Ebben az összeállításban minden településről legalább egy helyi jellegzetességeken alapuló étel receptjét mutatják be. A könyvben részletesen ismertetik azokat a kézműves műhelyeket is, ahol még mindig hagyományos formában, az eredeti receptek felhasználásával, az eredeti ízek alapján készülnek az ételek. A könyv az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) segítségével jelenik meg.
A Pannon Térség Fejlődéséért Közhasznú Alapítvány egyik legfontosabb célkitűzése, hogy megőrizzék a magyar hagyományokat, felkarolják a hungarikumokat és ápolják az értékeinket országhatárainkon belül és túl. Ezeknek a céloknak megfogalmazására korábban már kiadott két könyvet az alapítvány, amely a –Hagyományok, értékek és hungarikumok Veszprém megyében-, illetve a –Lovakról, lovasokról Veszprém megyében- nevet viseli. A jelenlegi kiadvány célja mindezek folytatása. A kiadványban megjelentetik a térség borász és pálinkakészítő műhelyeit, továbbá bemutatkozási lehetőséget biztosítanak azoknak az őstermelőknek, helyben gazdálkodóknak, akik minőségi körülmények között helyileg készítenek és állítanak elő élelmiszer alapanyagokat vagy kész, illetve félkész termékeket.
A kiadvány másik fontos tényezője, hogy fel szeretnék hívni a figyelmet a helyi értékek ápolására és megvédésére, továbbá ezeken túl segíteni szeretnék a településeket, hogy létrehozhassák saját helyi értéktáraikat.
„A receptkönyv tartalmazza az ételek rövid leírását, receptjeit és fotóit az elkészült ételekről. Gasztronómia tanácsadók és szakácsok közbenjárásával megfőzzük Veszprém megye 20 legjellegzetesebb ételét, majd ezekhez ínycsiklandó képet mellékelünk, hogy még élvezetesebb legyen, a könyv tartalmának külleme mikor kézhez fogjuk és lapozgatjuk.” – mondta Dr. Horváth Zsolt, a Pannon Térség Fejlődéséért Közhasznú Alapítvány elnöke.
Az alapítvány célja, hogy meg szeretnék, ismerteti a helyi településeken élőket a saját közösségük hagyományaival, elősegítve, hogy a későbbiek során alkalmazzák ezeket a gasztronómiai értékeket, valamint, hogy a fiatal generáció is megismerkedhessen a helyi értékek sokszínűségével és fellelhetőségével.