Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szeretettel küzdeni a szabadságért

2013. február 28. 19:08
A kommunizmus során elhurcolt és vértanú papokról szóló kiállítás nyílt csütörtökön a Laczkó Dezső múzeumban.

A nálunk állomásozó vándorló tárlat megnyitóját az intézmény igazgatója, dr. Limbacher Gábor kezdte. Elmondta, Veszprém különösen megsínylette a szocializmust és ez még ma is látszik a városon. Az egyházi központ nagy ellenségnek számított a kommunista időkben, ezért nagy erőket vetettek be ellene. Elhangzott, a kiállítás a diktatúrával szemben is hazájukhoz és hitükről hűséges papok hagyatékait mutatja be.

Dr. Navracsics Tibor, miniszterelnök-helyettes is köszöntötte a termet szinte teljesen megtöltő érdeklődőket. Kijelentette, a lényegi szabadság azt jelenti, hogy hűek lehetünk magunkhoz, és hogy magunkat adhatjuk. Hozzátette, a vértanúhalált halt papok mind szabadok voltak és ezért szükségszerűen ütköztek össze az elnyomó rendszerrel. A politikus elmondta, ha szabadsághősökre gondolunk, többnyire egy marcona felfegyverzett figura jut az eszünkbe, azonban ha körülnézünk a kiállításon, láthatjuk hogy nem csak erőszakkal, hanem szeretettel, békével és hűséggel is küzdhetünk a szabadságért. Végül aztán a történelem is őket igazolta, hisz sorra foglalják el méltó helyüket gondolkodásunkban azok a mártírok, akikről évtizedekig beszélni sem lehetett. Áldozatok voltak, de a szabadság hősei is egyben - jelentette ki dr. Navracsics Tibor.

Takáts István, a Padányi Katolikus Gyakorlóiskola lelki igazgatója hangsúlyozta, a hívők az egyház igazi kincsei. Beszélt arról, hogy a kommunista diktatúra hogyan semmizte ki és próbálta elpusztítani az egyházat, és hogy tartottak ki mégis a keresztények. Kijelentette, a vértanuk példát mutathatnak nekünk egy olyan világban, ahol a hűség és az önfeláldozás idegenül csengő szó.

A megnyitón közreműködött Dominek Anna, Prevoz János, és a Bazilika Szent Mihály kórusa is. 

Horák János

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.