Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprém és környékének éléskamrája

2013. június 4. 14:00
A Pannon Térség Fejlődéséért Közhasznú Alapítvány könyvet adott ki, amelyben most összegyűjtik Veszprém megye közel 222 településének legjellemzőbb gasztronómiai receptjeit.

Ebben az összeállításban minden településről legalább egy helyi jellegzetességeken alapuló étel receptjét mutatják be. A könyvben részletesen ismertetik azokat a kézműves műhelyeket is, ahol még mindig hagyományos formában, az eredeti receptek felhasználásával, az eredeti ízek alapján készülnek az ételek. A könyv az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) segítségével jelenik meg.

A Pannon Térség Fejlődéséért Közhasznú Alapítvány egyik legfontosabb célkitűzése, hogy megőrizzék a magyar hagyományokat, felkarolják a hungarikumokat és ápolják az értékeinket országhatárainkon belül és túl. Ezeknek a céloknak megfogalmazására korábban már kiadott két könyvet az alapítvány, amely a –Hagyományok, értékek és hungarikumok Veszprém megyében-, illetve a –Lovakról, lovasokról Veszprém megyében- nevet viseli. A jelenlegi kiadvány célja mindezek folytatása. A kiadványban megjelentetik a térség borász és pálinkakészítő műhelyeit, továbbá bemutatkozási lehetőséget biztosítanak azoknak az őstermelőknek, helyben gazdálkodóknak, akik minőségi körülmények között helyileg készítenek és állítanak elő élelmiszer alapanyagokat vagy kész, illetve félkész termékeket.

A kiadvány másik fontos tényezője, hogy fel szeretnék hívni a figyelmet a helyi értékek ápolására és megvédésére, továbbá ezeken túl segíteni szeretnék a településeket, hogy létrehozhassák saját helyi értéktáraikat.

„A receptkönyv tartalmazza az ételek rövid leírását, receptjeit és fotóit az elkészült ételekről. Gasztronómia tanácsadók és szakácsok közbenjárásával megfőzzük Veszprém megye 20 legjellegzetesebb ételét, majd ezekhez ínycsiklandó képet mellékelünk, hogy még élvezetesebb legyen, a könyv tartalmának külleme mikor kézhez fogjuk és lapozgatjuk.” – mondta Dr. Horváth Zsolt, a Pannon Térség Fejlődéséért Közhasznú Alapítvány elnöke.

Az alapítvány célja, hogy meg szeretnék, ismerteti a helyi településeken élőket a saját közösségük hagyományaival, elősegítve, hogy a későbbiek során alkalmazzák ezeket a gasztronómiai értékeket, valamint, hogy a fiatal generáció is megismerkedhessen a helyi értékek sokszínűségével és fellelhetőségével.

vehir.hu
további cikkek
Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. tegnap 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. tegnap 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. 2024. szeptember 29. 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.