Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nem csak rokonok, barátok is vagyunk

2013. május 24. 15:42
A Veszprémi Magyar-Finn Egyesület megalakulásának 30. évfordulója alkalmából jubileumi ünnepséget tartottak pénteken a városházán, amelyen részt vett a Finn Köztársaság magyarországi nagykövete is.

A három évtizede még baráti körként alakult közösség a finn nyelv és kultúra “szerelmeseit”, az északi ország iránt érdeklődőket fogja egybe. Különleges rendezvényeivel, emlékezetes finnországi útjaival a kezdetektől sokakat vonz, s erősíti a távoli nemzettel való kapcsolatot.

A Csermák iskola cselló kvartettje színesítette a megnyitót

A Veszprémi Magyar-Finn Egyesület (VEMAFI) jelenleg 65 tagot számlál, ám rendezvényein olykor több százan, illetve a Mikulás látogatásán több ezren vesznek részt. E kiállítás csupán ízelítőt adhat a civil szervezet sokirányú tevékenységéről – invitálják a nézőket a városháza aulájában bemutatott Harminc év, hatvan kép című tárlat megtekintésére a szervezők.

dr. Szíj Enikő

A péntek délelőtti megnyitó alkalmából dr. Szíj Enikő, a Magyar Finn Társaság elnöke mondta el gondolatait. – Évtizedeken keresztül, egy közös cél érdekében aktívan tevékenykedő emberek eredményes munkáját tekinthetjük meg a kiállítás alkalmával – húzta alá. Hozzátette, már a táblákon elhelyezett címek is sugallják, milyen sokoldalú munka folyik itt harminc éve.

Porga Gyula

A jubileumi ünnepség a Kossuth-teremben folytatódott, ahol először Porga Gyula köszönte meg az elmúlt évtizedek munkáját. – Egy ember életében az első harminc év nagyon mozgalmas, változatos és színes életút, meggyőződésem, hogy egy civil közösség is elmondhatja ezt magáról, amit a kiállítás is jól bizonyít. Ez a közösség nem csak a két nép barátságát fűzte szorosabbra, hanem kulturális szigetként működik – adott hangot véleményének.

Pasi Tuominen

Pasi Tuominen, a Finn Köztársaság magyarországi nagykövete örömét fejezte ki, hogy együtt ünnepelhet a veszprémiekkel. Úgy fogalmazott, bármi történt is a nagyvilágban, a magyar-finn kapcsolatok szerencsére ugyan olyan aktívak maradtak. Hozzátette, nem csak rokonok, barátok is vagyunk.

A rajzpályázat első helyezettje, Kocsispéter Kata

Az ünnepi program folytatásaként a VEMAFI múltját, jelenét és jövőjét bemutatón előadásokat követően díjazták az Én Finnországom című rajzpályázat alkotásait, ahol a fődíjat, ezzel együtt a kétszemélyes rovaniemi utazást Kocsispéter Kata, a Simonyi iskola 8. osztályos tanulójának ítélték oda..

Cseh Zoltán

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.