Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C

Mikler-bravúrokkal és „atom” védekezéssel vertük a horvátokat

2013. április 4. 22:00
A magyar férfi kézilabda-válogatott óriási csatában verte a világ egyik legjobbját a veszprémi Eb-selejtezőn.

A 2014-es dániai férfi kézilabda Európa-bajnokság négyes számú selejtezőcsoportjában az eddig egyaránt százszázalékos magyar és horvát válogatott csapott össze a csaknem teltházas Veszprém Arénában.

A képre kattintva galéria nyílik!

Az első három támadásból gól született: Vori találatára Ilyés válaszolt egy bődületes bombával, majd Nincevic is betalált. A folytatásban aztán már remekelt a magyar hátsó alakzat, igaz, támadásban akadtak nehézségek, hiszen Törő előbb szélről, majd a beálló pozíciójából is rontott. Harsányi büntetőből sem tudott túljárni Alilovic eszén, Császár azonban egy perc alatt kétszer is (9. perc: 3:2.). Vori és beállós „kollégája” Zubai is kiszállt két percre, a hálók azonban továbbra sem rezdültek. Mikler parádésan védett, a magyar portást Horvat büntetőből sem tudta mattolni.

Miklerrel alaposan meggyűlt a délszlávok baja

Ilyés a játékrész derekánál szerezte önmaga második, csapata negyedik találatát, Kopljar pedig tizennégy (!) perces gólcsendet tört meg a túloldalon. Továbbra is a védelmek játszották a főszerepet, így meglehetősen kevés gólt láthatott a nagyérdemű (20. perc: 4:4). Mocsai Lajos időkérése után Császár volt eredményes, ám Horvat egy szemvillanás alatt egyenlített, sőt, Kopljar a vezetést is megszerezte egy gyors ellentámadás végén. Fantasztikus hangulat, nagy iram és egyenlő erők küzdelme jellemezte a játékot. Harsányi egyenlített, öttel a szünet előtt pedig Császár vette vissza a vezetést (7:6). Egy kiváló labdaszerzés után Vadkerti is feliratkozott a gólszerzők közé, a 8:7-es félidei állást pedig Vori alakította ki. A játékrész krónikájához tartozik még, hogy a hajrában Horvat második büntetőjét is hatástalanította Mikler.

Ilyés Ferenc kiváló teljesítménnyel tért vissza a nemzeti csapatba

Horvát szélső gólokkal folytatódott a játék a térfélcsere után, Nincevic duplája után Horvat növelte háromra a vendég előnyt (34. perc: 8:10). Jelentős méretű porszem került a magyar támadógépezetbe, ezt jelzi, hogy Ilyés a 39. percben jegyezte a játékrész első magyar találatát. A Mocsai-csapat azonban továbbra is jól védekezett és kiválóan küzdött, Mikler pedig ismét „lehúzta a rolót”. Császár révén 11:11-nél értük utol Horvátország legjobbjait, majd a meccs háromnegyedénél Nagy Kornél a vezetést is visszavette. Mocsai Tamás kétgólosra is növelhette volna az övéi előnyét, a ziccere azonban kimaradt, miközben a túloldalon Horvat nem hibázott (48. perc: 13:13).

Császár igazi verér volt támadásban

Ezt követően felválta estek a találatok, az 52. percben még nálunk volt ez előny (15:14), kettővel később azonban fordítottak déli szomszédaink. A végjátékban csaknem ötezer szurkoló hajszolta felállva a győzelembe a házigazdát, amelynek soraiban Nagy Kornél lépett elő húzóemberré (58. perc: 19:17). Az utolsó percekre ugyan – Schuch harmadik kisbüntetése után – megfogyatkozott Magyarország, s Buntic bombájával egyre olvadt a különbség. A „slusszpoént” azonban – Mocsai Lajos időkérése után – Mocsai Tamás és Nagy Kornél szolgáltatta: előbbi feltette "kínaira", utóbbi pedig bevágta a játékszert (20:18).

A magyar csapat továbbra is hibátlan a sorozatban

A magyar válogatott legyőzte az olimpiai-, vb- és Eb-bronzérmes horvátokat, s gyakorlatilag kijutott a jövő évi kontinenstornára. A két csapat szombaton Zágrábban találkozik egymással.


