Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Előre a jövőbe – összeállt a Petőfi Színház új évadterve

2013. április 25. 13:22
A 2013/14-es évadban főként a fiatalok bevonására fektetné a hangsúlyt a Veszprémi Petőfi Színház vezetősége – tudtuk meg a teátrum április 24-én megtartott évadhirdető sajtótájékoztatóján.

Oberfrank Pál igazgató köszöntőjében elmondta, hálás a média segítségéért, amiért folyamatosan viszi a színház hírét és hozzájárul ahhoz, hogy minél nagyobb közönséghez juthassanak el az előadások – ebben továbbra is számít a támogatásra. Hozzátette, Eperjes Károly művészeti vezetővel együtt nagyon büszkék arra, hogy 16 ezer bérletessel rendelkezhetnek és külön öröm, hogy a 16 ezredik bérletesük egy fiatalember lett, hiszen fontosnak tartják, hogy minél több fiatalt szólítsanak meg a színház által.

Eperjes Károly hangsúlyozta, a veszprémiek igénylik a színházat, ezt a számok is bizonyítják – idén 120 ezren látogatták az előadásokat, ami igen szép teljesítmény, tekintve, hogy a Veszprémnél nagyobb városok nagyobb színházai jóval kevesebb nézőt vonzanak, mint a közel 600 millió költségvetésű veszprémi teátrum. Emellett minden darabjuk meghívást kapott Budapestre, az új előadások közül is tervezik, hogy többet felvisznek a fővárosba.

Eperjes Károly és Oberfrank Pál

A 2013/14-es évad nyitásaként Rossini Bruschino úr című vígoperája és a Csillagok szárnyán elnevezésű balettest lesz látható a nagyszínpadon, mindkét produkció a Soproni Petőfi Színházzal közösen rendezik meg. Szinetár Miklós Lehár Ferenc A víg özvegy című operettjét viszi színre október 18-án.

Eperjes Károly rendezésében lesz látható Maxim Gorkij Éjjeli menedékhelye. A művészeti vezető elárulta, szerette volna, ha Szakonyi Károly drámát ír a vörösiszap katasztrófáról, ez azonban nem valósult meg, így esett a választása Gorkij művére. Ő maga is rajong a darabért, kétszer játszott benne, a főiskolára Szatyin monológjával felvételizett, kitűnő szerepeket kínál a mű a társulatnak is. Az Oliver! nagy sikere nyomán a gyerekeknek szeretnének kedvezni, Móricz Zsigmond-Kocsák Tibor-Miklós Tibor Légy jó mindhalálig című musicaljét karácsony előtt mutatják be, a rendező személyéről még folynak a tárgyalások. Guelmino Sándor ismét rendez, ezúttal a Veszedelmes viszonyokat, és Valló Péter is visszatér Goldoni A kávéházával.

A gyerekekre gondolva tűzik műsorra a Tündér Míra című kortárs mesejátékot, A hang-villa titkát és az Andersen, avagy a mesék meséje című darabokat. Újdonság a Bon-Bon gyermekbérlet, mely szintén három interaktív előadást kínál, az Állati zenék, a Diótörő és a Mikulás kesztyűje című darabokat.

A Latinovits-Bujtor Játékszínben az Agónia, a Grace és Gloria, a Hogyan ettem kutyát? című előadásokat láthatja a közönség, továbbra is Örkény előtt tisztelegve elevenítik fel a Drága Gizám! című, korábban már játszott drámát, a középiskolás közönséget megragadva pedig Az Áruló című Gorkij darabot tűzik színre.

Az új évadban több együttműködésre is számíthatunk, például a Katona József Színházzal, a Pesti Magyar Színházzal, Székesfehérvárral, de a színház vezetői felvették a tárgyalást Kaposvárral és Sepsiszentgyörggyel is. Ismételten meghirdetik az eddig is nagy népszerűségnek örvendő Vendégjáték és Csillagszóró bérleteket, lesz évadnyitó nyílt nap, gyereknap, folytatódik az Operabarátok köre, a fiatalságot szem előtt tartva a középiskolások számára szervezett sorozatot is tovább éltetnék, mely ezúttal Weöres Sándor vagy Gárdonyi Géza emléke előtt tisztelegne a Magyar kultúra napján.

Írta: Bertalan Melinda

vehir.hu
további cikkek
Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. tegnap 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. tegnap 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. 2024. szeptember 29. 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.