Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Miroslav Krležára emlékezik a Petőfi Színház

2013. május 2. 21:12 // Forrás: Veszprémi Petőfi Színház
Megtartották Miroslav Krleža Agónia című drámájának olvasópróbáját a Veszprémi Petőfi Színházban. A produkció apropója a horvát író születésének 120. évfordulója.

A darabot Dömölky János Balázs Béla-díjas, Kiváló és Érdemes művész rendezi. A produkció a Latinovits-Bujtor Játékszín 2013/14-es évadának első bemutatója lesz, mely előtt június 17-én nyári előbemutatót tartanak. Az előadás júliusban Zágrábban is látható lesz, majd ősztől kerül be a stúdiószínpad bérletes sorozatába.

Dömölky János nem először rendez Veszprémben, s Miroslav Krleža drámájával sem ez az első találkozása. Az 1970-es évek második felében három televíziós filmet készített az író Glembay-trilógiájából (Glembay Ltd., Agónia, Léda), mind a három alkalommal Szemes Mari és Darvas Iván játszották a főszerepeket.

- Azért is mondtam igent Eperjes Károly művészeti tanácsadó felkérésére, mert itt olyan szereplőgárda áll rendelkezésre, amelyik képes jó színvonalon elkészíteni az előadást, másrészt pedig a műben szereplő monarchiabeli társadalmi réteg magyarországi irodalmi feldolgozása még nem igazán történt meg és ez mindenképp érdekessé, nagyon izgalmassá teszi ezt a munkát. A darab semmiképp nem tűri el a modernizálást, csak a naturalizmust, ami a magyar színjátszás régi és igen erős stílusa - mondta Dömölky János az olvasópróbán.

 

A darabban Báró Lenbachot Gáspár Tibor Jászai-díjas színész, feleségét Kéri Kitty alakítja. Nemes Dr. Ivan Krizovec szerepében Oberfrank Pál Jászai-díjas színművész látható, Terescsik Eszter Madeleine Petrovna grófnét játssza, Péti Krisztina Máriát alakítja, Tóth Loon pedig a süketnéma koldust. A dramaturg és jelmeztervező Tolmár Kata, a díszletet Dömölky János tervezte, a rendezésben Péti Krisztina segíti, a súgó Balázs Éva.

Bertalan Melinda
további cikkek
Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. tegnap 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. tegnap 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. 2024. szeptember 29. 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.