Férfi kézilabda Eb-selejtező, 4 csoport, 3. forduló:
Magyarország–Horvátország 20:18 (8:7)
Veszprém Aréna, 4800 néző. Vezette: Abrahamsen, Kristiansen (norvégok).
Magyarország: MIKLER – Harsányi 1, Zubai, Nagy L., SCHUCH, ILYÉS 3, CSÁSZÁR 6 (1). Csere: Törő 1, Vadkerti 1, NAGY K. 5, Mocsai 2, Szöllősi, Ancsin, Szalafai 1.  
Szövetségi kapitány:
Mocsai Lajos.
Horvátország: ALILOVIC – HORVAT 4, Kopljar 2, Vori 3, Lackovic, Duvnjak 1, Nincevic 3. Csere: Vukovic, Gojun, Bicanic 1, Sprem, BUNTIC 4 (2), Matulic, Musa.  
Szövetségi kapitány:
Slavko Goluza.
Kiállítások: 10, ill. 6 perc.
Hétméteresek: 2/1, ill. 5/2.


Nyilatkozatok

Mocsai Lajos: – Óriási stratégiai játszmát folytattunk, de a legfontosabb, hogy elértük célunkat, s ott leszünk az Eb-n. A küzdelmet és a jó kapusteljesítményeket jelzi, hogy ilyen kevés gól esett. Gratulálok a játékosaimnak, akik hatalmas felelőséggel és óriási érzelemmel játszottak a magasan kvalifikált horvát csapat ellen. Ellenfelünkhöz hasonlóan mi is sokat hibáztunk ziccerben, ami nagy részt a remeklő Alilovicnak köszönhető. A stratégiai felkészülésünk kifejezetten jól sikerült, bebizonyította a csapatunk, hogy az egész világon figyelni kell rá. A kiemelkedő védőjáték mellett döntő volt, hogy a kritikus időszakban a cserék jól szálltak be. Büszkék lehetünk az eddig megszerzett hat pontra, de gratulálok az ellenfélnek is, nagy meccs volt.

Nagy Kornél: – Gratulálok a horvát csapatnak, kiválóan játszottak ők is, nagy meccset vívtunk. A végén összenéztünk Mocsai Tomival, s szerencsére lehetőségünk is adódott egy légpasszra. A mérkőzésnek azonban nem ez volt a legfontosabb eleme, hanem az, hogy mi egy kicsivel kevesebbet hibáztunk, a védekezésünk pedig remekül működött. Nyugodtan készülhetünk a zágrábi meccsre, ahol szintén győzelmi reményekkel lépünk pályára.

Slavko Goluza: – Gratulálok a magyaroknak a győzelemhez. A csapatom nem ahhoz tartotta magát, amit megbeszéltünk a találkozó előtt. Tudtuk, hogy milyen hangulat vár ránk Veszprémben, s hogy ebben az arénában nagyon nehéz kézilabdázni. Sokat hibáztunk, ennyi kihagyott helyzetet nem engedhetünk meg magunknak tétmeccsen. Olyan gólokat is kaptunk, amelyek eddig nem voltak jellemzőek ránk. A második félidőben meg kellett volna törnünk az ellenfelet, de ez nem tudtuk véghezvinni. Erős magyar válogatottra számítottam, de nem ilyen gorombára. Ennek ellenére sokkal jobban kellett volna játszanunk. Előre kell néznünk, s fel kell készülni a visszavágóra.

Mirko Alilovic: – Szerencsétlen körülmények között vesztettünk. Lackovic és Gojun sérülése döntően befolyásolta a meccset. Sem támadásban, sem védekezésben nem nyújtottunk megfelelő teljesítményt. Tudtuk, hogy pokoli lesz a hangulat. Ennek ellenére is megvolt a lehetőség, hogy nyerjünk, de több támadásunk is kudarcba fulladt. Nagyon remélem, hogy szombaton mi ünnepelhetünk saját szurkolótáborunk előtt.

Galéria
Magyarország–Horvátország 20:18 (8:7)
Zatkalik Dávid
Melczer Zsolt

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.