Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Dallal és vidámsággal érkezett Don Bosco

2013. május 18. 19:08
Dallal, zenés és táncos műsorokkal várták szombaton a Veszprémbe érkező Don Bosco ereklyét. A rendezvényen először adták át a Szent Imre-díjakat.

Vidám animátorok mozgatták meg a tengernyi kisgyereket a Szentháromság téren, készítve őket Don Bosco ereklyéjének érkezésére. Amíg a szentről készült életnagyságú viaszszobor, úton volt, magyar, vietnami, és indiai Szalézi szerzetesek szórakoztatták a közönséget.

Az ereklye hamarosan megérkezett az Óváros térre, ahonnét zenei kísérettel felvitték a várba. Elsőnek dr. Márfi Gyula érsek köszöntötte a megjelenteket, majd Porga Gyula polgármester mondott néhány szót. A politikus méltatta Don Bosco érdemeit, és felhívta a figyelmet a szent szellemi örökségére. P. Ábrahám Béla, a Szalézi rend tartományfőnöke közölte, mielőtt megérkeztek ide, elvitték az ereklyét a börtönbe is. Hozzátette, ez azért volt fontos, mert Don Bosco egész életét a szegényekkel és az elesettekkel való törődésnek szentelte.

Nagy Károly kanonok is szólt néhány szót a közönséghez, majd Palásthy István László, padányis diák mondta el, mit üzen manapság Bosco Szent János a fiataloknak.

A köszöntők után a gyermekek vették át a színpadot előadásaikkal, majd sor került az újonnan alapított Szent Imre-díj átadására is, amit tanulmányi, hitvallási, és közösségi szempontok alapján osztottak ki a fiatalok között. Nagy Károly kanonok kérdésünkre elmondta, jövőre a díjakat már a Gizella Napok keretében adják át.

Az egyházmegye által fenntartott 7 oktatási intézményből kerültek ki azok a fiatalok, akik ezt a kitüntetést átvehették. A Szent Imre-díj dicséretes fokozatát több mint ötven diák kapta meg, a kiemelt fokozatot pedig heten érdemelték ki.

Az ünnepélyes átadás után szentmisével folytatódott a program.

Szent Imre-díj kiemelt fokozatában részesültek:
- Maróti Lili (Szilágyi Keresztény Általános Iskola)
- Csonka Áron (Szent István Általános Iskola)
- Mácskovity Máté (Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola)
- Őri Fanni (Nepomuki Szent János Általános Iskola)
- Sötét Áron (Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskola)
- Palásthy István László (Padányi Bíró Márton Római Katolikus Iskola)
- Bohus Borbála (Padányi Bíró Márton Római Katolikus Iskola)

Horák János
további cikkek
Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. tegnap 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. tegnap 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. 2024. szeptember 29. 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.