Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A Bakony természetjáró szemmel

2013. május 12. 23:04 // Forrás: Laczkó Dezső Múzeum
A Bakony természeti értékeiről és az ehhez kapcsolódó történelmi, néprajzi, irodalmi vonatkozásokról tart előadást Bárdossy Pál informatikus 2013. május 14-én, kedden 16.30-kor a Laczkó Dezső Múzeumban.

Míg a szabadegyetemi sorozat korábbi előadásai a különböző szaktudományok szemszögéből járták körül a Bakonyt, a következőben másfajta szempont érvényesül: „menjünk oda, és nézzük meg”.

Bár elsősorban a természet, a jó levegő, a mozgás igénye visz a hegyek közé, szinte minden lépésnél geológiai, botanikai, történelmi, néprajzi, irodalmi vonatkozások kísérik utunkat. Az előadás abban próbál segíteni, hogy ezekkel az élményekkel gazdagodjunk. Bár a Balaton-felvidék is a szélesebb értelemben vett bakonyi tájegység része, ezer szállal kapcsolódnak össze, a mostani bemutatás paktikus okokból a szűkebben vett Bakonyra korlátozódik – ez sem kis terület.

Az előadás mindenekelőtt röviden bemutatja a turistajelzések rendszerét és fajtáit, vázlatosan a Bakony fő turistaútjait. Külön kitér a tanösvényekre, amelyek száma az utóbbi években örvendetesen megnövekedett, bejárásukkal a geológiától az állatvilágon és jellegzetes élőhelyek bemutatásán át az erdészetig vagy a vasúttörténetig kaphatunk betekintést a hegység világának részleteibe.

Jelentős tömegeket mozgat meg a „geocaching” nevű játék, amelynek lényege, hogy olyan helyeken, amelyek természeti vagy éppen történelmi szempontból érdekesek, kis dobozokat, úgynevezett geoládákat rejtenek el, amelyeket a közzétett koordináták alapján GPS segítségével – vagy nemegyszer anélkül is – lehet megtalálni. Bárdossy Pál ennek bakonyi vonatkozásait is felvillantja.

Az előadás kitér az éppen most védett nemzeti emlékké nyilvánított bakonyi vasútvonalra is, végül néhány praktikus tanács hangzik el arról, mit tartsunk szem előtt, ha végre tényleg elszánjuk magunkat, és kimegyünk a természetbe.

vehir.hu
további cikkek
Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. tegnap 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. tegnap 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. 2024. szeptember 29. 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.