Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hogy jön a tojáshoz Jézus feltámadása?

2013. március 29. 17:33
Honnan ered a húsvét és hogy ünnepelték eleink? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Mit ünneplünk húsvétkor?

A húsvét a keresztények egyik legfontosabb ünnepe. A Biblia szerint Krisztus ezen a napon támadt fel pénteki kereszthalála után, és váltotta meg az embereket a bűneiktől. A keresztény vallásban ez az ünnep a halál és gonosz fölötti győzelmet jelképezi.

Miért pont ekkor van a húsvét?

Korai keresztény szokás szerint a húsvétot is egy korábban már meglévő ünnepre telepítették rá. A pogány népek ekkor ülték meg a tavaszi termékenységi ünnepüket, aminek fő motívumai az újjászületés és feltámadás voltak. Emellett a zsidóság is az év e szakaszában emlékezett meg az Egyiptomból való kivonulásról. Mivel a passió a Bibliában húsvét környékén játszódik, valamint a pogányok az újjászületést kötik ehhez az időszakhoz, máshova nem is tehették volna Jézus feltámadásának ünnepét.


 

Milyen szokások kapcsolódnak a húsvéthoz?

Húsvétvasárnap az ételszentelésre került sor. Ekkor az emberek Jézus áldozatát jelképező bárányt, vérét jelképező bort, és az újjászületését jelképező tojást vittek templomba, ahol a pap megáldotta ezeket.

Húsvét hétfőn aztán megindult a vizespóló verseny elődje, a locsolkodás. Ekkor a legények felkerekedtek és vízzel öntik nyakon a lányokat. A bőrig ázott hölgyek ezért, illetve ennek ellenére festett tojással jutalmazták őket. Az utóbbi években ez a szokás szelídült, és ma már inkább olcsó kölniből hintenek néhány cseppet a község asszonyaira és lányaira. A tojás mellett különféle alkoholos italok, esetleg pénz is lehet a jutalom.

Hogy kell hímes tojást készíteni?

Így:

Horák János
további cikkek
Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. tegnap 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. tegnap 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. 2024. szeptember 29. 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.