Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Dr. Óvári Ferencre emlékeztek

2013. május 3. 16:07
Dr. Óvári Ferencnek, a századforduló egyik legnagyobb hatású veszprémi politikusának tisztelegtek pénteken a városházán.

Az ünnepség a városháza aulájában kezdődött, ahol a Kósa György zeneiskola műsora után  Brányi Mária alpolgármester mondott köszöntőt. A politikus méltatta dr. Óvári Ferencet, ki számos területen maradandót alkotott Veszprém életében. Hozzátette, büszke utódként kell emlékezni rá és kötelességünk követni a példáját, amivel előttünk járt.

Brányi Mária

Szabó Péter tűzoltó alezredes köszöntőjében hangsúlyozta dr. Óvári Ferenc szerepét a tűzesetek megelőzésében. Elmondta, a századfordulón a rendszeresen pusztítottak tűzvészek a városban. A politikus ennek hatására szervezte meg a tűzoltóságot és korszerű tűzoltólaktanyát építtetett, tűzrendészeti szabályzatot hozott létre. Munkásságát országszerte elismerték, eredményeinek gyümölcse pedig a mai napig rendelkezésünkre áll – jelentette ki Szabó Péter.

Szegedi József honismereti kutató tovább ismertette az egybegyűltekkel dr. Óvári Ferenc életművét. Közölte, a városháza aulájában található életmű kiállítással igyekeznek a nagy államférfi előtt tisztelegni.

Porga Gyula

Az emlékezést az érdeklődők a Kossuth teremben folytathatták. Itt Oberfrank Pál verselőadása, majd a Dohnányi Ernő zeneiskola növendékeinek műsora után Porga Gyula polgármester köszöntötte a megjelenteket. A politikus kijelentette, a 19-20. század fordulója aranykora volt Veszprémnek. Hozzátette, azonban az aranykorhoz szükségesek az olyan személyiségek, akik életüket a közösségért áldozzák. Dr. Óvári Ferenc öröksége még ma is itt él velünk, elég csak a Petőfi Színházra vagy a vasútra gondolnunk. A polgármester kiemelte, a századforduló meghatározó politikusa két olyan dologra alapozta ténykedését, amit ma is szem előtt kell tartanunk. Veszprém fejlődésének kulcsa, hogy a térséget is felemeljük, valamint nem csak a városra, hanem annak a közösségére is kell építeni – fejtette ki Porga Gyula.

Horák János

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.