Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szoboravató és kiállítás a balatonfüredi Jókai-napokon

2013. április 23. 19:01 // Forrás: MTI
Bujtor Istvánnak szobrot állítanak, Ferenczy Károly műveiből pedig kiállítást rendeznek az idei Jókai-napokon, amelyet május 3. és 5. között rendeznek Balatonfüreden - mondta el Bóka István, a város polgármestere az eseménysorozatról tartott keddi sajtótájékoztatón.

Bóka István kiemelte: folytatják azt a hagyományt, hogy megállapodást kötnek hasonló értékrendet valló városokkal. Idén Szolnok az új partner, amellyel elsősorban kulturális, de több más területen is együttműködnek.  Hozzátette, hogy a 22. alkalommal megtartandó Jókai-napok kibővül két jelentős eseménnyel, amelyek túlnyúlnak a városon: a Vaszary-villában Ferenczy-kiállítás nyílik, vasárnap pedig felavatják Bujtor István szobrát. Bujtor István (1942-2009) szerette e tájat és sokat tett a Balaton népszerűsítéséért játékfilmjeivel, amelyekben markánsan megjelenik Balatonfüred és Tihany - jegyezte meg Bóka István.

Dallos Krisztina, a Vaszary-villa vezetője elmondta: a Magyar Nemzeti Galériával együttműködve rendezik meg a Ferenczy Károly műveit bemutató kiállítást. A tárlat Ferenczy Károly és a nagybányai művésztelep alapító mestereinek biblikus és vallásos tárgyú képeiből, valamint mitológiai és irodalmi ihletésű műveiből ad reprezentatív válogatást. A kiállítás gerincét adó Ferenczy-művek mellett Csók István, Glatz Oszkár, Hollósy Simon, Iványi Grünwald Béla, Koszta József, Réti István és Thorma János néhány, a témához kapcsolódó alkotása is látható lesz. 

A Jókai-napokat május 3. és 5. között rendezik meg. A nyitó napon a hagyományokhoz híven a Jókai Mór-emlékházban lesz ünnepség, majd megkoszorúzzák a Jókai-szobrot. Az első napon lesz még irodalmi matiné, Jókai-díszebéd és könyvbemutató. Másnap a szokásokhoz híven megrendezik a bablevesfőző-versenyt a Koloska-völgyben színes programokkal, majd este fél nyolckor Bujtor Istvánra emlékeznek barátai, pályatársai, ezt követően pedig levetítik az ő rendezésében és főszerepelésével készült Az elvarázsolt dollár című filmet. A harmadik napon avatják fel a Bujtor-szobrot, délután pedig mesekastélyba várják a gyerekeket.

vehir.hu
további cikkek
Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. tegnap 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. tegnap 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. 2024. szeptember 29. 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.