Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Száztíz év felelőssége

2013. január 22. 21:04
Megtörtént a Laczkó Dezső Múzeum és az Eötvös Károly Megyei Könyvtár átadás-átvétele, a két intézmény 2013-tól a város fenntartásában működik.

A novemberi közgyűlésen született döntés az intézmények átvételének részleteiről. A Laczkó Dezső Múzeumhoz tartozik ezentúl a Bakonyi Ház, míg a korábban a Városi Művelődési Központ hálózatát alkotó városrészi klubkönyvtárak a jövőben a megyei könyvtár intézményegységei lesznek.


A Laczkó Dezső Múzeum és a Bakonyi Ház

Dr. Limbacher Gábor, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója köszöntőjében felelevenítette az intézmény száztíz éves történetét, amelyről külön cikkben is olvashatnak a vehir.hu-n. 

Pálmann Judit, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár igazgatója ezzel szemben inkább a jövőre helyezte a hangsúlyt. Elmondta, hogy a városrészi könyvtárak beolvadásával még szélesebb körű szolgáltatásokat tudnak nyújtani a városban élőknek, akik eddig is szívesen vették igénybe a könyvtár nyújtotta lehetőségeket.


dr. Limbacher Gábor

Dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott hangsúlyozta, a város mindig magáénak érezte a két intézményt, jelentősen kötődött azokhoz. Továbbra is fontosnak tartja, hogy a város határain túlmutató működés jellemezze az intézményeket. Az elmúlt időszak nagy eredményei közé tartozik, hogy a könyvtárat százmilliós nagyságrendű pályázati forrásokból sikerült megújítani, és megszépülhetett a balácai római villagazdaság is. Dr. Kovács Zoltán megköszönte mindazok munkáját, akik az eddigi munkájukkal hozzájárultak az intézmények épüléséhez.


Porga Gyula és dr. Kovács Zoltán

Porga Gyula polgármester elmondta: örül annak, hogy a helyi közösség felelősséget vállal a város kulturális arcélét meghatározó intézményekért. Kijelentette: a városnak mindig is volt színháza, könyvtára és múzeuma, még ha azok fölött nem is gyakorolt fenntartói jogokat. A polgármester reményét fejezte ki, hogy az eljövendő időszak egy újabb aranykor lehet az intézmények életében. Mint mondta, abban bízik, hogy a látogatók és a munkatársak pozitív változásként éljék meg a fenntartó-váltást.

A száztíz éves múzeum történetét bemutató kiállítás kapcsán a polgármester elmondta, a Laczkó Dezső Múzeum az egyik legrégebbi intézmény, ami a városban működik. Ez a száztíz év óriási felelősséget jelent a múzeum fenntartását magára vállaló önkormányzat számára. A múzeum nem csak kiállítótér, hanem találkozópont, agóra is, természetes részünkké vált.

Bejelentették: a múzeum a jövőben csökkenti a belépőjegyek árát, februárban pedig a veszprémi lakosok jelképes 110 forintért tekinthetik meg a 110 éves múzeum állandó kiállításait.

A két, önkormányzati fenntartásba került intézmény a jövőben is jelentős állami támogatásra számíthat, ennek a törvényben rögzített mértéke a Laczkó Dezső Múzeum esetében 109,5 millió forint, míg az Eötvös Károly Megyei Könyvtár esetében 131 millió forint. A közgyűlési előterjesztéshez csatolt, 2012. október 31-i állapotokat tükröző dokumentumok alapján a Laczkó Dezső Múzeum tárgyi eszközeinek bruttó értéke mintegy 430 millió forint, a tavalyi évre 179 millió forint kiadást és ugyanennyi bevételt irányoztak elő. A megyei könyvtár esetében a tárgyi eszközök bruttó összértéke 1,148 milliárd forint, a 2012. évre előirányzott kiadás és bevétel egyaránt 173 millió forint volt.  
Schöngrundtner Tamás

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.