Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Kék statisztika: javul a közlekedési morál

2008. október 30. 17:20
Valami változik a hazai utakon. Egyre több autós lép a fékre a lakott területet jelző tábláknál. Mind többen lassítanak le gondosan a zebráknál, vasúti átjáróknál, kereszteződéseknél. Az autópályákon ritkábban tűnnek fel a nagy tempóval száguldozó, reflektorral vadul villogtató, a követési távolságra fittyet hányó, agresszíven előretörő sofőrök. Az országutakon pedig mintha kevesebb lenne a hajmeresztő, néhány méteres előnyért életet, életeket kockáztató manőver. Úgy tűnik, mintha nyugodtabban, biztonságosabban lehetne most közlekedni a hazai utakon, mint akár csak egy éve.
A legfrissebb baleseti statisztikák arról tanúskodnak, hogy kedvezőek a változások a hazai közlekedésben – nagyobb a rend és a biztonság az utakon, mint korábban. Az idén januártól júliusig hazánkban harmadával kevesebben haltak meg közlekedési balesetben, mint a múlt év hasonló időszakában. Megyénkben - szeptember hónapot bezárólag - 25 százalékkal csökkent a halálos áldozatot követelő tragédiák száma. A súlyos sérüléses balesetek száma 27 százalékos csökkenést mutat. A könnyű sérüléses esetek számában csekély, öt százalékos emelkedés mutatható ki. Figyelemreméltó változás az is, hogy jóval kevesebb az ittas vezetők által okozott balesetek száma. Az elmúlt év hasonló időszakához viszonyítva 16 százalékos a csökkenés.

A statisztikák igazolják a közlekedők ellenőrzésében és a baleset-megelőzésben bevezetett év eleji változásokat. Korábban évekig elsősorban kéréssel, figyelmeztetéssel, viszonylag csekély összegű pénzbírsággal próbálta a Rendőrség a szabályok betartására, vagyis testi épségük, életük megóvására késztetni a járművezetőket. Ez azonban – legalábbis a statisztikai adatok szerint – nem hozott áttörést. A személyi sérüléssel járó balesetek száma országosan nem csökkent. Az ezredforduló óta lényegében változatlanul elkeserítő, szomorú képet tártak elénk közlekedési kultúránkról az utak "fekete krónikái".

Mindez világossá tette: új módszerekre, több ellenőrzésre, kevesebb elnézésre, magasabb büntetési tételekre - ha úgy tetszik: több szigorra – van szükség, és persze a kiskapuk bezárására. Arra például, hogy a szabálysértők ne tudják a joghézagot kihasználva elkerülni a felelősségre vonást. A tervezett módosításokkal nem mindenki értett egyet. Az objektív felelősség, és a "több százezres gyorshajtási bírság" hírére komoly viták robbantak ki. Sokan vélték úgy, hogy mindez nem más, mint a közlekedők újabb megsarcolása. A zéró tolerancia elve - amely szerint a csak egyetlen korty alkoholt fogyasztott sofőrök is búcsút mondhatnak jogosítványuknak - szintén sokak ellenszenvét vívta ki. Érveltek nyugat-európai példákkal, személyiségi jogokkal és a túlszabályozás veszélyével. Ezekkel az érvekkel álltak szemben a szikár tények. A múlt években falunyi ember, összesen ezerkétszáz férfi, nő és gyermek vesztette életét közlekedési balesetben. A végzetes karambolok többségének hátterében a gyorshajtás, az ittas vezetés, a szabálytalan előzés és kanyarodás, a figyelmetlenség, a türelmetlenség, a felelőtlenség, vagyis az emberi hibák sokasága állt.

Hazánkban az életeket követelő tragédiák mellett ezrek sérültek meg súlyosan közlekedési balesetben. Közülük sokan néhány napos, hetes kezelés után gyógyultan elhagyhatták a kórházat. Azt kevesebben tudják, hogy százaknak, ezreknek a "csak" súlyos sebesülés is maradandó károsodást, ezzel együtt egzisztenciális, magánéleti válságot, tragédiát okozott a baleset során elszenvedett "testi-lelki" sérülés. Az országos statisztikai adatok szerint tavaly az első fél évben 605-en vesztették életüket az ország közútjain. Az idén januártól júniusig 188-cal kevesebb, 417 fő halt meg az ország útjain.

A szigor nem a közlekedők ellen, hanem éppen értük való. Nem szabad ugyanakkor arról sem megfeledkezni, hogy az elmúlt időszakban elért "eredmények" nem kizárólag az új szabályoknak és a rendőrségi intézkedéseknek köszönhetőek, hanem maguknak a közlekedőknek is. Hiszen a közlekedés nem csupán rendőrségi, hanem társadalmi ügy is, ezért az összes résztvevő – gyalogosok, kerékpárosok, motorosok, úrvezető, hivatásos sofőrök – megértése, együttműködése nélkül, önmagában a rendőri szigor, a korszerű jogszabály nem vezetett volna eredményre. A Rendőrség továbbra is a közlekedők segítségét tartja a legfőbb feladatának.

A baleseti statisztika javulása, a tragédiák csökkenő száma, a kevesebb sérülés, a hazai közlekedésben tapasztalható kedvező változások így azt is jól példázzák: összefogva, együtt, belátással, türelemmel, megértéssel elérhetjük, hogy végre tényleg az életé legyen az előny az utakon!

(Zala Megyei Baleset-megelőzési Bizottság)
vehir.hu
további cikkek
Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Nagy sikerrel szervezte meg a VKSZ Zrt. húsvétváró rendezvényét a veszprémi vásárcsarnokban nagycsütörtök délelőtt. A forgalmas piactéren állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és kóstolókkal is készültek a szervezők, amire már első alkalommal számos érdeklődő, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki. Képriportunkban megmutatjuk, milyen volt a hangulat. ma 10:40 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.