Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
19°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
19°C

Dombok között

2013. február 28. 16:50
Nánási Pál felvételei díszítik a Bakony-Balaton TDM legújabb kiadványait. A fotográfus neve főként modellfotózás alkalmával merül fel, a régió bemutatását célzó projekt komoly kihívást jelentett számára.

– Nagyon izgalmasnak hangzott a feladat, hiszen egy egész régiót kellett bemutatni néhány kiadványon keresztül, ráadásul egy olyan térséget, amit nem nagyon ismerek. Meglepetésként ért a felkérés, hiszen nem ezen a területen vagyok jártas.

– Hogyan készült fel a munkára?

– Mindenekelőtt körbejártam az érintett területet, megkeresve azokat az erdőket, mezőket és épületeket, amik jól jellemzik a régiót. Napokig bolyongtunk a települések között, ezt követően jöhetett csak az érdemi munka, de ehhez is ki kellett választani a megfelelő időt, amikor a legjobbak a fényviszonyok, barátságos az időjárás. Kemény munka áll mögöttünk, sokrétű feladatnak bizonyult.

– Mennyi kép készült összesen?

– Tízezres nagyságrendben készültek felvételek, ezek végül hat kiadványba, valamint az internetre kerültek fel.

– Főként a modellfotózás területén találkozhatunk a nevével. Mennyiben jelentett más felkészülést ez a feladat?

– Valóban, főként az irányított, kontrollált munkák állnak közelebb hozzám, itt az egészet egy nagy halmazként kellett kezelnem és egy-egy hangulatot kiragadni. Minél valóságosabb szituációt kellett teremteni, ez jelentette a legnagyobb kihívást.

– Talált új “díszleteket” a későbbi modellfotózásokhoz?

– Állandó problémát okoz a jó helyszínek megtalálása, számtalan jó helyet fedeztem fel az elmúlt hónapokban itt a régióban, amik közül válogathatok a jövőben. A projekthez tartozó munkát követően egyébként már jártam itt fotózni, s szerintem jövök is még sokszor.

– Mikor kezdett el érdeklődni a fotózás iránt?

– Édesapám a 70-es években az a fajta hobbifotós volt, aki a kis piros fény alatt laborálta le a család fényképeit. Mágikus dologként tekintettem erre a folyamatra, éppen ezért már 10 éves koromban elkezdtem fotózni. Nem volt egyértelmű számomra, hogy ezt önálló szakmaként is lehet űzni, inkább csak hobbiként tekintettem rá. Édesapám nyomdokait követve én is belsőépítésznek tanultam, de a középiskola folyamán rájöttem, nekem más utat kell bejárnom. A katonaságot követően felvételiztem egy angliai fotós főiskolába, öt évig a szigetországban tanultam a szakmát.

– Mikor tudatosult önben, hogy ez nem csak hobbi?

– Amikor először fizettek a munkámért. Nagyon sokan fotóznak a világban, kedvelt hobbi, én is így tekintettem rá. Furcsa érzés volt pénzt kapni egy olyan fotózásért, amit amúgy is szívesen elkészítettem volna, mert imádok fotózni.

– A munkássága egy részét a csinos hölgyek fotózása teszi ki. Álom munkának tűnik.

– Ez egy csodálatos dolog, de sokan elfelejtik, ez egy szakma. Kívülről vonzónak tűnhet meztelen hölgyeket fotózni – s persze nem mondom, hogy nem az –, de rengeteg nehézsége és buktatója van. Már az sem könnyű feladat, hogy a fotózás közben a modell érezze, ez ő érte történik, s nem kihasználom, végig meg kell őrizni a méltóságát. Ezzel együtt azt is szem előtt kell tartani, hogy az emberek saját önértékelése teljesen eltér attól, mint amit a külvilág lát. Jó pillanatban kell egy jó képet megmutatni a modellnek ahhoz, hogy a magabiztosságát visszanyerjem, vagy éppen felépítsem. Technikailag is komoly kihívás, például úgy megvilágítani egy bőrfelületet, hogy szép maradjon. Természetesen nem sajnáltatni akarom magam, ez egy szakma, eszerint kell űzni.
 

Cseh Zoltán
további cikkek
Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember A hajléktalanok körében végzett szokásos február 3-ai országos felmérés szerint egyre több közöttük az idős, beteg, munkaképtelen ember. tegnap 14:20 Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben A magyar kormány célja az, hogy 2030-ra az Európai Unió egyik legélhetőbb országává váljon, ebben pedig a területfejlesztési politikának, valamint az ettől elválaszthatatlan közigazgatási rendszernek kiemelt szerepe van. Mindezt Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter mondta csütörtökön Veszprémben a VEAB szakmai konferenciáján, ahol az is kiderült a miniszter előadásából, hogy milyen újítások várhatók még a kormányablakoknál. tegnap 17:01 Nemzetközi szakértő a Vehírnek: a legfontosabb kérdés, hogy bosszúra, vagy nyugalomra törekszik-e Fico, ha felépül? Nemzetközi szakértő a Vehírnek: a legfontosabb kérdés, hogy bosszúra, vagy nyugalomra törekszik-e Fico, ha felépül? A Robert Fico elleni fegyveres merénylet túlmutat azon, mint hogy egy hetvenegyéves, vitatott politikai hátterű aktivista egyedül rálőtt a politikusra. A szlovák társadalom valahogy eljutott addig az állapotig, hogy az emberekben dúló feszültség a tettek mezejére lépett és gyilkossági kísérletig fajult. Mik voltak azok a politikai események, amik lavinaszerűen elvezettek eddig? Milyen hatása lesz a szlovák és azon túl az európai politikára egyaránt a május 15-ei eseménynek? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Krajcsír Lukács, nemzetközi kapcsolatok elemzővel, a Pannon Egyetem egykori hallgatójának segítségével. tegnap 11:32 Jobb utakat a Dózsavárosba! Jobb utakat a Dózsavárosba! Megtartotta hagyományos, tavaszi ülését a Dózsavárosi Tanács. tegnap 15:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.