Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

Szenzáció: Magyarország az A-csoportban jégkorongban / Sikerült, amiről mindenki csak álmodott: Magyarország legyőzte Ukrajnát, és jövőre Svájcban összemérheti erejét a világ legjobb válogatottjaival

2008. április 20. 7:23 // Forrás: www.icehockey.hu
Nem is olyan régen egyszer már legyőztük őket, tudtuk a receptet. Nem nagy ördöngösség, el kellett csak feledni az eddigi nyolc vereséget Ukrajna ellen, és tudni, hogy elég az igazán fontos meccseket megnyerni, akkor eredményekben a határ a csillagos ég. Pat Cortina csapata pedig a történelmének legfontosabb mérkőzésén elérte, hogy jövőre, ha nem is az égen (hanem a jégen), de a csillagok között lehessen.
A mérkőzés előtt még a csapból is az folyt, hogy most tényleg megvan minden esélyünk a feljutásra, mégis tudtuk, hogy mindennek passzolnia kell. Ez nem a 14 évvel ezelőtti ukrán válogatott, akiktől egy tízest kaptunk akkor, és ami még fontosabb, ez nem ugyanaz a magyar csapat. És nem az a fontos, hogy válogatott keret tagjai változtak azóta, hanem az, hogy végre kézzelfogható eredménye is van annak, ami megfigyelhető az elmúlt bő tíz évben a magyar jégkorong sportban, mégpedig a rohamos fejlődés.
Pat Cortina csapata a szapporói vb-re összeért, taktikailag és techinikailag is olyan szintre jutottak, hogy nem kell féltenünk őket jövőre sem egy kanadai válogatottól, sem egy skandináv élcsapat ellen. Nem a szerencsének köszönheti ugyanis a magyar csapat ezt az eredményt, ezért határtalan lelkesedéssel küzdött meg, és teljesen megérdemelten végzett a csoport élén. Ha az A-csoportban is ilyen jól tudnak Palkovicsék játszani egy olyan csapat ellen, amelyik nagy mellénnyel lekezeli ellenfelét, mint most az ukránok, akkor ott is lehet keresnivalónk. Persze (még) nem a végső győzelem a cél, hanem a tisztes helytállás, ami az A-csoportos tagság megőrzését jelentené. 69 évet vártunk a mai napig rá, hogy újra ott lehessünk, szeretnénk legalább ugyanennyi évet várni az újabb Divízió-I-re.
Volt már ilyen mérkőzésünk 2002-ben, hogy egy mérkőzésen múlt a feljutás. Akkor Dánia volt az ellenfél, de az teljesen más téma volt. Ott majdnem akkora szenzáció volt, hogy játszhatunk az A-csoportért, mint most a feljutás. Legalábbis nekünk,magyaroknak. A világ azonban biztosan jobban felkapta most a fejét, amikor meglátta a szalagcímet: Magyarország - Ukrajna 4:2, Magyarország a csoportelső, ezzel feljutott az elitbe.

Világbajnokság
Divízió-I, B-Csoport
Magyarország–Ukrajna 4–2 (2–0, 1–2, 1–0)
Gólok: Vas J. (10:27 - Ladányi), Palkovics (19:32), Peterdi (22:46 - Ladányi), Blagoj (37:04 - Pobiedonoszcev, Karaulscsuk), Szemencsenko (37:47 - Jakusin, Ljutkevics), Vas M. (59:19 - Ladányi, Tokaji).
Kiállítások: 10 perc ill. 44 perc

Az A-csoportot kiharcoló csapat:
      Kapusok: Szuper Levente, Hetényi Zoltán
      Hátvédek: Tokaji Viktor, Horváth András, Szélig Viktor, Sille Tamás, Svasznek Bence,
      Kangyal Balázs, Ennaffati Omar
      Centerek, Szélsők: Ocskay Gábor, Palkovics Krisztián, Vaszjunyin Artyom, Vas Márton, Peterdi
      Imre, Ladányi Balázs, Gröschl Tamás, Holéczy Roger, Kovács Csaba, Benk András, Majoross Gergely, Fekete Dániel, Vas János
      Szövetségi kapitány: Pat Cortina

2009-ben tehát 70 év után ismét a magyar hokisokkal rendeznek A-csoportos világbajnokságot, a helyszín Svájc lesz, április 24-e és május 10-e között randevúznak a legjobbak.

Aki együtt akar ünnepelni az "aranyos" srácokkal, annak fontos információ, hogy a válogatott hétfőn reggel 8:35-kor érkezik meg repülőgéppel Bécsbe, onnan busszal egyenesen a Kisstadionba utaznak.
Bitera Roland

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.