Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nagyböjti népszokások

2013. február 28. 19:42
A farsang és a húsvét között sem lehet az életet eseménytelennek mondani, bár ilyenkor az ünneplés helyett a böjt kerül az előtérbe.

Mi az a böjt?

A böjtölés, azaz tartózkodás az evéstől, ivástól, bizonyos ételek fogyasztásától, már régóta jelen van szinte az összes társadalomban. Eleink ilyenkor naponta csak egyszer ettek, akkor is csak naplemente után. Hús fogyasztása tiltott volt, péntekenként pedig csak hét búzaszemet vehettek magukhoz táplálék gyanánt a keresztények. Ez a szokás azóta sokat enyhült. A hústilalom ma már csak nagypéntekre és hamvazószerdára vonatkozik. Ilyenkor a 18 és 60 év közötti böjtölő csak háromszor ehet, és abból csak egyszer lakhat jól.

Hogy viselkedjünk a böjt során?

Eleink a nagyböjt időszakában sötétebb ruhát viseltek, egyes családokban tilos volt az éneklés, a dalolás, a tánc, és a muzsikaszó. Habár semmiféle mulatozás nem volt megengedett, a fiatalok rengeteget játszottak. Körtáncok és ügyességi játékok jellemezték ezt az időszakot. Manapság az elkötelezett katolikus emberek úgy értelmezik, hogy a böjt során háttérbe szorítják a szórakozást. Nem esznek finom ételeket, vagy kevesebbet járnak szórakozni. A lényeg, hogy ilyenkor a világi örömök helyett az Istennel való kapcsolatukra figyelnek.

Virágvasárnap

Jézus ezen a napon vonult be Jeruzsálembe a halála előtti vasárnapon. Érkezésekor pálmaágat terítettek elé az emberek. Így lett a nap jelképe a pálmaág. Azonban mivel Európában viszonylag ritka a pálmafa, más ágakra cserélték azt. Angol nyelvterületeken például a nap megnevezésére a „Branch Sunday” azaz „ágvasárnap” szót használják. Magyarországon kívül az örmények nevezik ezt az alkalmat virágvasárnapnak. A hagyomány szerint e napon szentelik meg a barkát, ami megvéd a rontásoktól, betegségektől és viharoktól.

Nagypéntek és nagyszombat

Húsvét előtti utolsó péntek az általános tisztálkodás napja. Ilyenkor takarították és meszelték ki eleink a házat, tartottak nagymosást. Fiatalok körében szokás volt a hajnali fürdés is, amitől az egészségük megőrzését várták. A lányok azt remélték, hogy a patak vízétől megszépül a bőrük, a fűzfa melletti mosakodás pedig segített nekik, hogy hosszú hajuk legyen.

Szombat a víz helyett már a tűz jegyében telt. Ezen a napon egy máglya gyújtásával és a harangok megkondulásával jelezték a böjt végét. A fiatal fiúk ilyenkor előszeretettel ugrálták át a lángokat. Az esemény végén a parazsat az emberek hazavitték, és azzal gyújtották meg az előző este kialudt kemencét. Az így csiholt tűznek állítólag varázsereje volt, segített távol tartani a rossz időt, a szerencsétlenséget és a tűzvészt.

A nagyböjt utolsó programja általában a nagyszombati körmenet volt, amiről hazatérve már mindenki készülődhetett a másnapi húsvétra.  

Horák János
további cikkek
Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. ma 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. ma 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. tegnap 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. tegnap 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.