütés közben az beteg lesz, akinek elég az pedig még abban az évben meghal. A ”pálpogácsa” készítése így nyújtott felhőtlen szórakozást a család minden tagjának, és gondoskodott róla hogy pozitív gondolatokkal zárjuk az év első hónapját… 

Horák János
további cikkek
Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. ma 11:53 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. tegnap 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. tegnap 9:00 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. 2024. szeptember 27. 17:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.