Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Fesztivál helyett - A táncnak nem szabhatnak gátat

2013. május 30. 15:11
Tizenöt év hagyománya után idén kényszerű szünetre vonult a Tánc Fesztiválja. A Pannon Várszínház vezetősége azonban nem hagyja kárpótlás nélkül a kortárs tánc szerelmeseit: május 31-én, pénteken este hat órai kezdettel Fesztivál helyett címmel különleges programra invitálja az érdeklődőket.

Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója és Krámer György koreográfus kezdeményezésére jött létre 1998-ban A Tánc Fesztiválja, ami ma már több veszprémi polgárnak is az év fontos időszakát jelenti, idén azonban, a fesztivál anyagi okok miatt elmarad. A szervezők viszont nem mondtak le róla, hogy valamilyen formában mégis csak pótolják azt. "Nem akartuk, hogy végül semmi se legyen; ha már kénytelenek voltunk elhagyni a fesztviált, valamivel szerettük volna kárpótolni azokat a veszprémieket, akik készültek rá, akik évek óta várják. Ezért született a pénteki különleges nap a játszóhelyünkön" – fogalmazott Krámer György, a táncfesztivál és a Pannon Várszínház tánctagozatának művészeti vezetője.

Az est keretében három produkciónak lehetnek a szemtanúi az érdeklődök.

18 órai kezdettel a Porcelán - duettek egy házasságból című előadást tekinthetik meg a nézők. A darab a Pannon Várszínház idén alakult tánctagozatának, a Veszprémi Táncműhelynek első produkciója, melynek március 22-én volt a bemutatkozó premierje, s most ismét láthatja a közönség. Témája az emberi együttélés, a párkapcsolat, annak minden gyönyörűségével és buktatójával, kínjával együtt. Az előadás a tánc, a gesztus, a kortárs zene és képzőművészet, a videó installáció nyelvén meséli el a házasság díszes és törékeny, hideg és csörömpölő voltát. A darabot a táncműhely művészeti vezetői, Ladányi Andrea és Krámer György táncolják.

A folytatásban ugyancsak egy duettet láthatnak az érdeklődők, 19 órakor a Duna Táncműhely lép színpadra A csend szigetei című előadásukkal. Juhász Zsolt néptánci és kortárs mozgásszínházi elemeket is felvonultató koreográfiájában Bonifert Katalinnal együtt tolmácsolja egy férfi és egy nő önmeghatározását, érzelmi motivációit, mindazt, amit már a hagyományos közlés nem tud kimondani, csak a tánc szavak feletti nyelve közvetítheti. A produkció extra különlegességét adja, hogy a táncosokat élő zene kíséri (Pribay Valéria, Szalay Tamás, Bakai Marci).

Az est záró akkordja, a 20 órakor kezdődő PIN-program, Ladányi Andrea táncművész és Bánki Ákos festőművész performance-e kilép a hagyományos színpadi keretek közül. A két művész produkciója nyilvános, helyben születő alkotás, tánc, képzőművészet és zene együtt lélegzése.

Krámer György elárulta, a három előadás mellett további különlegességgel is szolgálnak: "A színház kávézója délután öttől várja a vendégeket egészen az utolsó előadás utánig, melynek házigazdái ezúttal mi, a társulat tagjai leszünk. Mindenkit szeretettel várunk, hogy közösen beszélgessünk és reménykedjük abban, hogy jövőre újraéleszthetjük a Tánc Fesztiválját."

Bertalan Melinda
további cikkek
Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. tegnap 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. tegnap 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. 2024. szeptember 29. 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.