Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kiállítás a jókedv rendjének

2013. április 18. 18:39
„A Jókedv rendje – Szaléziak” címmel centenáriumi kiállítás nyílt csütörtökön a Szaléziánumban.

dr. Márfi Gyula

A megnyitót a Szilágyi Erzsébet Katolikus Általános iskola növendékeinek harangjátéka indította. Ezután dr. Márfi Gyula, veszprémi érsek köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, 100 éve már, hogy a Szalézi rend letelepedett Magyarországra. Közölte szombathelyi és egri szolgálata során is rendkívül pozitív tapasztalatai voltak a rend tagjairól. Hozzátette, a rendszerváltás előtt Egerben még néhány káder is hatalmas tisztelettel beszélt a Szalézi atyákról. Az érsek beszámolt egy kazincbarcikai látogatásáról is, ahol egy Szalézi nevelőotthonban halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket látott hatalmas szeretetben élni. Dr. Márfi Gyula elárulta, ezek a tapasztalatok vitték rá őt, hogy az érsekségi turisztikai központot a Szalézi rendről nevezze el.

dr. Navracsics Tibor

Dr. Navracsics Tibor, miniszterelnök-helyettes kiemelte, a rend egyszerre testesíti meg a modernséget, és az ősi hagyományok tiszteletét. Elhangzott, a Szaléziak a mai társadalmunk problémáira is igyekeznek reagálni. Olyan szeretetközösségeket hoznak létre, amit semmiféle állam nem adhat meg az embereknek. A politikus elmondta, a szerzetesrend a 20. században évtizedekig be volt tiltva. Ezért is van talán, hogy a keresztény értékekre épülő Európa még nagyobb erővel tör elő nálunk, mint a nyugati államokban.

P. Ábrahám Béla

P. Ábrahám Béla, a Szalézi rend tartományfőnöke kijelentette, igyekeznek megfelelni a modern kor kihívásainak, ehhez pedig a múltba tekintés ad nekik erőt. Közölte, a 40 évnyi tiltás során megpróbálták őket a sekrestyébe szorítani és azt veszi észre, manapság az egyház sem keresi az embereket. Ki kell menni az emberek közé és felkínálni az örömöt és hitet nekik, ez a Szaléziak küldetése – jelentette ki a tartományfőnök.

Horák János
Cseh Zoltán
további cikkek
Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. tegnap 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. tegnap 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. 2024. szeptember 29. 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.