Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Pünkösdi népszokások

2013. május 19. 15:11
Ha húsvét utáni ötvenedik nap, akkor pünkösd. Ha pünkösd, akkor népszokások. Ha népszokások, akkor egy újabb írás a vehir.hu-n.

Mit ünneplünk pünkösdkor?

Pünkösd napján a Szentlélek kiáradását ünnepeljük. A Biblia szerint Jézus keresztre feszítése után 50. napon az apostolok összegyűltek és közösen imádkoztak. Hirtelen hatalmas szél támadt és apró lángnyelvek formájában a tanítványokba szállt a Szentlélek. Az apostolokat hatalmas erő töltötte el, ráadásul egy olyan képességet is szereztek, hogy bármit mondtak, azt minden ember a saját nyelvén hallja majd. Ezért pünkösdkor ünnepeljük a szentlélek kiáradása mellett az egyetemességet is. A nyelvi akadályok ledöntésével már nem csupán a zsidó néppel, hanem az egész emberiséggel kötött szövetséget Isten.

Májusfa leszedése

Korábban már írtunk arról, hogy májusfát a hónap első napján állítanak. A fát azonban nem lehet egész évben ott hagyni, mert úgy már nem lenne különleges ugyebár. Mi lehetne tehát ideális alkalom a leszedésére? Hát persze hogy a pünkösd! Így aztán elég ideig áll a fa az udvarban hogy mindenki lássa, de nem túl sok ideig, hogy aztán mindenki megunja. Pünkösd napján aztán táncos-zenés mulatság keretében szedik le a májusfát.

Pünkösdi király és királyné

A pünkösdi királynéjárás során a lányok a legfiatalabb és legcsinosabb társukat vitték körbe a faluban. Minden háznál megálltak és termékenységvarázsló mondókákat és dalokat adtak elő, amiért aztán ajándékot kaptak. A pünkösdi királyné eközben vagy fátyollal volt letakarva, vagy egy kendőt feszítettek ki fölé.

A pünkösdi királynak jobban meg kellett küzdeni a címért, viszont a jutalma is nagyobb volt. Amelyik legény erre a pozícióra pályázott le kellett győznie társait különféle erőpróbákban és ügyességi versenyeken. Aki végül pünkösd királya lett, az minden mulatságra és lakodalomra hivatalos volt a faluban, és ingyen ihatott a kocsmában is. Ezt a kiváltságot általában egy hétig, de egyesek helyeken akár egy évig is viselhették. Ez utóbbi feltételezésem szerint pont elég idő volt arra, hogy a masszív alkoholizálástól a legény annyira leépüljön, hogy következő alkalommal már ne lehessen belőle pünkösdi király.

Törökbasázás

Mindenki környékén élnek rossz és szemtelen gyerekek. Eleink idejében sem volt másképp. Sőt, náluk még egy külön szokást is szenteltek nekik. A környék legrosszabb, legszemtelenebb gyerekét beöltöztették török basának majd házról-házra járva vesszővel csapkodták. Persze a bő ruhákat kitömték szalmával, hogy ne fájjanak az ütések, de azért összeláncolva kellett neki ugrándozni, ami azért elég fárasztó élmény lehetett. A falusiak ezt a mutatványt aztán ajándékokkal jutalmazták.

Horák János
további cikkek
Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. tegnap 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. tegnap 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. 2024. szeptember 29. 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.