Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Craig Daviddel ünnepli jubileumát a VeszprémFest

2013. március 12. 16:18
Tizedik alkalommal rendezik meg a VeszprémFestet július 16 és 20. között. Fellép többek között Craig David, Diana Krell és Marcus Miller.

A fesztivál programját Mészáros Zoltán, a rendezvény főszervezője ismertette. A nagyszínpadon július 16-án a három Grammy-díjjal jutalmazott Diana Krall lép fel, aki világszerte 16 millió eladott lemezével népszerűsége a popsztárokkal vetekszik.


Mészáros Zoltán

A második napon Marcus Millert láthatja a közönség, aki Mészáros Zoltán szerint a világ öt legjobb basszusgitárosának egyike, mégis a laikusok számára is fogyasztható, élvezetes zenét kínál. A harmadik napon Paco De Lucia, a flamenco-gitározás egyik legizgalmasabb figurája ad koncertet a várban, kíséretében pedig a flamenco műfajának legnagyobbjait láthatjuk majd. A negyedik napon Nigel Kennedy, a hegedű fenegyereke és kvintettje érkezik a városba, aki Roby Lakatost is színpadra invitálja majd. A zárónap legnagyobb neve a popsztár Craig David lesz.


Diana Krall (fotó: Mark Seliger)

Ezúttal is megrendezik a VeszprémFest kísérőrendezvényeit. Az Óváros téren a Rozé, Rizling, Jazz napokon a balatoni borvidék húsz borászata mutatkozik be, és a kilátogatók harminc fellépővel találkozhatnak, köztük számos fiatal tehetséggel – így a Snétberger Zenei Tehetségközpont növendékeivel –, könnyedebb jazzes és populáris előadókkal mint a Mrs. Columbo, Heinz Gábor vagy Pierrot, illetve olyan helyi produkciókkal, mint a SwingSwingSwing, a Galileo, a Csopak Demizson Allstars vagy az LGT emlékzenekar. A Séd-völgyben a jezsuita templom tematikus minifesztiválján ezúttal az etno jazzé lesz a főszerep. Új helyszínként jelenik meg a VeszprémFest kínálatában a Petőfi Színház, ahol Roby Lakatos, a nemzetközileg is elismert magyar roma hegedűs lép fel zenekarával július 20-án 19 órától.

A 2013-as fesztivál költségvetése 230 millió forintot tesz ki, melyből a tervek szerint 80 milliót a jegyeladásokból, 45 milliót állami pályázatokból, 85 milliót szponzori támogatásból, 20 milliót pedig városi hozzájárulásból fedeznek majd.


Porga Gyula

A rendezvény keddi sajtótájékoztatóján Porga Gyula, Veszprém polgármestere kijelentette: a VeszprémFest a széles körű összefogásnak köszönhetően jöhet létre évről évre, idén már tizedik alkalommal. A főszervező Mészáros Zoltán köré olyan csapat épült, akik anyagi áldozatokat is hajlandók hozni a rendezvényért, kialakult a fesztivál törzsközönsége, és az önkormányzat is hozzájárul a sikerekhez. A VeszprémFestet a helyi akarat, erő és tehetség viszi előre – jelezte a polgármester, aki hozzátette: ez az ország egyik legjelentősebb kulturális fesztiválja, ami nemcsak a város, de az ország határait is túllépve képes megszólítani a közönségét. Porga Gyula gondolatait azzal zárta, hogy a tizedik VeszprémFest reményei szerint egy újabb sikeres évtized első lépése lesz.


Winkler János

Winkler János, a főtámogató E.ON igazgatóságának tagja elárulta, számára mindig nagy élmény Veszprémbe jönni, de különösen nagy boldogságot jelent a tizedik VeszprémFest miatt. Winkler János dicsérte azt az épített környezetet, ami befogadja a rendezvényt: az érseki palota és a Szentháromság tér épületegyüttese leírhatatlan hangulatot ad a zenei produkcióknak.

A VeszprémFest tíz év alatt 45 nemzetközi fellépőt – és 107 Grammy-díjat – vonultatott fel, 7 operát állított színpadra, 4 kiállítását mintegy ötvenezren látták, és összesen százezer jegyet adtak el. Egy évtized alatt 1,365 milliárd forintos költségvetéssel működött a rendezvény.


Marcus Miller (fotó: Christian Nordstrom)

A VeszprémFesthez kapcsolódóan pólótervezős játékot hirdetnek a Facebook-on, illetve egy alkalmazást is kiadnak majd Android és iOS rendszerekre a közeljövőben.

Schöngrundtner Tamás
Cseh Zoltán
további cikkek
Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. ma 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. ma 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. tegnap 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. tegnap 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.