Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Színházi világnapi gálát tartottak Veszprémben

2013. március 28. 13:46
Veszprémben rendezték meg a MASZK Országos Színészegyesület jótékonysági gáláját március 27-én, a színházi világnapon, ahol többek között a szakma tagjait is díjazták.

Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy a tizenötödik alkalommal megtartott MASZK gálának ezúttal a Veszprémi Petőfi Színház adhatott otthont, Kecskemét után második vidéki helyszínként - mondta el köszöntőjében Oberfrank Pál, a színház igazgatója. A társulat ötvenegy éves fennállása alatt igen szép sikereket ért el, a veszprémiek mindig is szívesen látogatták az előadásokat, ezen a napon pedig azt szerették volna bemutatni, hogy maguk a színészek, az est fellépői miért szeretik annyira a színházat.

Hegedűs D. Géza, a MASZK Országos Színészegyesület elnöke hozzátette, a gála bevételét az Ódry Árpád Művészotthon beteg színészeinek ajánlják fel.  A színművész felolvasta Dario Fo, Nobel-díjas olasz drámaíró, zeneszerző, színész és színészigazgató színházi világnapi üzenetét.

Több produkciót is felidéztek a Veszprémi Petőfi Színház művészei. <br>A galéria megtekintéséhez kattintson a képre.

A gálaműsor keretében felléptek a MASZK művészei, többek között Felföldi Anikó, Kulka János, Tordy Géza, Fehér Anna. A Veszprémi Petőfi Színház társulata konferansziéként és előadóként is bemutatkozott, részleteket láthattunk a Latinovics-Ruttkay estből valamint a nagy sikerű Csókos asszony, Marica grófnő, Anna Karenina és az Oliver! című előadásokból. Filmvetítéssel emlékeztek meg Gobbi Hildáról és Kállay Ferencről. Néma főhajtással tisztelegtek a Petőfi Színház nemrégiben elhunyt színészei, Bujtor István, Szoboszlay Sándor és Kézdy György előtt.

Az esten számos szakmai díjat is átadtak.

Magyar Posta-díjban részesült és Szoboszlay Sándor emlékbélyeget kapott dr. Kígyósi Zsuzsa, Szoboszlay Sándor özvegye. Szoboszlay Sándor a Veszprémi Petőfi Színház Örökös tagja volt, 1974-től nyugdíjba vonulásáig itt dolgozott, felesége, a pszichológusként praktizáló Kígyósi Zsuzsa egy évvel később követte Veszprémbe, ahol főorvosként helyezkedett el.

Amfiteátrum-díjat kapott Mátyás Irén. A díjat olyan színházi embereknek adják át, akik sokat tettek a szabadtéri színházak létrejöttéért. Mátyás Irén a KLTE Művelődési és Felnőttképzési Menedzser Szakán végzett, 1995-ben alapította meg a Zsámbéki Szabadtéri Színházat, férjével, Bicskei Gáborral 1983-ban hozták létre a Zsámbéki Szombatok kulturális fesztivált. Rendszeresen szervez a határokon túli magyar színházak és a környező országok színházművészetét bemutató fesztiválsorozatokat, alkotóműhelyeket és produkciókat.

Rátóti Zoltán (Fotó: RTL klub)

Vámos László-díjjal tüntették ki Rátóti Zoltánt, a Kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatóját.  Rátóti Zoltán 1983-ban végzett a Színművészeti Főiskola drámai szakán, kezdőként a József Attila Színházhoz szerződött le. Később játszott a Csiky Gergely Színházban, a Budapesti Kamaraszínházban, 2002-től a Nemzeti Színház tagja, vendégszerepelt a Radnótiban, a Madách, a Karinthy, az Örkény Színházban, egy ideig szabadúszóként dolgozott és több filmben is feltűnt.  Korábban elnyerte a Jászai Mari és a Színikritikusok Díját is.

