Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hús-vér abszurd

2013. május 27. 11:43
Örkény István egyperces novelláiból állított össze előadást a TIT Váci Mihály társulat a HEMO színpadán.

„Siessetek, amíg még van szabad hely!” - biztattak minket az egykori HEMO, ma már VMK előterében pénteken. A színházterembe belépve üres nézőteret találtunk – egy pillanatra megfordult a fejemben, hogy az előbbi mondat valami ironikus megjegyzés volt, aztán néhány másodperc alatt leesett, hogy a nézőket a színpadon elhelyezett székekre várják – és való igaz, itt már az utolsó szabad helyeket foglalhattuk csak el. Később aztán pótszékeket is hoztak, szóval mondhatjuk, hogy az alkotók elvárásait felülmúlta az érdeklődés.

Ezen a ponton meg kell vallanom, hogy nagy rajongója vagyok az amatőr színháznak, minden hibájával együtt is magával ragad a hétköznapi ember átszellemülésének bája.

Az idén 55 éves TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tavaly egyórás előadással tisztelgett a száz éve született Örkény István előtt. A közkedvelt író egyperces novelláiból összeállított színpadi darab négy fejezetből épült fel, bemutatta a világháború, a halál és az élet viszontagságait, mindig az Örkényre oly jellemző abszurd módon az érme másik oldalát előtérbe helyezve. Ezt a műsort adták elő ismét múlt pénteken, ahogy már említettem kvázi-teltház előtt.

Battyányi-Nagy Annamária, Fejes Réka, Léber Krisztina, Tatai Barbara és Felföldi Gábor műsora átmenet volt a felolvasóest és a színházi előadás között, és ez a formátum maga is kiválóan illeszkedett az örkényi világhoz. Az abszurdon átsütő kegyetlen őszinteség különösen a világháborús fejezetben olyan nyomasztó légkört teremtett, amit csak a novellákat olvasva nehezen élhettünk volna át. Elegendő annyit írnom: a TIT Váci Mihály társulata hozzá tudott adni valami pluszt Örkény szövegeihez, és azt hiszem ez minden dicséretnél többet mond.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. tegnap 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. tegnap 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. 2024. szeptember 29. 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.