Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Középpontban Erdély

2013. március 22. 18:14
Egyre több kiállítás és program várja Veszprémben a vallástörténet iránt érdeklődőket, derült ki az Érseki Hivatalban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Udvarhelyi Erzsébet, a Boldog Gizella Egyházmegyei Gyűjtemény igazgatója elmondta, a tordai országgyűlés 445., és Bethlen Gábor fejedelemmé választásának 400. évfordulója alkalmából Fejedelemasszonyok és vallásszabadság Erdélyben címmel kiállítást mutatnak be és egy előadássorozatot is szerveznek ezen a néven. A tárlaton fejedelemkori textíliákat és török műtárgyakat mutatnak majd be. Megtudhattuk, idén a vallásszabadság jegyében a katolikus mellett nagyobb szerepet kap az unitárius és evangélikus vallás, emellett a gyűjtemény kiállít ikonokat és ortodox liturgikus tárgyakat is.

Az igazgató közölte, a magyar királynékról és koronázó püspökökről, valamint az Erzsébet és Zita királyné emlékezetéről szóló tárlatok, a Szent György és a Gizella-kápolna, illetve az Érseki Palota továbbra is ugyanúgy várja a látogatókat. A piarista templomban idén a kortárs művészek képei mellett idén egy fotókiállítás is helyet kap, melynek témája Ferenc pápa és Argentína lesz.

Karlinszky Balázs, a Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár munkatársa elmondta, az erdélyi fejedelemségek koráról nagyon kevés anyag található. Felhívta a figyelmet a Fejedelemasszonyok és a vallásszabadság Erdélyben című előadássorozatra. Az előadások többnyire kéthetente zajlanak majd, kivéve a Gizella Napokon, amikor kicsit besűrűsödnek. Az első alkalommal az érdeklődők egy általános bevezetőt hallhattak Erdélyről, a második alkalommal pedig a tordai országgyűlés lesz a téma. Legközelebb április 3-án várják az érdeklődőket délután ötre a Szaléziánumba, ahol a tájegység késő reneszánsz koráról lesz szó.

Horák János
további cikkek
Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. ma 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. ma 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. tegnap 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. tegnap 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.