Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
21°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
21°C

Megszépült a Korona Szálló

2013. január 24. 14:33
Átadták a volt Korona Szálló épületét. A belvárosi rehabilitáció keretében felújított épületet eredeti, múlt század eleji állapotában csodálhatják meg az itt működő éttermek és cukrászda vendégei.

Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy ez az épület volt Veszprém első szállodája, ami egyben a város polgárosodásának egyik jelképe és színhelye is. A hagyomány szerint 1848-ban Petőfi is itt szállt meg, itt értesült a párizsi forradalomról. Az épület mostani felújításának köszönhetően nagy részben visszanyerte eredeti formáját. Az elmúlt három évben számtalan beruházás valósult meg a városban, mi veszprémiek elégedettek lehetünk, a városvezetés jó döntéseket hoz és képes megszerezni ezekhez a szükséges anyagi támogatást is.


dr. Navracsics Tibor és Porga Gyula

Porga Gyula polgármester elmondta, hogy nagyon komolyan vették a pályázati útmutatóban szereplő szempontokat, úgy mint a helyi gazdaság élénkítése és a közösség erősítése. Ezt bizonyítja az is, hogy huszonnyolc konzorciumi partnerrel vágtak bele a belváros megújításába, ők anyagi áldozatokat is vállaltak. A polgármester örömmel látta, hogy a belváros megújítása nem csak politikai akarat, hanem a közösség szándéka is. Hozzátette: a projektnek még nincs vége, a Kossuth utca átalakítása és a Hangvilla létrehozása, valamint két parkolóház kialakítása is folyamatban van, előttünk áll.


Ferenczy Gábor, dr. Navracsics Tibor, Porga Gyula és Vászolyi Árpád

Ferenczy Gábor, a Pro Veszprém Kft. ügyvezetője hozzátette: a tervek összeállításakor fontos szerepet játszott az épület elhelyezkedése: az egykori Korona Szálló egy fontos csomópontban, kitüntetett helyen található, ám külső megjelenése eddig nem tükrözte ezt a fontos szerepet. A társasházként működő épület tulajdonosai példamutató összefogással tették lehetővé a felújítást, amit az itt működő irodák és vendéglátó-helyiségek kéréseit figyelembe véve időzítettek az őszi hónapokra.


Vászolyi Árpád

Vászolyi Árpád, az épületben működő Mackó Cukrászda tulajdonosa felelevenítette az épület történetének néhány momentumát, így azt is, hogy a negyvenes években a világháborúból hazatérő katonák az első kaszinótojást itt fogyasztották el. A ház helyzete nem volt mindig olyan pozitív, mint most. A hetvenes években, a belváros nagy átalakítása során rombolásra ítélték az épületet, ami azonban az évtizedek során mégis fennmaradt. Örömteli fordulatnak tartja, hogy a külvárosban létrejött plázák és hipermarketek korában a városvezetés elhatározta, hogy újra a belvárosba csábítja az embereket az épületek és külső terek esztétikai és funkcióbeli megújításával.  

Schöngrundtner Tamás
Cseh Zoltán
további cikkek
A honvédelem napja a magyar társadalom napja is A honvédelem napja a magyar társadalom napja is Hatodik alkalommal rendezik meg a Honvédelmi Napot Veszprémben, ennek alkalmából tartottak péntek délelőtt az Agóra Veszprém Kulturális Központban ünnepi állománygyűlést a Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ katonái. ma 14:17 Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember A hajléktalanok körében végzett szokásos február 3-ai országos felmérés szerint egyre több közöttük az idős, beteg, munkaképtelen ember. tegnap 14:20 Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben A magyar kormány célja az, hogy 2030-ra az Európai Unió egyik legélhetőbb országává váljon, ebben pedig a területfejlesztési politikának, valamint az ettől elválaszthatatlan közigazgatási rendszernek kiemelt szerepe van. Mindezt Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter mondta csütörtökön Veszprémben a VEAB szakmai konferenciáján, ahol az is kiderült a miniszter előadásából, hogy milyen újítások várhatók még a kormányablakoknál. tegnap 17:01 Nemzetközi szakértő a Vehírnek: a legfontosabb kérdés, hogy bosszúra, vagy nyugalomra törekszik-e Fico, ha felépül? Nemzetközi szakértő a Vehírnek: a legfontosabb kérdés, hogy bosszúra, vagy nyugalomra törekszik-e Fico, ha felépül? A Robert Fico elleni fegyveres merénylet túlmutat azon, mint hogy egy hetvenegyéves, vitatott politikai hátterű aktivista egyedül rálőtt a politikusra. A szlovák társadalom valahogy eljutott addig az állapotig, hogy az emberekben dúló feszültség a tettek mezejére lépett és gyilkossági kísérletig fajult. Mik voltak azok a politikai események, amik lavinaszerűen elvezettek eddig? Milyen hatása lesz a szlovák és azon túl az európai politikára egyaránt a május 15-ei eseménynek? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Krajcsír Lukács, nemzetközi kapcsolatok elemzővel, a Pannon Egyetem egykori hallgatójának segítségével. tegnap 11:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.