Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Élet Smaragdvárosban

2013. május 16. 13:51
Neveda Amáliával, a Városi Művelődési Központ igazgatójával beszéltünk a szociális városrehabilitációról.

 A VMK hogy járul hozzá a Smaragdváros projekthez?

– A művelődési központ elsősorban szoft programokkal segíti a szociális városrehabilitációt. Ezeknek a rendezvényeknek egy részét maga a VMK szervezi, másik részének végrehajtására pedig civil szervezetek pályázhatnak az intézménynél. A rendezvények közös pontja, hogy mind „Smaragdváros” területén játszódnak, valamint hozzájárulnak majd a helyi identitás erősítéséhez, emellett minden program valamilyen szinten növeli az itt lakók életminőségét.

(kép forrása: vehir.hu archív)

 Pontosan milyen programok várhatók a VMK szervezésében?

– Rengeteg program indul majd, ebből csak néhányat sorolnék fel. Lesznek hagyományőrző és kézműves gyermekfoglalkozások, népi hangszer és érme készítés. Ezek elsősorban gyermekeknek szólnak, és a helyi kötődést és identitástudatot hivatottak erősíteni. Szintén ezt a célt szolgálja majd egy helytörténeti előadássorozat. A „miénk itt a tér” program keretében diákokhoz szeretnénk közelebb hozni nemzeti és társadalmi ünnepeinket. A fiatalok szemével mutatjuk be 1956 eseményeit, március 15-ét. Szervezünk színház világnapját, rendhagyó irodalmi órát, és még sorolhatnám.

Lesznek emellett különböző életvezetési, önismereti, kommunikációs, és tanulásmódszertani tréningek a középiskolásoknak, illemtanórák minden korosztálynak, baba-mama foglalkoztatók és így tovább. A kismamák és kisgyermekes anyukák pedig részt vehetnek a „természetes otthon” programban, amely az egészséges és természetes életmódot népszerűsíti majd. A VMK-ban működik egy Kung Fu iskola is, ahol az érdeklődők a küzdősport mellett meditációt és természetgyógyászatot is tanulhatnak.

A KRESZ parkot a rendőrséggel együtt tervezzük használni. Ezzel az emberek biztonságérzetét szeretnénk javítani, és a biztonságos közlekedést népszerűsíteni. A környéken lesz egy tanösvény is, ahol különböző növények neveit lehet megtanulni.

 A civilek milyen programokra pályázhatnak?

– Mivel a pályázatot nem írtuk még ki, ezért konkrét programokat nem tudok említeni. De néhány általános dolgot azért már mondhatok. Lesz például lehetőség gördeszkás programok, sportesemények, folklór és néptáncos foglalkozások megszervezésére, zeneterápiás és önismereti rendezvényekre. Továbbá tervezzük, hogy a madarak és fák napján is meg kellene mozgatni a gyerekeket. De ez csak néhány kiragadott példa a rengeteg lehetőségből. Amint kiírjuk a pályázatot, minden részlet kiderül. A nyertes civil szervezeteknek pedig a kollégáink fognak segítséget nyújtani abban, hogy minden rendben menjen. Nem könnyű egy ilyen projektet végigvinni. Sok a pályázónak szüksége lesz a segítőkre, akik beleszólni nem fognak senkinek sem a dolgába, csupán abban segítenek, hogy a pályázatban minden gördülékenyen és szabályosan működjön.

(kép forrása: vehir.hu archív)

 A programok mi alapján lettek összeállítva?

– Több fórumon igyekezett a város vezetése felmérni a helyi igényeket. Az iskolákkal, óvodákkal, civil szervezetekkel rengeteg egyeztetés zajlott, aminek az eredményeképpen megkaptuk, milyen programokat szeretnének a környéken lakók látogatni. Mi ezeket az igényeket figyelembe véve végezzük el a szakmai megvalósítást.

 Lesz ezeknek a programoknak belépője?

– Mivel pályázati pénzekből valósítjuk meg őket, ezek a programok ingyenesen látogathatók lesznek. Ez is a szociális városrehabilitáció része.

 Mikortól indulnak a rendezvények?

– A programokat a már megújult lakótelepre tervezzük. Amint felépül a megfelelő infrastruktúra, rögtön birtokba is vesszük a helyet. Ha minden jól megy, erre csak 2014-ig kell várni.

Horák János
további cikkek
Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. tegnap 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. tegnap 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. 2024. szeptember 29. 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.