Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Júniusi szokások

2013. június 3. 20:18
Habár az év hatodik hónapja nem bővelkedik a nagy ünnepségekben mégsem maradunk népszokások nélkül.

Június 8 – Medárd napja

Medárd napján nézzünk ki az ablakon! Esik az eső? Ha igen, akkor jobb ha előszedjük az esernyőt és az esőkabátot, mert a népi megfigyelés szerint bizony negyven napi csapadékos időre számíthatunk. Egyes vidékeken úgy tartják, hogy Medárd napján mindig vízbe fúl valaki, mert a vizek királya áldozatot kíván. Ezért június 8-án tartózkodjunk a strandolástól, mert csúnyán megjárhatjuk!

Június 10 – Margit napja

Egyes helyeken június 10-én vetik el a retket, hogy jó puha maradjon, ezért ezt a napot retkes Margit napjának emlegetik. Ez az elnevezés most sok ízléstelen viccnek adhatna táptalajt, de mivel úriember vagyok úgy döntöttem, hogy ezzel a lehetősséggel nem élek. Máshol a legyes Margit elnevezés terjedt el, ugyanis a hiedelem szerint, aki ezen a napon kitárja az ablakát az egész évben számíthat arra hogy a lakása tele lesz legyekkel. Ez ellen a hagyomány értelmében úgy lehetett legkönnyebben védekezni, hogy mise után szántóföldet szórtak szét a házban. Nem sokkal tisztább és nem sokkal esztétikusabb, de legalább nem zümmög és egy helyben marad. Teljesen megéri.

Június 13 – Páduai Szent Antal napja

Az orbáncot régen Szent Antal tüzeként is ismerték. Mi lenne hát ennél alkalmasabb nap, hogy ráolvasással megpróbálják elűzni ezt a csúnya fertőző bőrbetegséget? Tájegységtől függően valahol tűzet gyújtottak a rituáléhoz, valahol pedig pont hogy egyenesen tiltották a tűzgyújtást. Mindenesetre ha biztosra akarunk menni az orbánc gyógyításában, akkor a ráolvasás mellé nem árt ha használunk némi antibiotikumot. További részletekért kérdezze meg háziorvosát, gyógyszerészét!

Június 24 – Szent Iván napja

Ha hiányoltuk a keresztény ruhába átöltöztetett pogány eredetű ünnepeket, akkor íme itt van egy! A hitetlenek tűzgyújtogató ünnepét az egyház az 5. században vette át, a nap lángoló szimbólumát pedig a megtisztulás jeleként értelmezte. A Szent Iván napján rakott máglyákról azt tartották, hogy megvédenek a betegségektől, a ködtől, a jégesőtől, és mindenféle egyéb gonosz dologtól. Szokásban volt a tűz átugrálása is, miközben a nézők párosító és kiházasító dalokat énekeltek.

Szent Iván napja Lettországban (forrás: medadvocates.org)

Június 29 – Péter-Pál napja

A búza töve a néphiedelem szerint ezen a napon szakad meg. A természet ezzel azt üzeni, hogy lehet kezdeni az aratást. Persze az is előfordulhatott néha, hogy a búza még nem állt készen. Ekkor a derék földműves csak néhány kaszasuhintásnyi területet aratott le, hogy ezzel szimbolikusan megkezdje a munkálatokat. „Péterpálhoz” egyes területeken kapcsolódott házasságjósló szokás is. A hiedelem szerint amelyik legény vagy leány elsőként hallja meg a harangszót, az abban az évben biztos megházasodik.

Horák János
további cikkek
Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. tegnap 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. tegnap 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. 2024. szeptember 29. 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.