Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tábori piknik a Játékszínben

2013. április 29. 23:10
Először mutatkozott be Veszprémben rendezőként is a Tábori piknik című darabbal Tóth Loon, a Veszprémi Petőfi Színház színésze április 28-án a Latinovits-Bujtor Játékszínben.

Tóth Loon rendező elmondta, a Tábori piknik régóta érett benne, a darab egy nagy szerelme még az egyetemről. "Amikor tizenhét évesen jelentkeztem a Művészeti Egyetemre, még nem volt rendezői osztály, így lettem tulajdonképpen színész. De végig megmaradt bennem a rendezés utáni vágy, tudtam, hogy valamikor ennek még ki kell jönnie. Nemrég volt egy kis betegségem, és ez alatt rájöttem, hogy ha nem kezdek ezzel valamit, akkor már lehet, nem lesz rá lehetőségem." Ezek után kezdett el először a barátaival együtt a színházon kívül rendezni, majd amikor Oberfrank Pál igazgató felajánlotta a társulatnak, hogy a Játékszínben éljék ki a szabad energiáikat, nem tétlenkedett. Hozzátette, több változat is élt benne a darabról, de most jutott el az igazi kiforrott formájához.

A Tábori piknik Fernando Arrabal spanyol származású író tollából származik, akit a koreai háború ihletett meg 1952-ben: a fronton szolgáló katonát, Zapot (Keresztes Gábor) meglátogatják a szülei, hogy együtt piknikezhessenek. A darab egyszerre beszél a kispolgárokról és a háborúról, az értelmetlen halálról, miközben komikus szituációkban tárja elénk a cseppet sem rózsás helyzetet.

Bár a koreai válság az eredeti darab keletkezésekor és a mostani színre állításkor is sajnálatos aktualitás, maga az előadás általánosságban szól a háborúról az abszurd eszközeivel. "A vidéki színházakra nem olyan jellemző az abszurd, Budapesten gyakrabban játszanak abszurd komédiákat, ugyanakkor én úgy érzem, itt is van helye a műfajnak" – árulta el Tóth Loon. Az előadással nem titkolt szándéka, hogy népszerűbbé tegye a Játékszínt, valamint hogy a mai ifjúság számára is érthetőbbé váljon a minket körülvevő rendszer. Ezt szolgálja a South Parkos tér, a Monty Phyton-féle fekete humor is, ami egy nagyon erős formát ad, ami az egész darabot is összetartja. Úgy gondolja, emiatt a fiatalok talán vevőbbek is lesznek az előadásra, mint az idősebb korosztály. "Egyszer teszteltük ezt a feltevésemet, amikor néhány gyerek beült a próbára, ők végignevették az előadást."

Kéri Kitty, Zapo édesanyjának megformálója is úgy gondolja, szeretni fogják a darabot a veszprémiek: "Persze fogékonynak kell lenni az abszurdra, mert aki nem az, azzal nem lehet nagyon mit tenni, de aki szereti Beckett vagy a L'art pour L'art Társulat világát, az a Tábori pikniket is kedvelni fogja." Keresztes Gáborral együtt kiemelték, ők mindketten nagyon szeretik ezt a műfajt, noha sokkal több odafigyelést igényel a színészektől is, hiszen ha csak egy kis pontatlanság is adódik, nagyon könnyű elcsúszni. "Ugyanakkor rengeteget lehet belőle tanulni, hiszen a humor mellett igen komoly mondanivalóval is bír az előadás – mondta Keresztes Gábor.

Az előadás további szerepeiben Nyirkó István, Horváth Zoltán, Máté P. Gábor és Szűcs László látható. A zenéért Lajkó Félix felel, a díszletet Perlaki Róbert Örökös tag készítette.

Bertalan Melinda
Melczer Zsolt
további cikkek
Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. tegnap 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. tegnap 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. 2024. szeptember 29. 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.