Gobbi Hilda-díjat vehetett át Pándy Lajos, melyet azok kapják, akik egész életüket a pályán töltötték el, de korábban még soha semmilyen állami díjban nem részesültek. Pándy Lajos 1948-ban végezte el az Országos Színészegyesület színiiskoláját, 1951-től a Vígszínház tagja. Sokoldalú alkotó, színházi munkái mellett filmekben is szerepelt, két könyve is megjelent, Karel Čapek összes darabját ő fordította. A felvidéki származású színész éppen Gobbi Hildának köszönheti, hogy megkapta a magyar állampolgárságot és megkezdhette pályafutását. Az idős színész orvosa tanácsára nem jött el a gálára, a díjat Eperjes Károly vette át helyette.

Rusznak András (Fotó: Színház- és Filmművészeti Egyetem)

Soós Imre-díjjal és a Magyar Posta bélyegével jutalmazták Rusznák Andrást és Petrik Andreát. A díjat olyan fiatal pályakezdők kapják, akik öt éven belül vették át diplomájukat, de már pályájuk kezdetén felhívták magukra a szakma figyelmét. Mindketten 2009-ben végeztek a Színház és Filmművészeti Egyetemen. Rusznák András 2012 óta a Miskolci Nemzeti Színház fiatal művésze, darabszerződésekkel kezdte a pályáját, de figyelemreméltó alázata, szorgalma hamar vezető színésszé tették. Szerepelt többek között a Dzsungel könyvében, az Asztalizenében, az Úri muriban, jelenleg a Padlásban játszik. Petrik Andrea a Radnótiban kezdte pályafutását és máig ott dolgozik, de a diploma előtt már szerepelt a Vígszínházban is. Nemzedéke egyik legeredetibb tagjának tekintik, a Nemzetközi Színművészeti Egyetemi Fesztivál 2008-ban a legjobb színésznőnek járó díjat ítélte oda neki, emellett Prima Junior, Radnóti és Őze Lajos-díjjal is büszkélkedhet. A gálán nem tudott megjelenni, díját Rusznák András vette át.

Máthé Erzsi (Fotó: színház.hu)

A Kállay Ferenc–életműdíjat Máthé Erzsinek és Csákó Bélának adták át. Máthé Erzsi 1948-ban, az Országos Színészegyesület színésziskolájának elvégzése után a Vígszínházhoz szerződött. Játszott Pécsett, 1952 és 1983 között a Nemzeti Színház tagja volt. Alapító tagként szerződött a Katona társulatához, játszótársa volt Kállay Ferencnek, számos filmben szerepelt. Egyebek mellett Kossut és Jászai-díjat kapott, 2000-ben elnyerte a Nemzet Színésze kitüntető címet. Csákó Béla szcenikus, műszaki vezető. 1977-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskola műszaki vezető szakán. 1971-től dolgozik a Nemzetinél, 2000-től a Pesti Magyar Színház társulatában. 2013-ban megkapta a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést.

Hevesi Sándor-díjjal jutalmazzák azokat a színművészeket, akik sokat tettek a magyar nyelvű színművészet megismertetésért. Kultúraközvetítő szerepéért Gedeon Józsefet, az ötven éves Gyulai Várszínház igazgatóját tüntették ki. Ő alapította a Shakespeare-fesztivált is, mely rangos, nemzetközi programmal büszkélkedhet, a legnevesebb színházi folyóiratokban rendszeresen méltatják a fesztivált, ezzel is továbbadva hírünket. Művész kategóriában Khell Zsolt, díszlettervező vehette át a díjat, aki a Kolozsvári Állami Opera mellett már Helsinkiben, Bécsben és Berlinben is tervezett díszletet. Többször is elnyerte az Országos Színházi Találkozó legjobb díszletének díját. A kategória másik díjazottja Mundruczó Kornél, színész, rendező, forgatókönyvíró.  A Színház-és Filmművészeti Akadémia színész szakán tanult Zsámbéki Gábor osztályában, később filmrendezőként tanult tovább.  2004 óta az Európai Filmakadémia tagja, dolgozott például a Krétakörrel, napjainkban számos németországi koprodukciót készít. Jelenleg is forgat, ezért nem tudott megjelenni a gálán.

Írta: Bertalan Melinda

vehir.hu
Cseh Zoltán
további cikkek
Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. tegnap 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. tegnap 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. 2024. szeptember 29. 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.