Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 10. Ármin
Veszprém
22°C
2024. május 10. Ármin
Veszprém
22°C

Múltbatekintő - A Cserhát keleti széle 1. rész

2013. június 3. 10:14
A Cserhátot bemutató sorozatunkban a terület természetes határait járjuk körül Kermóné Erzsi nénivel, a Cserhát régi lakójával és kiváló ismerőjével.

A középkor óta lakott városrészt délről a Kossuth Lajos utca, északról a Fenyves utca és a Csomay-strandot tápláló Völgyikúti patak, nyugatról a Buhim-völgy, keletről a Jutasi út határolta.

A Cserhát keleti szélén, a mai buszpályaudvar helyén, a Szent Imre utca 8. szám alatt állt id. Csomay Kálmán építőmester háza és építési telepe. Polgári otthonukban egyszerre volt jelen a puritán életszemlélet és a kor valamennyi kényelmes újítása.

A házat betonkerítés szegélyezte, amely id. Csomay Kálmán szabadalma volt és jövedelmének legjelentősebb, biztos bevétele. A sorozatban gyártott betonkerítések legnagyobb megrendelője a Magyar Államvasút volt, de érdekes, időálló változataival ma is találkozunk a város családi házainak kerítéseként. A Csomay-féle betonkerítést napjainkban védettek le, mint ipari műemléket.

Balassa Gergő
további cikkek
A szociális terület jó gyakorlatait méltatta Gerstmár Ferenc A szociális terület jó gyakorlatait méltatta Gerstmár Ferenc A szociális területen jól működő gyakorlatokról számolt be pénteki sajtótájékoztatóján Gerstmár Ferenc önkormányzati képviselő.  ma 14:10 Gyurcsány Ferenc: Veszprém nem gyarapodott választás 2024 Gyurcsány Ferenc: Veszprém nem gyarapodott Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is megpróbált fogást találni Porga Gyula polgármesteren, inkább kevesebb, mint több sikerrel. A volt miniszterelnök csütörtökön látogatott el Veszprémbe, hogy részt vegyen a baloldali pártok által szervezett Európa-napon a Kálvin parkban. ma 15:22 Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál Magyar Mozgókép Fesztivál Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál A Nemzeti Filmintézet támogatásával, és az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében visszatér városunkba június 12. és 15. között a Moz.Go, azaz a Magyar Mozgókép Fesztivál.   ma 0:10 Csaknem háromezer program az idei Művészetek Völgyében Csaknem háromezer program az idei Művészetek Völgyében Minden eddiginél több programmal várja a látogatókat a 33. Művészetek Völgye: az összművészeti fesztiválon csaknem háromezer zenei, irodalmi, színházi, táncművészeti, családi és egyéb esemény közül választhatnak a látogatók július 19. és 28. között Kapolcson, Vigántpetenden és Taliándörögdön. tegnap 19:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.