Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Száz borászat versenyez a XIV. Pannon Bormustrán

2013. május 3. 15:06 // Forrás: MTI
Lezárult a nevezés a XIV. Pannon Bormustrán; a május 8. és 10. között Pannonhalmán zajló bírálaton száz borászat 258 tételét értékeli a nemzetközi zsűri; az eredményhirdetést május 11-én tartják Budapesten.

 A legnagyobb presztízsű magyarországi borversenyként számon tartott Pannon Bormustrára 109 fehér, 113 vörös, és 36 édes bort neveztek - közölte az MTI-vel pénteken a versenyt a Pannon Bormíves Céh megbízásából harmadik éve szervező Sziget Kulturális Menedzser Iroda.

Nemes Richárd projektvezető az MTI megkeresésére elmondta: a borvidékek az eddigi esztendőkhöz hasonló arányban képviseltetik magukat a mustrán, a legtöbb nevezés idén is Tokajból érkezett. A nemzetközi fajták még mindig dominálnak, de megfigyelhető a kárpát-medencei fajták lassú előretörése: a termelők egyre több száraz furmintot, hárslevelűt, kékfrankost neveztek, kadarkából 5-6 tétel érkezik, de olyan ritka fajtával is találkozhat a nemzetközi zsűri, mint a fekete járdovány.

Az idei zsűri legnevesebb tagja a brit Tim Atkin Master of Wine, az International Wine Challenge alelnöke, akit a Wine Intelligence kutatóintézet 2012-ben beválasztott a világ tíz legbefolyásosabb borszakértője közé. Hasonlóan neves szakember Steven D. Tanzer, ő 1985 óta adja ki és főszerkesztőként vezeti az Internationak Wine Cellar című befolyásos amerikai folyóiratot. A magyarok számára fontos lengyel borpiacról Tomasz Prange-Barczynski, a legnépszerűbb helyi szaklap, a Wino alapító-főszerkesztője érkezik.

A három szakíró mellett idén három sommelier is helyet kap a zsűri külföldi tagjai között, ők abban segíthetnek majd, hogy "fontos referenciapontokra", a világ legnevesebb éttermeibe kerülhessenek be a magyar borok. Isa Bal Master Sommelier, Heston Blumenthal három Michelin-csillagos étterme, a The Fat Duck fősommelier-jeként kóstolja majd a mustrára nevezett tételeket, az egyre fontosabb skandináv piacot pedig Andreas Larsson svéd sommelier-világbajnok és Christian Aaro, a Dán Sommelier Szövetség elnöke képviseli.

Magyarországról Mészáros Gabriella, a Borkollégium elnöke, Csizmadia-Honigh Péter, az Institute of Master of Wine oktatási menedzsere, valamint Kató András borszakértő, a Terroir Klub igazgatója kap helyet a zsűriben.  A zsűritagok az első másfél napon a 258 nevezett tételből kiválasztják a legjobb százat, majd a második másfél napos szakaszban ezeket újrakóstolva döntenek a bormustra legjobbjairól. Az eredményeket május 11-én a Gerbeaud Házban tartott díjátadó gálaebéden hirdetik ki, amelyet követően megkóstolhatóak a díjazott borok is; az eseményre korlátozott számban még kapható belépőjegy.

vehir.hu
további cikkek
Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. tegnap 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. tegnap 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. 2024. szeptember 29. 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.