Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Télen-nyáron Zánka

2013. május 16. 23:44
A zánkai Új Nemzedék Központ területén megújult körülmények között fogadja majd a táborozó fiatalokat – idén összesen kilencezret – az Erzsébet-program.

A nyári épület: ilyen volt

Az egykori zánkai úttörőtábor területén négy nyári épületet alakítanak át június végéig. A fejlesztésnek köszönhetően az épületek összesen 900 férőhelyes befogadó-képessége 1200 főre nő majd. A házakat téliesítik, szobánként vizesblokkokat alakítanak ki. Az év során a zánkai centrum területén további fejlesztések is megvalósulnak, tervben van a part felújítása és egy konferencia-központ kialakítása.  Zánkán rendezik meg az EFOTT-ot is, ami egyfajta pilot-program lesz a megújult központ számára.

A fejlesztésekről csütörtökön sajtótájékoztatón számoltak be.

Mihalovics Péter, az Új nemzedék program miniszteri biztosa az elmúlt két évben rengeteg helyen megfordult, de kevéshez kötődik annyira, mint Zánkához – árulta el a politikus, aki veszprémiként örömmel áll minden megyénkbéli  kezdeményezés mellé. Emlékeztetett: egy éve vette át a Közigazgatási- és Igazságügyi Minisztérium a zánkai centrum gondozását. 2012. májusában Zánka Újratöltve címmel rendeztek konferenciát a KIM épületében, ahol stratégiai partnerekkel találkoztak, beszélgettek arról, hogyan lehetne Zánkát fejleszteni.

Mihalovics Péter

Három fő célt fogalmaztak meg: szervezeti átalakítást, mely során korszerű menedzsment került az addig lassú reagálású mamut élére, akik élettel töltik meg a kiváló adottságokkal bíró területet, és különböző uniós támogatási rendszereken keresztül fejleszthetik a központot. A második szempont a tábor fizikai megújítása. Olyan forrásokat mozgattak meg, amelyek az iskolától a központi épületen át a kikötőig mindenféle fejlesztést magában foglaltak. A ma bemutatott felújítás mellett a nyáron még az előadóterem és a part megújulása kapcsán is vannak tervek, a kikötőt félmilliárd forint értékben újítják majd meg részben uniós pénzből, részben önerőből. A harmadik szempontot a kitörési pontok jelentették, ezek: az Új Nemzedék Programhoz kapcsolódó programok, a Vitorlásszövetséggel együttműködésben megvalósuló elemek, a cserkészekkel kötött szövetség, a lovas sport befogadása (Kincsem program, melynek keretében számos kezdeményezést, köztük lovasolimpiát rendeznek majd) és a szociális üdültetés (Erzsébet-program, ez az egyik legstabilabb láb az öt kitörési pont alkotta stratégiarendszerben.)

A nyári épület: ilyen most

Nagy Anna, az Erzsébet-program szóvivője arról beszélt, hogyan lehet a gyerekek nyaralását a legkulturáltabb körülmények között biztosítani? Az idén több mint 9 ezer gyerek üdülhet az Erzsébet-táborban. Az ő nyaralási körülményei nagyon mások lesznek, mint a tavalyiaké, a tábor teljes megújulását tapasztalhatják meg. Négy épület alakul át ezekben a htekben, hogy olyan körülmények várják a nyaraló fiatalokat, amik közé a saját gyerekeinket is szívesen engednénk.

Nagy Anna

A szóvivő összefoglalta az Erzsébet-program sikereit. Idén eddig 135 ezer ember, köztük 73 ezer gyerek kapott lehetőséget arra, hogy nyaralhasson. Zánkán általános és tematikus (birkózó, kosárlabda, kézilabda, lovas, vízimentő, tenisz, formatervezői) táborok is lesznek. Ezek a gyerekek szociális helyzettől függően 1 illetve 2 ezer forintot fizetnek, ha a családban az 1 főre jutó jövedelem nem éri el a minimálbért, de efölött is csak 10 ezer forintba kerül az egész heti ellátás. A tavalyi tapasztalat alapján a gyerekek többsége az első kategóriába tartozik, sokan közülük először láthatták a Balatont.

Nyári épület: ilyen lesz

Nagy Anna felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt húsz évben nem volt ekkora szociális program ebben az országban. Példa nélküli, hogy a költségek 90 százalékát finanszírozza az állam.  Ezer gyerek érkezik a határon túlról, sokaknak ez lesz az első látogatása az anyaországban. Múlt héten Öszödön, a volt kormányüdülőben hoztak létre akadálymentesített szállásokat, ide fejenként 5000 forintért  juthatnak el a családok egy hétre. Jelenleg Fonyódligeten is folyik egy felújítás.

Siklódi Levente

Siklódi Levente, a zánkai centrum ügyvezető igazgatója kifejtette: tavaly áprilisban új tulajdonossal új típusú működést kezdődött Zánkán. Olyan partnereket kerestek, akiknek ideális helyszín lehet a Balaton-parti, nemzetközi szinten is versenyképes terület. Azóta több mint 100 millió forinttal növekedett a bevétel, jelentősen csökkentek a kiadások, a fejlesztéseket egy pályázati stratégiával alapozták meg. Az idén is több százmilliós fejlesztések zajlanak a terület különböző részein. Zánka jó úton halad, az idei vendégéjszaka-foglalásokon is látszik a növekedés: míg tavaly 105 ezer vendégéjszakát regisztráltak, az idén már 140 ezer lehet ez a szám az előzetes foglalások alapján. A számot tovább növelheti, hogy míg eddig csak nyáron lehetett igénybe venni az üdülő szolgáltatásait, a fejlesztések elkészülte után már egész évben lehet használni az épületeket.

Zánka kiaknázza a lehetőségeket, és felkészül a télre

Schöngrundtner Tamás
Cseh Zoltán
további cikkek
Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Csütörtök délután hivatalosan is megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja. Természetesen az ünnepi szavakat dallamok követték. ma 11:39 A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban állatvédelem A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban Rekordszámú oktatási és gyermekvédelmi intézmény pályázott országszerte "állatbarát" címre és első ízben avattak „Állatbarát Nagykövet” pedagógusokat is a kétnapos díjkiosztón Budapesten. tegnap 14:18 Titokban szerveztek gyermeknapot a padányis alsósoknak a tanítóik Titokban szerveztek gyermeknapot a padányis alsósoknak a tanítóik Egy tűzoltóautó szirénája jelezte a Padányi Katolikus Iskola alsó tagozatos gyermekeinek, hogy elkezdődtek a gyereknapi programok csütörtökön, amiket a tanítóik teljes titokban szerveztek meg nekik a tanítási év utolsó napjaiban. tegnap 13:53 A magyarok félnek a daganatos megbetegedésektől, mégsem járnak szűrővizsgálatokra A magyarok félnek a daganatos megbetegedésektől, mégsem járnak szűrővizsgálatokra A magyarok több mint fele fél a daganatos megbetegedéstől, mégis csak minden ötödik megkérdezett tesz meg minden tőle telhetőt a megelőzés érdekében - összegezték szerdán egy kerekasztal-beszélgetésen az Affidea Magyarország által készített országos, reprezentatív kutatás eredményét. 2024. június 19. 15:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.